Press Reviews

Fondul Proprietatea continua lupta cu Romgaz. Popovici Nitu & Asociatii, avocatii FP, contraataca la Alba Iulia

Bizlawyer, 13 Octombrie 2011

Firma de avocatură a reușit să împiedice crearea a două companii gigant în domeniul energiei - proiect pe care guvernul voia să-l pună în practica încă de anul trecut - obligând Executivul să ia în calcul și alte opțiuni de reoganizare a sectorului energetic.

Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, nu se împacă deloc cu decizia Justiției în "cazul Romgaz"

Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP) a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei din 1 iunie prin care aceasta a respins cererea precedenta a fondului de anulare a hotararii ce aproba donatia de 400 de milioane de lei catre statul roman. Avocații de la Popovici și Asociații reprezintă FP și în această speță.

În noiembrie 2010, Ministerul Economiei, care deține 85% din acțiunile Romgaz, a aprobat în AGA Romgaz o donație de 400 milioane de lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de guvern anterioare. Fondul Proprietatea (15% din  acțiuni) a votat împotriva acordării donației și a decis să ia măsuri legale împotriva acesteia. Franklin Templeton si-a exprimat "dezamagirea" dupa transferul sumei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului si a precizat ca va folosi în continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea banilor.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins in vara cererea Fondului Proprietatea, motivand ca nu existau interdictii legale pentru ca Romgaz sa faca donatii potrivit statului companiei si totodata Ordonanta de Guvern 18/2010 referitoare la rectificarea bugetara a acordat companiei dreptul de a face astfel de donatii.

Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, s-au declarat “socati” de modul în care sunt conduse societatile de stat în România. Pentru ca nu se împacau deloc cu  interventiile statului în companiile la care FP este actionar, administratorii au declansat o batalie apriga cu Guvernul, contestând în instanta mai multe masuri considerate abuzive.  

„Actionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentala de a-si trata toti actionarii corect si non-preferential. Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate ca in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Fondul este asistat in toate demersurile impotriva companiilor de stat la care este acționar de avocații firmei Popovici Nițu & Asociații. Până acum firma de avocatură a reușit să împiedice crearea a două companii gigant în domeniul energiei - proiect pe care guvernul voia să-l pună în practica încă de anul trecut - obligând Executivul să ia în calcul și alte opțiuni de reoganizare a sectorului energetic. De asemenea, avocații au reprezentat Fondul în numeroase acțiuni în justiție, deschise împotriva firmelor de stat la care este acționar. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional