Press Reviews

Tehnologia blockchain în industria financiară

Juridice.ro | 03 April 2019

1. Potențialul tehnologiei blockchain în domeniul serviciilor financiare şi intensificarea utilizării acesteia

PNSA

Codrin Luță
Managing Associate POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII

Companiile care activează în domeniul serviciilor financiare au sesizat potențialul inovativ al tehnologiei blockchain în descentralizarea şi eficientizarea operațiunilor acestora. Avantajele oferite de implementarea tehnologiei blockchain în sfera serviciilor financiare, cum ar fi: trasabilitatea completă a tranzacțiilor, validarea tranzacțiilor în timp foarte scurt (maxim câteva minute), eliminarea intermediarilor în decontări şi minimizarea costurilor pentru validarea tranzacțiilor, permit crearea unor produse financiare sigure şi sofisticate la costuri scăzute.

Astfel, tehnologia blockchain este folosită pentru diverse aplicații în domeniul serviciilor financiare: efectuarea plăților (remitere de bani, mecanisme de decontare), auditul serviciilor financiare, identitate digitală (stocarea informațiilor KYC în blockchain), scor de creditare, implementarea de programe de fidelizare etc.

2. Lipsa unui cadru legal dedicat tehnologiei blockchain – încercări incipiente de reglementare în Europa

În prezent, nu există o reglementare integrată a tehnologiei blockchain la nivelul Uniunii Europene.

În ultimii doi – trei ani, câteva state europene (e.g. Elveția, Malta, Italia, Estonia, Franța, Germania) au început să facă eforturi de reglementare a tehnologiei blockchain şi a criptoactivelor, dar puținele reglementări apărute rămân incomplete, izolate şi lipsite de consistență.

3. Capcanele lipsei de reglementare – potențiala aplicare prin analogie a reglementărilor existente

În lipsa unor reglementări specifice, se creează aparența că activele cripto pot fi folosite în mod liber, fără constrângerile legale la care sunt supuse în mod obișnuit alte tipuri de active.

Cu toate acestea, remarcăm că pe măsura intensificării utilizării criptoactivelor şi creşterii interesului pieței, autoritățile de reglementare iau în considerare riscurile aferente şi tind să extindă sfera de aplicare a reglementărilor existente, pentru a le aplica prin analogie criptoactivelor.

În consecința, apare necesitatea ca emitenții şi cei care utilizează criptoactive să analizeze în detaliu caracteristicile acestora, pentru a se asigura că respectă reglementările care pot deveni incidente prin analogie, chiar dacă acestea nu se referă în mod specific la criptoactive.

Codrin Luță
Managing Associate POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Legal Blockchain Problems”, ediția 263, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Autor: Codrin Luță
Sursă: Juridice.ro

Articol publicat în ediția online a Juridice.ro din data de 03.04.2019

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional