Press Reviews

Bogdan C. Stoica, Popovici Nitu & Asociatii: Asteptarile antreprenorilor au ajuns la un nivel rezonabil pentru investitori

Wall-Street, 22 Februarie 2011

Asteptarile antreprenorilor romani sunt in prezent la un nivel rezonabil pentru ca marii investitori sa reia ori sa continue tranzactiile pe piata locala de fuziuni si achizitii (M&A), a spus Bogdan C. Stoica, partener in cadrul firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Bogdan C. Stoica

Bogdan C. Stoica (foto), care a fost implicat in unele dintre cele mai mari tranzactii private din ultimii cinci ani, afirma ca pretentiile antreprenorilor romani s-au ajustat semnificativ fata de perioada anilor 2007-2009. „Cred ca este o consecinta fireasca a perioadei dificile pe care o traversam, dar si a previziunilor retinute pe termen scurt privind evolutia economica in general. In acest moment, cred ca asteptarile antreprenorilor sunt deja la un nivel care permite investitorilor accesul rezonabil la active si la pozitii cu mari perspective in urmatorii 3-7 ani”, afirma avocatul.

Odata cu debutul crizei financiare, majoritatea consultantilor din M&A-ul local afirmau ca asteptarile mari ale antreprenorilor romani fata de ceea ce pot oferi fondurile de investitii ori investitorii strategici reprezinta un factor care a influentat negativ piata de fuziuni si achizitii. Astfel, in ultimele luni de dupa momentul falimentului Lehman Brothers, bancherii de investitii si avocatii de business remarcau o modificare a asteptarilor vanzatorilor, pe fondul degradarii conditiilor economico-financiare, tendinta ce a continuat pana in prezent. Totusi, potrivit consultantilor, multiplii de evaluare si ajustarile au variat de la industrie la industrie, asa ca au avut loc scaderi diferite pentru fiecare segment de piata.

Bogdan C. Stoica, in varsta de 36 de ani, unul dintre cei mai activi avocati de anul trecut, apreciaza ca fondurile de private equity nu au pierdut deloc din apetitul pentru achizitii. Dimpotriva, investitorii financiari au fost probabil printre singurii jucatori reali din M&A care au urmarit atent piata si industriile de interes in toata aceasta perioada. Pe de alta parte, ca profesionisti reali in M&A, fondurile de investitii au asteptat si o vor face in continuare cele mai bune momente pentru a face achizitii in domeniile pe care le urmaresc, potrivit lui Bogdan C. Stoica. „Fondurile de private equity vor fi cei mai importanti actori in relansarea pietei de M&A in Romania. Din pacate insa pentru cei care vor dori sa faca exit-uri sau alte tipuri de tranzactii specifice, acestia vor trebui sa se adapteze la cerintele fondurilor de investitii, probabil cei mai exigenti analisti si evaluatori ai afacerilor ce ar putea face obiectul achizitiilor in perioada urmatoare”.

Avocatul opineaza ca trendul international conteaza foarte mult in revenirea pietei de fuziuni si achizitii, insa nu crede ca acesta va fi hotarator pentru Romania in acest an. Cel mai probabil, este de parare Bogdan C. Stoica, Romania va resimti acest trend ascendent insa numai partial si numai in a doua parte a acestui an si mai ales in prima parte a anului viitor. Totusi, vor fi probabil si industrii care vor avea o evolutie aparte din perspectiva M&A. „Ma gandesc in primul rand la domeniul serviciilor medicale private si in general la domeniul farma (productia si distributie), domenii care s-au dovedit a fi printre cele mai rezistente la criza, impulsionate de multe ori si de situatia dificila prin care trece sistemul medical de stat in aceasta perioada sau de oportunitatile oferite de situatia jucatorilor mici de pe piata. Cred ca aceste domenii vor inregistra si in cadrul acestui an o evolutie pozitiva din perspectiva tranzactiilor M&A. Ar mai fi apoi energia si domeniul IT care o sa urmeze cel mai probabil un trend de consolidare”.

In esenta, avocatul Popovici Nitu & Asociatii crede ca revenirea pietei de M&A in 2011 depinde in primul rand de stabilizarea economiei romanesti, dar si de revenirea unor perspective pozitive de dezvoltare a acesteia pe termen scurt si mediu. In consecinta, o asemenea stabilizare ar insemna indirect in primul rand o stopare a trendului descendent al rezultatelor financiare ale principalilor companii tinta de pe piata de M&A locala.

Mai mult, in conditiile in care investitorii straini, mai ales cei europeni, au o influenta decisiva asupra pietei de M&A din Romania, un alt factor foarte important este si depasirea de catre tarile europene a dificultatilor pe care inca le mai traverseaza in acest moment. „Altfel spus, reorientarea atentiei investitorilor strani catre oportunitatile din Romania ar urma sa se produca dupa rezolvarea problemelor din propriile jurisdictii. S-ar adauga apoi la acestea un cadru legislativ fiscal stabil si atractiv”, este de parere Bogdan C. Stoica. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional