Press Reviews

Florian Niţu, casa de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii: Urmează tranzacţiile de 1 mld. euro. România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“

Ziarul Financiar | 29 Ianuarie 2018

INTERVIU
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a avut anul trecut o valoare totală de 4-4,6 miliarde de euro, conform estimărilor companiei de audit şi consultanţă Deloitte. Cea mai importantă mutare a venit din energie şi a avut o valoare de 401 milioane de euro.

PNSA

Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii: Uităm mereu, dar România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“, cu 10% impozit pe venit, 16% pe profit şi 5% pe dividende. Acestea sunt o combinaţie foarte favorabilă atât pentru start-up, business development în general, cât şi pentru mari achiziţii. Vedem deja achiziţii montate în jurul unor societăţi holding româneşti sau înfiinţate în România.

Avocatul Florian Niţu, ma­naging partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii, afirmă că sunt mai mulţi jucători globali, strategici sau fi­nan­ciar-institu­ţio­nali care se uită la opor­tu­nităţi în România sau care, cel putin indirect, au făcut recent sau sunt în curs să facă achiziţii, să lanseze proiecte.

Perioada 2015-2017 a fost una dintre cele mai bune pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România. Creşterea consumului pe de-o parte şi a economiei în ansamblul său au făcut ca investitorii – strategici şi financiari – să îşi întoarcă privirea către România.

Doar anul trecut pe piaţa din România s-au semnat mutări de 4-4,6 mld. euro, unul din­tre cele mai bune niveluri de până acum, în urcare cu 15% comparativ cu 2016, potrivit Deloitte.

„Uităm mereu, dar România este ceea ce investitorii numesc „low tax jurisdiction“, cu 10% impozit pe venit, 16% pe profit şi 5% pe dividende. Acestea sunt o combinaţie foarte favorabilă atât pentru start-up, business development în general, cât şi pentru mari achiziţii. Vedem deja achiziţii montate în jurul unor societăţi holding româneşti sau înfiinţate în România“, adaugă Florian Niţu.

El adaugă că o verificare atentă, industrie cu industrie, sector cu sector, a jucătorilor globali cu prezenţă în România ar arăta că exită o tendinţă generală de extindere sau de consolidare a prezenţei de pe piaţa locală. Florian Niţu face referire la companiile care sunt prezente fie prin reprezentanţă, prin distribuitor sau partener local.

În al doilea rând, România oferă încă, în mai toate industriile, în mai toate sectoarele, posibilităţi de creştere organică, fie pentru că le-am ratat anterior - infrastructura mare tot va fi făcută -, fie că nu le-am epuizat – alfabetizarea financiară sau retailul online au încă un spaţiu natural masiv de expan­siune. Acestea sunt două dintre exemplele oferite de avocat.

„De câţiva ani România are apartenenţe politice şi instituţionale internaţionale solide şi, mai recent, garanţii de securitate cum n-a avut niciodată. În business, investiţiile mari şi angajamentele pe termen lung pur şi simplu nu se fac în absenţa acestor garanţii. De acum această piedică nu mai există.“

El mai spune că este efervescenţă în mai toa­te industriile, la mai toate nivelurile. Printre exemple, avocatul aminteşte de in­dus­trial, logistică, distribuţie, unde vede un adevărat vertij de proiecte noi.

În pharma & healthcare procesul de con­solidare naţională e foarte intens încă, iar cei consolidaţi, cel puţin în parte, vor face prin fuziuni, vânzări sau achiziţii pasul către integrare europeană. „Ca să nu mai vorbesc de zona IT, în particular software, unde avem de-a face cu o dinamică specială.“

Alte domenii pe care pariază avocatul sunt industriile şi sectoarele relevante pen­tru marile proiecte de infarstructură (con­strucţii, lo­gistică & industrial), imobiliarele (în prin­ci­pal la nivelul liderilor de piaţă – office, retail, in­dustrial – „unde vom vedea schim­bări mari în cursul acestui an/anilor ur­mători“), ener­gie, industrie chimică şi bunuri de folosinţă îndelungată.

„Am mai spus-o, o repet, urmează tranzacţiile de 1 miliard plus! De euro“, crede Florian Niţu. În telecomunicaţii, în energie şi în imobiliare sunt câteva afaceri, portofolii sau reţele care se încadrează în această eva­luare şi care au atins punctul de maximă ex­pan­siune posibilă cu mijloace lo­cale/interne, adau­gă el. „Preluarea acestora de către jucă­tori globali este de dorit, din toate punctele de vedere.“

România nu a mai avut de multă vreme o mutare de un miliard de euro pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, iar jucătorii din domeniu o doresc de mai mulţi ani, dar sunt încă prudenţi în afirmaţii privind momentul şi domeniul.

Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro – preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGas – cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.

Înfiinţată în anul 1995, casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii numărăpeste 80 de avocaţi şi consultanţi, din care 15 avocaţi asociaţi. Este unul dintre cei mai importanţi jucători din avocatura de business locală.

Sursă: Ziarul Financiar
Autor: Cristina Rosca

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.01.2018

 

Valid XHTML 1.0 Transitional