Press Reviews

Fondul Proprietatea invinge iar Guvernul in instanta

Bizlawyer, 24 Mai 2011

Fondul Proprietatea a reusit inca doua victorii in batalia purtata in instante cu ministerele Economiei si Transporturilor.

PNSA

In prima dintre confruntari, prin decizia instantei din Gorj a fost suspendata hotararea AGA de la CE Turceni privind fuziunea si infiintarea gigantilor energetici. Ministerul Economiei doreste fuziunea societatilor din energie pe care le controleaza in scopul crearii a doua companii gigant, iar Fondul Proprietatea se opune acestui demers.

Prin solutia data pe 18 mai, (sentinta nr 226) instanta a admis cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea executarii Hotararii AGEA CE Turceni din 19.11.2010, in dosarul in care reclamant este Fondul Proprietatea, iar parat este Complexul Energetic Turceni.

Acelasi Tribunal a admis luna trecuta cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea hotararilor pronuntate si de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010, in dosarul 6134/95/2011, in care parat este Complexul Energetic Rovinari.

Guvernul intentioneaza sa înfiinteze doua companii, prin comasarea mai multor firme din domeniul energetic: Electra SA ar urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, o parte a Hidroelectrica si SNLO, iar Hidroenergetica ar trebui sa includa termocentralele Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

Fondul a reusit sa suspende, la finele anului 2010, tinerea sedintei AGA la Complexul Energetic Craiova, in care figura, pe ordinea de zi, aprobarea unei fuziuni in scopul crearii celor doi giganti din domeniul energiei. Tot anul trecut, in decembrie, sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis cererea de emitere a unei ordonante presedintiale prin care a fost suspendata hotarârea AGA Hidroelectrica, în care reprezentantii statului votasera în favoarea crearii a doua companii energetice nationale, ce ar fi comasat principalii producatori de electricitate si carbune. Avocatii Fondului au convins instanta, printre altele, ca modul de împartire a activelor si pasivelor în procesul de divizare a societatii Hidroelectrica nu este stabilit pe criterii clare, nefiind indicat modul de distribuire a celor mai importante contracte, ceea ce prejudiciaza actionarii.

In ianuarie, Fondul a obtinut o alta ordonanta presedintiala care suspenda hotarârea de fuziune luata în AGA Nuclearelectrica. In aceste conditii, proiectul crearii celor doi giganti energetici este compromis.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Tribunalul Constanta a admins suspendarea hotararii AGA la Aeroportul M.Kogalniceanu, privind aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2011. Fondul detine 20% din actiunile societatii controlate de Ministerul Transporturilor.

Fondul a fost asistat în batalia juridica declansata împotriva Executivului de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A). Echipa PN&A a inclus oameni din departamentele de litigii, corporate si taxe, si a fost coordonata de Ciprian Dontu, avocat asociat coordonator al Departamentului de Litigii, Alexandru Ambrozie, avocat asociat si Mihaela Pohaci, consultant fiscal asociat si coordonator al Popovici Nitu & Asociatii Tax SRL. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional