Press Reviews

Ioana Dumitru, avocat, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Angajatorii care au acordat bonusuri pentru a menține netul angajaților nu pot fi sancționați de autorități

Ziarul Financiar | 05 Martie 2018

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat de la începutul acestui an a determinat unele firme să acorde bonusuri de compensare a veniturilor angajaților pentru ca aceştia să rămână cu acelaşi venit net din 2017 până când proiectul de lege trece de Parlament.

PNSA

Ioana Dumitru, avocat, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Declarația politică foarte hotărâtă din partea doamnei ministru nu pare a fi corelată nici cu un temei legal identificabil şi nici a ține cont de tipul eforturilor şi soluțiilor apărute pentru a echilibra consecințele cauzate de transferul contribuțiilor.

Săptămâna trecută, ministrul muncii Lia Olguța Vasilescu a avertizat asupra faptului că firmele pot să mai acorde bonusuri până la data de 31 martie şi că astfel vor fi nevoite „să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut”.

„O astfel de abordare, la nivel de declarație politică deocamdată, redeschide discuția inițiată la sfârşitul anului 2017 apropo dacă guvernul, prin ministerul de resort, are sau nu bază legală pentru a cere sau a obliga angajatorii la o anumită conduită predeterminată în contextul transferului contribuțiilor. Trebuie să ne reamintim aşadar că la acel moment actul normativ care a reglementat transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat (OUG nr. 79/2017) nu a stabilit (pentru că nu a putut să stabilească) în sarcina angajatorilor obligații de compensare a scăderii venitului net al angajaților”, a explicat Ioana Dumitru, avocat colaborator coordonator în cadrul casei de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații.

Ea a mai spus că, din punctul său de vedere, orice obligație de acest gen ar fi riscat să încalce anumite garanții şi protecții de constituționalitate şi legalitate care ocrotesc dreptul de proprietate şi libertatea de voință care guvernează relațiile de muncă.

„Astfel, angajatorii care au decis să adopte o soluție au făcut-o fie ca urmare a negocierilor colective, fie asumându-şi o asemenea măsură în mod unilateral – nicidecum pentru că ar fi fost constrânşi de o prevedere legală.“

Din această perspectivă, declarația politică foarte hotărâtă din partea doamnei ministru nu pare a fi corelată nici cu un temei legal identificabil şi nici a ține cont de tipul eforturilor şi soluțiilor apărute - voluntar- în mediul privat pentru a echilibra consecințele cauzate de transferul contribuțiilor”, a mai spus Ioana Dumitru.

Odată cu transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a menține acelaşi nivel net al salariilor angajaților ca în 2017, companiile ar fi trebuit să crească salariile brute ale angajaților cu valori cuprinse între 17% şi 22%, potrivit consultanților. De aceea, o mare parte dintre angajatori au decis să suplinească diferența prin acordarea de bonusuri, până când ordonanța- aflată în dezbatere în Parlament – devine lege.

Avocata Ioana Dumitru spune că acordarea bonusurilor, precum şi alte forme de compensare a efectelor negative, prevăzute sau nu de Guvern, în urma transferului contribuțiilor, au fost derulate pe baze preponderent voluntare în mediul privat.

„Dacă ne uităm la soluțiile practice utilizate de angajatori în ultimele 3 luni pentru a face față modificărilor fiscale, ne aşteptăm că aceia care au ales să acorde bonusuri să mențină aceeaşi abordare până când OUG nr. 79/2017 îşi va finaliza parcursul legislativ în Parlament şi va fi, eventual, aprobată prin lege, apoi promulgată. În plus, actul normativ va trebui să reziste unor eventuale teste de constituționalitate şi legalitate care ar putea fi derulate între timp”, a mai spus Ioana Dumitru. Ea a mai precizat că legislația în vigoare nu a pus la dispoziția inspectorilor de muncă instrumente speciale de intervenție sau de o eventuală sancționare a practicii de a acorda bonusuri (adaosuri la salariu) după data de 31 martie 2018.

„Prin urmare, deşi nu putem anticipa siajul declarațiilor politice de acest tip, este destul de puțin probabil ca, la nivel tehnic, un control să fie derulat prin raportare strictă la o tematică de inspirație politică dar care nu are corespondența clară în cadrul legal în vigoare”.

Potrivit prevederilor legislative în vigoare, singura referință la data de 31 martie este într-o hotărâre de guvern dată la finalul anului trecut (HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidența a salariaților), o normă care a permis ca orice modificări salariale intervenite în perioada 19 decembrie 2017 – 31 martie 2018 să fie înscrise în Revisal până la 31 martie 2018.

„Angajatorii care au operat sau vor opera modificări salariale în acest interval de timp le pot înscrie în Revisal până la data de 31 martie 2018; nu pot fi amenințați cu sancțiuni sau alte riscuri legale”, a mai spus Ioana Dumitru.

Sursă: Ziarul Financiar
Autor: Adelina Mihai

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2018

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional