Avocatul Florian Nitu, PN&A: Putem vedea o fuga de lichiditati si reorientare catre active producatoare de venit
Wall-Street, 20 Mai 2013
In viitor putem vedea reducerea lichiditatilor din banci si plasarea lor in economia reala, o tendinta este generata mai degraba la nivel psihologic de amenintarea pe care experienta depozitelor cipriote a facut-o aproape tangibila, ceea ce va duce la o reorientare cate active producatoare de venit, crede Florian Nitu (foto), managing partner al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A).
Florian Nitu, partener al Popovici Nitu & Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de avocatura, a identificat, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro, trei elemente de comportament investitional care au devenit evidente recent.
1. In primul rand, finantatorii, in special bancile, au decis intr-un final sa-si asume esecul unor proiecte si, prin proceduri de executare si/sau lichidare, sa confrunte aceste proiecte cu valoarea lor reala de piata. Au aparut astfel un numar de tranzactii in cadrul procedurilor de executare sau lichidare care constituie elemente de benchmarking.
2. Al doilea punct se refera la diminuarea asteptarilor pietei vanzatorilor, ceea ce duce la o noua dinamica si inlaturarea fenomenului de „piata inghetata” cu care ne-am confruntat de cativa ani buni.
3. Al treilea element consta intr-o relativa impresie de „fuga de lichiditati si reorientare cate active producatoare de venit”. De fapt, aceasta a treia tendinta este generata mai degraba la nivel psihologic de amenintarea pe care experienta depozitelor cipriote a facut-o aproape tangibila. Respectiv, ideea potrivit careia, intr-un orizont de timp scurt, o reglementare europeana va pune depozitele bancare sub riscul transformarii automate a acestora in investitii constand in actiuni la banca depozitara. Acesta este una din cauzele care va conduce la reducerea lichiditatilor din banci si plasarea lor in economia reala.
In opinia avocatului Florian Nitu, sectorul financiar continua consolidarea atat in zona de corporate banking, unde nivelul de concentrare si competitivitate a pietei este deja foarte ridicat, cat si in retail banking (in special consumer finance) unde vom vedea mai multa efervescenta. “Desigur, in retail, in mod ingrijorator, devin vizibile portofolii de credite neperformante din ce in ce mai mari. Asa fiind, au aparut deja pe piata jucatori si urmeaza sa aiba loc tranzactii legate de portofolii de credite de nevoi personale neperformante”, spune avocatul Popovici Nitu & Asociatii. Prima parte a anului a fost dominata de cateva tranzactii in sectorul financiar, in contextul in care cateva banci au cedat portofoliile de clienti.
In ansamblu, primele luni ale anului 2013 au avantajul stabilitatii, spune Florian Nitu, ceea ce nu se poate spune despre primavara – vara anului 2012, care au fost cel putin turbionare.
Potrivit lui Florian Nitu, reluarea activitatii in domeniul fuziunilor si al achizitiilor pare sa se confirme, insa in continuare ne confruntam cu lipsa proiectelor promovate de investitorii noi. Astfel, ceea ce se numeste „fresh capital” inca se afla la limite minime istorice.
De asemenea, investitorii institutionali pastreaza o reticenta fata de produsele investitionale romanesti, iar fondurile regionale prefera in continuare active poloneze spre exemplu, mai sigure, sau active balcanice, mai riscante, dar mult mai ieftine decat cele romanesti. “Pentru a inversa acest trend este nevoie de mai mult decat niste masuri de reglementare sau stabilitate financiara, de altfel absolut necesare, este nevoie si de continuarea reformelor structurale si promovarea unei imagini de tara realiste si pragmatice in exterior.”
Vom vedea un impact al privatizarilor asupra pietei de fuziuni si achizitii? Din pacate, impactul va fi redus, opineaza partenerul Popovici Nitu & Asociatii. In primul rand, pentru ca niciuna dintre companiile scoase la privatizare nu e atractiva prin ea insasi (sau nu atat cat ar putea parea).
In al doilea rand, pentru ca autoritatile nu par sa aiba resursele pentru a implementa mai mult de doua-trei proiecte anul acesta.
In fine, in al treilea rand, privatizarea prezinta in principiu interes doar pentru investitorii strategici sau pentru speculatori, iar in ce priveste proiectele curente vedem mai mult interesul acestora din urma. “Desi ne dorim foarte mult, nu cred ca anul 2013 va marca o revenire semnificativa a pietei de M&A. Sigur comparatia cu 2012 nu este relevanta, in opinia mea, datorita unor argumente din afara sferei economicului, insa prin raportare la 2011 spre exemplu nu se poate distinge o imbunatatire notabila. Pe de alta parte sunt premise de crestere, la nivel organic, in multe sectoare, si va depinde de noi toti sa profitam cel mai bine de pe urma acestora”, incheie Florian Nitu.
Mai mult >>