Cristian Popescu, Avocat Asociat Popovici Nițu Stoica & Asociații:
Producțiile bune sunt un rezultat al conjuncturii, dar agricultura românească are probleme structurale majore
Ziarul Financiar | 30 Octombrie 2017
AGRIBUSINESS 2017
Producțiile bune anunțate de autorități sunt un rezultat al conjuncturii, dar agricultura românească are probleme structurale majore, a spus Cristian Popescu, Avocat Asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații.
Cristian Popescu, Avocat Asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații
”Dacă plata subvențiilor la timp şi programele pentru lână sunt un standard de succes, atunci standardele noastre sunt foarte jos față de ce e în UE. Trebuie să ne fixăm standarde mult mai mari. Problemele sunt altele, acolo ar trebui să se concentreze ministerul. Subvenția trebuie să circule, trebuie să fir un produs financiar. Autoritățile române nu controlează ce se întâmplă cu banii, cum sunt folosite fondurile. Proprietarul ar trebui să plătească o creanță, dar el poate îşi cumpără un Mercedes”
Alte declarații:
Din cauza gradului mare de fragmentare a terenurilor, fermierii fac schimburi de folosință, s-au adaptat la piață. Schimbă loturile între ei ca să obțină recolte mai mari. Dar nu e reglementat nicăieri schimbul de folosință, nu e nicio evidență în registrele agricole, se fac suprapuneri.
Suntem singura țară din UE fără o lege a comasării. Dincolo de contractul de schimb, trebuie gândită o procedură administrativă. Producțiile bune sunt un rezultat al conjuncturii, dar când discuți cu un investitor din Anglia, din China, ele sunt probleme structurale nerezolvate.
Doar 29 de comune au realizat cadastrarea, extrem de puțin.
Statul are şi ADS, cu sute de mii de hectare, o instituție vetustă, nereglementată. Contractele de arendă se fac pe o lege din 2001, depăşită, departe de ce se întâmplă în UE. Sunt investitori care vor să ia suprafețe de la ADS, să liciteze şi nu pot. Statul ar putea obține venituri mari din suprafețele ADS, dar prețurile lor sunt la 40% din nivelul pieței, nu se ştie de ce.
Sunt scenarii de Kafka la APIA, în interpretarea acordării subvențiilor, ordine care să modifică de 2-3 ori pe an, pe cultura vegetală.Se legiferează prost, departe de regulile europene şi de scopul unui business agricol.
Sursă: Ziarul Financiar
Autor: Roxana Rosu
Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2017