Press Reviews

Grupul francez Etanco, asistat de avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații, preia filiala romanească a suedezilor GBO Fastening Systems, consiliați de NNDKP. Ce echipe de avocați au lucrat în tranzacție

BizLawyer | 06 Noiembrie 2017

Odata cu firma româneasca, francezii au preluat și filiala poloneză a suedezilor Gbo Fastening Systems AB, aceasta fiind prima achiziție externă importantă a grupului Etanco din ultimii nouă ani.

Grupul francez Etanco, unul din liderii europeni pe piața sistemelor profesionale de fixare si a accesoriilor de etanșare pentru constructii industriale, a preluat filiala locală a grupului suedez GBO Fastening Systems AB, valoarea achiziției fiind confidențială, au precizat pentru BizLawyer surse din industrie. Achiziția este un pas înainte în strategia de expansiune pe noi piețe din Europa Centrală și de Est, grupul Etanco intenționând să își dubleze veniturile în următorii trei ani.

PNSA
Grupul francez Etanco, asistat de avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații, preia filiala romanească a suedezilor GBO Fastening Systems

Tranzacția s-a facut prin filiala locala a grupului, Etanco Romania, care a preluat pachetul integral de acțiuni al firmei GBO Fastening Systems SRL, înmatriculată în comuna prahoveană Brazi. Odata cu firma româneasca, francezii au preluat și filiala poloneză a suedezilor GBO Fastening Systems AB, aceasta fiind prima achiziție externă importantă a grupului Etanco din ultimii nouă ani.

Potrivit informațiilor BizLawyer, cumpărătorul a fost asistat de avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații, cu o echipă coordonată de Ramona Iancu, Managing Associate, sprijinită de Silvana Zecheru (Associate).

Vânzătorii au avut alături o echipă de avocați ai firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat aspectele privind legislațiă română pentru această tranzacție. Din echipă au mai facut parte Ioana Vieru (Senior Associate) si Raluca Gabor (Associate), din practica de Corporate M&A, alături de alti avocati din diverse arii de practica.

Înființat în 1951 de către industriașul Raymond Lebraut, grupul Etanco proiectează, produce și distribuie soluții de atașare și fixare pentru piața construcțiilor. Inițial dedicat aplicațiilor de anvelopare a clădirilor, grupul și-a extins de-a lungul anilor portofoliul de produse și soluții. În 2008, familia Lebraut a vândut pachetul majoritar de acțiuni grupului european de private equity IK Investment Partners, care, intre timp, și-a facut exit-ul. In acest moment, grupul Etanco este deținut de două fonduri de capital privat - 3i și Five Arrows Principal Investments - și managementul Etanco, iar Ronan Lebraut, nepotul fondatorului firmei, este PDG. Five Arrows este un fond de private equity al Rothschild Merchant Banking, controlat de familia Rothschild. Managerul de fonduri de investitii 3i deține însă pachetul majoritar, achiționat în 2011.

Înainte de această tranzacție, GBO Fastening Systems AB avea 222 de angajați în Suedia, Polonia, Norvegia și România. Vânzările suedezilor se concentrau în primul rând pe piețele profesionale de construcții și DIY din țările nordice, Europa de Est și Rusia. GBO Fastening Systems AB a fost preluat la începutul acestui an de Simpson - Strong Tie, grup american fondat în 1948, azi lider pe piata conectorilor pentru construcții, cu prezență pe mai multe continente.

Autor: Maria Teodoru
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 17.11.2017

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional