Press Reviews

Şcoala privată Mark Twain, fondată de Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu, a intrat în portofoliul fondului Morphosis Capital, care promite investiţii de 7-15 mil. euro în dezvoltare

Ziarul Financiar | 30 ianuarie 2024

PROFESII
Fondul de private equity Morphosis Capital Fund, axat pe companii româneşti mici şi mijlocii, împreună cu Vybros Capital Partners, un fond de capital permanent finanţat de o familie belgiană, în calitate de coinvestitor, a achiziţionat pachetul majori­tar de acţiuni în cadrul Mark Twain Interna­tional School (IS), instituţie de învăţământ privat cu un curriculum dual, înfiinţată în 1995 de antreprenorii români Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu.

PNSA
Anca şi Dan Macovei Vlăsceanu şi Andrei Gemeneanu

Valoarea investiţiei în Mark Twain IS este cuprinsă în intervalul de 7-15 milioane de euro urmărit de Morphosis Capital în cadrul celui de-al doilea fond de private equity. Infuzia de capital va contribui la expansiunea Mark Twain IS în Bucureşti şi în alte oraşe importante din România, atât organic, prin deschiderea de noi instituţii de învăţământ, cât şi prin potenţiale preluări de centre de învăţământ private existente.

"Anunţăm prima tranzacţie realizată de cel de-al doilea fond Morphosis Capital într-un sector strategic important pentru orice ţară – educaţia. (…) Obiectivul nostru este clar: să transformăm Mark Twain International School în liderul incontestabil al educaţiei pri­vate din România", spune Andrei Gemenea­nu, managing partner, Morphosis Capital.

În cei peste 28 de ani de activitate, Mark Twain IS a evoluat în mod constant de la nivelul preşcolar, în 1999 fiind deschisă apoi şcoala primară, între 2002 şi 2005, gimnaziul şi liceul, iar între 2006 şi 2008 a devenit prima şcoală autohtonă privată din România, complet acreditată International Baccalau­reate (IB) World.

Mark Twain IS este una dintre puţinele şcoli private din România care oferă elevilor săi posibilitatea de a alege între a susţine examenul de bacalaureat naţional sau internaţional. Instituţia îşi desfăşoară activitatea în două campusuri în apropierea Pădurii Băneasa: Junior Campus, dedicat copiilor de grădiniţă şi şcoală primară, precum şi Secondary Campus, unde studiază elevii de gimnaziu şi liceu.

"Parteneriatul cu Morphosis Capital mar­chează un moment decisiv pentru dezvoltarea viitoare a Mark Twain International School, dinamizând planurile de a extinde la nivel naţional oferta noastră de educaţie premium, care va deveni astfel accesibilă copiilor şi tinerilor din cele mai importante oraşe din România", adaugă Anca Macovei Vlăsceanu, fondator şi director general al Mark Twain IS.

Tranzacţia a fost facilitată de firmele de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR), în calitate de consilier juridic al Morphosis Capital, şi Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (PNSA), în calitate de consilier juridic al Mark Twain IS. KPMG a realizat procesul de due diligence financiar şi fiscal pentru Morphosis Capital, iar Oxygen Finance pentru Mark Twain IS. Tranzacţia este supusă aprobării de către Consiliul Concurenţei.

Investiţia în Mark Twain IS este prima realizată de către cel de-al doilea fond Morphosis Capital. Prin primul fond, lansat in decembrie 2018, Morphosis Capital deţine participaţii în alte cinci companii din România, respectiv DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med şi Stay Fit Gym.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2024
Autor: Cristina Bellu

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional