Press Reviews

Fondul Proprietatea face înca un pas spre blocarea investitiei CE Oltenia în proiectul Hidro Tarnita. Magistratii admit sesizarea CJUE

Bizenergy | 15 Octombrie 2015

Curtea de Apel Craiova a admis cererea Fondului Proprietatea de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE) pe calea întrebării preliminare prin care se solicita Curții a stabili daca investiția CE Oltenia in proiectul Hidro Tarnița este sau nu ajutor de stat. In cazul unui răspuns afirmativ, s-a cerut Curții sa se pronunțe daca acest ajutor de stat era supus notificării prevăzute de art. 108 alin. 3 din TFUE. Aceasta decizie obținută la Craiova de avocații Popovici Nitu Stoica & Asociații (PNSA), care asista Fondul Proprietatea in acest dosar, vine după ce Tribunalul București a trimis in luna iulie o întrebare preliminara in dosarul relativ la investiția Hidroelectrica in proiectul Cablului Submarin Romania-Turcia, in care litigatorii PNSA reprezintă interesele Fondului Proprietatea, notează BizLawyer.

PNSA

Prin Încheierea din data de 13.10.2015, Curtea de Apel Craiova a admis cererea formulata de apelanta Fondul Proprietatea in contradictoriu cu intimata Complexul Energetic Oltenia SA și a dispus  sesizarea, in temeiul art. 267 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:

  1. Art. 107 TFUE trebuie interpretat în sensul că participarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA la capitalul social al societății de proiect Hidro Tarnița SA ce are ca obiect constituirea și operarea Hidrocentralei Tarnița –Lăpuștești, reprezintă ajutor de stat pentru producătorii de energie eoliană și fotovoltaică în condițiile în care scopul declarat al proiectului este acela de a asigura condițiile optime pentru instalarea unei puteri mai mari în centralele care produc aceste tipuri de energie, respectiv: (i) este o măsură finanțată de stat sau prin intermediul resurselor de stat, (ii) are caracter selectiv și (iii) poate afecta schimburile comerciale între statele membre.
  2. În cazul unui răspuns afirmativ, acest ajutor de stat era supus notificării prevăzute de art. 108 alin. 3 din TFUE?

Această soluție a Curții de Apel Craiova, ca instanță de apel, vine după ce Tribunalul Gorj a respins cererea de chemare în judecată formulată de Fondul Proprietatea prin care aceasta solicita anularea hotărârii AGEA nr. 3/4.03.2014 prin care se aprobase participarea CE Oltenia la finanțarea proiectului Hidrocentralei Tarnița.

Conform mai multor memorandumuri emise de Guvern din anii 2009-2014, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești este un proiect destinat echilibrării Sistemului Energetic Național prin preluarea energiei electrice în surplus din sistem, livrată de producătorii de energie eoliană și fotovoltaică. Investiția depășește 1 miliard de euro.

La începutul anului 2014, după înființarea companiei de proiect Hidro Tarnița SA, statul român a transmis producătorilor naționali de energie – între care și CE Oltenia – mai multe adrese identice, prin care a solicitat convocarea Adunării Generale în vederea aprobării participării la proiectul Hidrocentralei Tarnița și vărsarea aporturilor la majorarea capitalului social al Hidro Tarnița.

Conținutul acestor adrese a fost apoi transpus în textul Hotărârii nr. 3/4.03.2014, adoptate de adunarea generală a extraordinare a Acționarilor CE Oltenia, unde Statul Român deține majoritatea. Investiția inițială a CE Oltenia in proiectul Hidro Tarnița era, conform acestei hotărâri, 2 milioane de EURO.

Dosarul Cablului Submarin Romania-Turcia așteaptă decizia CJUE

In luna iulie, Tribunalul București a admis o cerere similara a Fondului Proprietatea, de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE) prin care se solicita Curții a stabili daca investiția Hidroelectrica in proiectul Cablului Submarin Romania-Turcia este sau nu ajutor de stat, precum si pentru a stabili daca se încalcă principiul de drept European al separării producției de distribuția de energie. Avocații Popovici Nitu Stoica & Asociații, care asista Fondul Proprietatea in acest dosar, au arătat ca Hidroelectrica este producător de energie si nu poate investi într-un transportator, așa cum ar fi societatea care gestionează Cablul.

Sursă: Bizenergy

Articol publicat în ediția online a Bizenergy din data de 15.10.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional