Press Reviews

Monitorizare DealWatch: Popovici Nitu & Asociatii, campionii tranzactiilor de tip M&A in 2011 pe toate palierele

Bizlawer, 02 Martie 2012

Potrivit raportului DealWatch care a monitorizat piata tranzactiilor de tip M&A in 2010, avocaţii firmei Popovici Nitu & Asociatii se clasasera tot pe primul loc pe piaţa locală a fuziunilor şi achiziţiilor după numarul deal-urilor asistate, cu 18 tranzactii.

Topul consultantilor juridici din tranzactiile M&A de pe piata locala este dominat de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii. Potrivit raportului DealWach pentru anul 2011, avocatii firmei au asistat anul trecut cele mai multe si cele mai valoroase fuziuni si achizitii de pe piata locala. De altfel, Popovici Nitu & Asociatii este singura firma de avocati care a „sarit” anul trecut pragul de 1 miliard de euro, suma obtinuta prin insumarea valorilor raportate pentru tranzactiile asistate anul trecut. DealWatch este divizia de cercetare a pieţei fuziunilor şi achiziţilor a Internet Securities Inc, companie preluată în 1999 de britanicii de la Euromoney Institutional Investor.

Potrivit raportului generat pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2011, avocaţii firmei Popovici Nitu & Asociatii s-au clasat pe primul loc pe piaţa locală a fuziunilor şi achiziţiilor după numarul deal-urilor asistate anul trecut, cu 11 tranzactii. Schoenherr este pe locul secund cu 8 tranzactii, iar pe locul trei este firma Biris Goran, cu acelasi numar de tranzactii, dar cu o valoare totala mai mica. Topul este intregit de Tuca Zbarcea & Asociatii (6 tranzactii), CMS Group (6 tranzactii, valoare mai mica), D&B David si Baias (5 tranzactii), NNDKP (5 tranzactii, valoare mai mica), Voicu & Filipescu (5 tranzactii, valoare mai mica), DLA Piper (4) si Linklaters (3).

Pe primele doua locuri al topului întocmit după valoarea tranzacţiilor în care avocaţii au acţionat in 2011, sunt doua firme canadiene, implicate intr-o tranzactie derulata in Canada, in care Romania a fost doar una dintre jurisdictiile tinta. Intrucat tranzactia ce a avut ca tinta transferul actiunilor unei companii aurifere – preluarea European Goldfield, firma din Canada, de catre Eldorado Gold Corporation, din Canada - s-a derulat in afara granitelor, nefiind semnificativa pentru piata locala, BizLawyer o aminteste, dar nu o ia in considerare in topul consultantilor implicati in tranzactii pe piata locala.

Astfel, Popovici Nitu & Asociatii ramane in fruntea topului întocmit după valoarea tranzacţiilor asistate anul trecut, cu 1,064 miliarde de euro din 11 tranzactii, cu aproape 450 de milioane de euro mai mult decat  următoarea clasată. Tratat după valoarea tranzacţiilor, topul DealWatch al consultanţilor juridici cu activitate pe piaţa locală are pe următoarele 2 poziţii firmele Schoenherr (615.24 milioane euro) si Tuca Zbarcea & Asociatii (545.04 milioane euro). Urmeaza Hauser & Partner (513.74 mil. euro), Bostina & Asociaţii (494 mil. euro) si Linklaters LLP (485 mil. euro). Pe locul 9, la egalitate, s-au clasat doua firme de avocatura straine: Baker & McKenzie si Koc Law Office.

Cum arata clasamentul DealWatch in 2010

Potrivit raportului DealWatch care a monitorizat piata tranzactiilor de tip M&A in 2010, avocaţii firmei Popovici Nitu & Asociatii se clasasera tot pe primul loc pe piaţa locală a fuziunilor şi achiziţiilor după numarul deal-urilor asistate, cu 18 tranzactii. NNDKP era pe locul secund cu 10 tranzactii, iar pe locul trei urcase firma Biris Goran, tot cu 10 tranzactii, dar cu o valoare totala mai mica. Topul era intregit de Musat & Asociatii (8 tranzactii), Tuca Zbarcea & Asociatii (8 tranzactii, valoare mai mica), CMS Group (7 tranzactii), Kinstellar (6), DLA Piper (6, valoare mai mica), Schoenherr (5) si Salans (5, valoare mai mica).

Pe primul loc al topului întocmit după valoarea tranzacţiilor în care avocaţii au acţionat in 2010 era Musat si Asociatii, cu 584 milioane de euro din 8 tranzactii, cu peste 400 de milioane de euro mai mult decat  următoarea clasată. Tratat după valoarea tranzacţiilor, topul consultanţilor juridici cu activitate pe piaţa locală avea pe următoarele 2 poziţii firme străine de avocatură: Kinstellar (182 milioane euro) si Weil, Gotshal & Manges LLP (118 milioane euro). In top urma NNDKP (115 mil. euro), Ţuca Zbârcea & Asociaţii (88 mil. euro) si Popovici Niţu & Asociaţii (85 mil. euro).

Cu ce tranzactii a punctat Popovici Nitu & Asociatii in Topul DealWatch 2011

 1. Eolenvest a dobândit participaţii majoritare în mai multe companii care dezvolta proiecte de energie eoliană în România. Pachete de 75% şi 79% au fost achiziţionate în şase companii de la Ackerly, un fond de investitii cu sediul Panama.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 2. Ameropa Holding AG, firma  inregistrata in Elveţia a achiziţionat un pachet majoritar în producatorul român de îngrăşăminte Azomureş, printr-o serie de acorduri semnate în noiembrie.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 3. Fondul de investiţii New Europe Property Investments, împreună cu NE Cooperatief UA, a încheiat un acord cu firmele cipriote Kitma Holdings Limited şi Holdings Limited Grenoui prin care NEPC dobândeste o participaţie de 50% într-o companie de dezvoltare, SC Axa CD Real  Estate Development SRL, care la rândul său, deţine 99,9% din SC Vic oraş SRL.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat vanzatorul.
 4. Fondul suedez de private equity Oresa Ventures a achizitionat firma de distributie a consumabilelor pentru birou RTC Proffice Experience, parte a grupului RTC.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 5. Erste Group Bank AG (Erste Group) a ajuns la un acord cu patru din cele cinci SIF-uri, acţionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia - prin care Erste Group achiziţioneaza pachetul de 24.12% sau 2,618,286,036 actiuni BCR.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat vanzatorii.
 6. INDUSTRIALEXPORT SA a achiziţionat o participaţie de 50% în Tower Center International din Olanda, de la Central Eastern European Real Estate Shareholdings BV, controlată de către dezvoltatorul imobiliar romanesc Avrig 35.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 7. Fondul cipriot Bramerton a dobândit, prin vehicolul local Bramerton Investments, o participatie de 70% în Q'NET International, un furnizor de soluţii IT.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 8. Fresenius NephroCare România, parte a reţelei globale Fresenius Medical Care, cel mai mare furnizor mondial de produse şi servicii de dializă renală, a achiziţionat pachetele de 100% din actiuni în patru companii româneşti, toate active pe piaţa serviciilor de dializă.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul Fresenius.
 9. Producătorul de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate  a cumparat fabrica de produse prefabricate din beton  G & D Prefabbricati din Teius, de la firma italiana G&D Prefabbricati S.p.A..
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.
 10. Tranzactia prin care Fondul Proprietatea (FP) a rascumpărat  7.537mn de acţiuni proprii, reprezentând o participaţie de 0,05%.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat Fondul proprietatea.
 11. Fresenius Medical Care AG a achiziţionat International Dialysis Centers, business-ul de servicii de dializă al Euromedic International.
  Popovici Nitu & Asociatii a asistat cumparatorul.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional