Press Reviews

"Razboiul administratorilor" de la SIF Moldova s-a încheiat. Avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii au câstigat pe toata linia pentru Alexandru Matei

Bizlawyer, 10 Iunie 2014

Conflictul dintre administratorii SIF Moldova a ajuns in paginile ziarelor dupa ce conducerea societatii a facut publice extrase dintr-un raport de audit intern ce-l vizau pe Matei Alexandru.

PNSA

 

Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova a stins toate litigiile (civile și penale) pe care le-a avut cu Alexandru Matei, fost administrator al institutiei, acuzat de o posibila prejudiciere a societatii. SIF Moldova a semnat declarațiile notariale de renunțare la acțiune și a efectuat plățile datorate. Alexandru Matei a fost reprezentat de litigatorii firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.

Saptamana trecuta a fost aprobată stingerea litigiilor civile și penale prin renunțarea la dreptul dedus judecății în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Bacău. Astfel, a fost aprobată descărcarea de gestiune a lui Alexandru Matei pentru perioada mandatului de președinte aferentă anului 2011 și a fost eliberată garanția acestuia.

In anul 2012, Tribunalul Bacau s-a propuntat in conflictul juridic dintre SIF Moldova si Alexandru Matei. Instanta a admins excepția inadmisibilității acțiunii, hotarand sa respinga actiunea initiata de SIF Moldova. In aceasta etapa, SIF i-a avut alaturi pe avocatii de la Bostina & Asociatii.

Conflictul dintre administratorii SIF Moldova a ajuns in paginile ziarelor dupa ce conducerea societatii a facut publice extrase dintr-un raport de audit intern ce-l vizau pe Matei Alexandru. Potrivit documentelor inaintate Bursei de Valori, acesta era acuzat voalat ca ar fi fost beneficiarul unor unor tranzactii cu SIF in anii 2004-2006, prin care ar fi prejudiciat compania, favorizandu-i pe unii dintre membrii familiei sale. In 2011, Consiliul de Administratie (CA) al SIF a aprobat in AGA „ pornirea actiunii in raspundere impotriva administratorului Matei Alexandru pentru prejudiciile produse SIF Moldova”.

Fostul admistrator al SIF Moldova a apelat la avocatii firmei Popovici Nitu & Asociatii pentru a-si face dreptate, spunand ca este „o vendeta”si aratand ca se opune unor proiecte promovate de ceilalti administratori si de aici i se trag toate.

Ulterior, Matei a initiat, la randul sau, un litigiu la Tribunalul Bacau impotriva celor cinci administratori: Doros Claudiu, Ceocea Costel, Bontas Dumitru, Morosan Iosefina si Badica Emilian, care s-au intrunit contrar prevederilor legale si statutare si au emis o decizie nevalabila cu efecte asupra pietei. Aceasta a fost comunicata in ziare de circulatie nationala si la Bursa de Valori Bucuresti, aducandu-i-se atingere reputatiei si imaginii, in conditiile in care se vorbea de un posibil prejudiciu, inexistent la data publicarii si neconfirmat ulterior.

Cum a ajuns insa administrorul SIF Moldova la o firma de avocati din Bucuresti? „Am ales-o fiindca stiam ca a mai avut clienti in procese in care erau implicate societati listate pe piata de capital. Am ales-o pentru experienta – procesele in care sunt implicate societatile de pe piata de capital sunt un pic mai complexe si necesita o cunoastrere foarte buna a legislatiei. Am analizat si posibilitatea de a alege si alte case de avocati de renume din Bucuresti, dar am constatat ca fiecare este axata pe litigii de alta natura. Am considerat ca Popovici Nitu & Asociatii - fiind implicata in procese care se refera la societati listate – are o experineta mai vasta si cred ca ma vor reprezenta cu succes”, a spus pentru BizLawyer Alexandru Matei.

Popovici Nitu & Asociatii s-a remarcat de-a lungul timpului in lupta unor investitori cu SIF-urile. Printre cele mai notorii cazuri au fost cele in care omul de afaceri Dragos Batleanu si Capital Partners, precum si un grup de investitori straini, s-au "luptat" cu un fost presedinte al SIF Banat.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional