Press Reviews

Avocatul Silviu Stoica: Din pacate pe piata de tranzactii nu vedem înca intrari de capital de la investitori strategici straini

Ziarul Financiar | 31 Martie 2015

Anul acesta a fost marcat în principal de trazactii domestice, atât private eqiuty cât si strategice, dar înca nu avem intrari de fresh capital de la investitori strategici straini, iar atractivitatea unei piete de aici vine, a declarat marti Silviu Stoica, avocat asociat la Popovici Nitu & Asociatii, la ZF TOP Tranzactii.

PNSA

"Eu sunt optimist şi văd acest lucru ca un semnal încurajator. O parte din investitorii strategici au decis să rămână în țară, ceea ce eu prefer să văd ca o veste bună, un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici".

Alte declarații ale lui Silviu Stoica:

Avem tranzacții si mari si mici si medii. Cele mari dacă se vor materializa vor marca intrări de noi investitori. 2015 se anunța să marcheze un eveniment sustenabil. Suntem inca la inceput si asteptam.

Ca să aducem invetitori noi sunt mai multe lucruri de facut. Atat la privat cat si la nivel guvernamental. Investitorii nu vin doar daca arati cifre bune, ei vor dori sa vada daca exista sustenabilitate, nu doar dinamizare a pietei, ci o crestere structurala. În momentul de fata nu am reusit sa transmitem eficient semnalul in afara.

Baumax este o tranzactie reprezentativă. Atat pe partea de constructii imobiliare, cat si de retail. Compania practic era in incapacitate de plată, la aproximativ 6 banci. Intr-o negociere ca aceasta nu aduci la masa doar vanzatorul ci si bancile. Ai o muncă extra-tranzactie, de a convinge bancile sa accepte o solutie, un compromis. Este un lucru pozitiv. Leroy Merlin face parte din acelasi grup cu Auchan, nu sunt noi pe piata si o cunosc destul de bine.

M-as astepta sa vedem o crestere mai buna la sectorul de retail, imobiliar, constructii sau banking.

Faptul ca avem forta de munca specializata in IT e un lucru cunoscut, dar de aici pana la a crea un port de tehnologie inalta e drum lung. Trebuie sa avem capabilitatile manageriale pentru gestionarea unor proiecte aici si in aceste domenii vad investitii strategice si mai complexe.

O alta zona cu potential este agro-business. Sunt jucatori spanioli, olandezi, italieni, insa industria se afla in faza de consolidari. Se pare ca si studiile confirma acest lucru si putem exploata acest avantaj.

Cred in implicarea statului dar nu prin ajutoare directe cat prin a trimite semnale sa “dezghete” ideea de investitii. Vorbim de cativa ani de parteneriate publice-private, in energie, in infrastructură, unde sunt multe oportunitati. Acest fapt ar putea aduce o reactie in lant.

Autor: Sebastian Tănase
Sursă: ZF

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional