Press Reviews

Batalia de la Reghin: Turcii de la Kastamonu Entegre inving AVAS si raman cu 85 mil. $ in conturi. Popovici Nitu & Asociatii a obtinut victoria

Bizlawyer, 22 Februarie 2013

Unul dintre cei mai mari investitori turci din Romania poate rasufla usurat dupa ce, zilele trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins irevocabil pretentiile de peste 85 de milioane de dolari ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), intr-un litigiu generat de privatizarea fabricii Prolemn Reghin, in 1998. Kastamonu Entegre Agac Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkei A.S., membra a holdingului Hayat, cel mai mare trust turcesc din industria lemnului si unul dintre jucatorii mondiali de top din domeniu, a inchis astfel lungul sir al proceselor cu AVAS, din cauza carora investitorii au vrut chiar sa renunte la o investitie in Romania de peste 100 de milioane de euro, in favoarea vecinilor bulgari.

PNSA

Potrivit informatiilor BizLawyer, obtinute in exclusivitate, victoria a fost obtinuta de o echipa de litigatori ai firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, coordonata de partenerul Ilinca Stefanescu (foto).

 

Turcii voiau sa renunte la investitiile in Romania

Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia, a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat. Prin contractul de privatizare, Kastamonu Entegre s-a obligat la investitii de 75 mil. dolari (78 mil. euro) in perioada august 1998-decembrie 2002. In urma cu opt ani, AVAS a actionat in justitie compania din Turcia pentru nerespectarea obligatiilor investitionale asumate, sustinand faptul ca aceasta ar fi alocat doar 21,5 mil. dolari(52 mil. euro), din volumul total asumat, de 75 mil. USD. Investitorii au aratat, in schimb, ca valoarea investitiilor realizate la Prolemn pana la data respectiva depasea cu mult angajamentul investitional asumat, fiind in realitate de cel putin 80 mil. dolari.

Conflictul a ajuns in justitie, in ciuda semnalelor de nemultumire date de investitorii turci, care aveau in plan deschiderea mai multor fabrici in Romania, tara considerata drept locatie strategica datorita avantajelor date de locatie si de resursele de materie prima. De la Reghin firma exporta in Ucraina, Rusia, Bosnia, tari din Europa si Orientul Mijloci. Kastamonu Entegre a anuntat ca ia in considerare schimbarea strategiei prin transferul investitiilor in Bulgaria, in acest sens turcii trimitandu-si reprezentanti pentru a cauta locatii potrivite pentru construirea unor fabrici. Ei au aratat apoi ca atat conflictul cu AVAS, cat si legislatia din Romania, care se schimba foarte des, i-ar fi facut sa opteze pentru Bulgaria, unde ar fi beneficiat de legi ce i-ar fi incurajat mai mult sa investeasca.

Ulterior, Kastamonu a renuntat la planurile de transfer in tara vecina si a pus din nou Romania pe harta investitiilor, dar a apelat la o firma de avocatura de top pentru a-si gasi dreptatea la Bucuresti. In 2010, Kastamonu Entegre a demarat o investitie în valoare de 150 de milioane de euro într-o noua unitate de productie, la Reghin.

Inalta Curte da dreptate investitorilor

Dosarul studiat de BizLawyer, a avut ca obiect cererea AVAS, in calitate de reclamanta, de a obliga societatea Kastamonu Entegre Agac Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkei A.S. la plata sumei de 31.967.190 USD reprezentand penalitati de întârziere pentru pretinsa neefectuarea la termen a investitiilor asumate in baza Contractului de privatizare a PROLEMN SA Reghin (Contractul de vanzare – cumparare de actiuni nr. 428/1998 prin care Kastamonu Entegre a achizitionat 70% din pachetul de actiuni detinut de statul roman la firma aflata în pragul falimentului) si la efectuarea unui volum de investitii pretins nerealizat, in cuantum de 53.453.577 USD. In total, obiectul pretentiilor AVAS era de 85.420.467 USD.

Procesele impotriva AVAS au fost castigate de-a lungul timpului la toate instantele, dar AVAS a facut recurs pana in 2011, cand dosarul a ajuns la ICCJ. Pe 19 februarie, judecatorii Inaltei Curti s-au pronuntat si au respins, printr-o decizie irevocabila, toate pretentiile Autoritatii.

Contactata de BizLawyer, firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, care a asistat si reprezentat investitorul turc in confruntarea cu AVAS, nu a vrut sa faca nici un comentariu referitor la acest litigiu.

În prezent turcii au pe platforma de la Reghin doua unitati de productie în care lucreaza aproape 800 de angajati si au intrat in topul celor mai importante companii producatoare de PAL brut si melaminat din regiune. Trecerea de la numele de Prolemn la Kastamonu Romania, incepand cu luna aprilie a anului trecut, a marcat alinierea si integrarea completa a firmei la identitatea de grup a firmei mama.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional