Press Reviews

Grupul din construcţii Somaco, deţinut de fondul de investiţii Oresa, şi-a transferat întreaga activitate pe o singură companie. Businessul s-a situat la 213 mil. lei în 2018

Ziarul Financiar | 12 Aprilie 2018

Afacerile au fost în uşor declin faţă de rezultatul din 2017, scăderea venind şi ca urmare a transferului activităţilor pe o singură companie.

PNSA
Grupul din construcţii Somaco, deţinut de fondul de investiţii Oresa, şi-a transferat întreaga activitate pe o singură companie.

Grupul Somaco, producător de mate­ria­le de construcţii, deţinut de fondul suedez de investiţii Oresa Ventures, a realizat în 2018 afaceri de 212,6 milioane de lei şi un profit de 18,8 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Somaco şi-a transferat întreaga activi­tate a grupului pe o singură companie. Astfel, începând din august 2018, businessul Somaco este operat doar prin Somaco Grup Pre­fabricate, în trecut rezultatele fiind îm­păr­ţite şi cu alte două firme, parte a ace­lu­iaşi grup. Ca urmare a fuziunii dintre cele trei companii în una singură, prin transferul de active şi prin eliminarea schimburilor intra­grup, businessul total al grupului a fost în scădere faţă de 2017, când ajunsese la 283 de milioane de lei. Somaco Grup Prefabri­cate a avut anul trecut un număr mediu de 762 de angajaţi, faţă de 700 cât aveau cele trei companii în anul anterior.

Reprezentanţii companiei nu au dorit să co­menteze evoluţia rezulta­te­lor financiare ale Somaco în 2018 şi nici să ofere date le­gate de planurile pen­tru 2019.

Somaco are în total şase fabrici, la Roman (jud. Neamţ), Adjud (jud. Vran­cea), Buzău, Teiuş (jud. Alba), Târgo­vişte (jud. Dâm­bo­viţa) şi Timi­şoara. În fa­brica din Adjud se produc sis­te­me de zidărie şi termo­izo­laţii, iar în celelalte - prefabricate din beton.

Somaco a investit în ultimii ani peste 21 de milioane de euro în proiecte care au vizat, printre altele, extinderea capacităţii de producţie şi a gamei de produse sau retehnologizări.

Compania este unul dintre principalii producători de pe piaţa locală de prefabricate din beton utilizate în domeniul infrastructurii rutiere, electrice şi de apă canal, precum şi al construcţiei de centre comerciale, hale logistice sau de producţie. Somaco a construit şi magazine ale unor reţele precum Carrefour, Metro, Dedeman, Kaufland, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Somaco a ajuns în mâinile fondului de investiţii suedez Oresa Ventures în 2008, când fondul a preluat trei sucursale de la acea vreme (Buzău, Roman şi Adjud) pentru circa 32,5 milioane de euro.

„Am continuat să investim (în Somaco - n. red.) prin achiziţia unei fabrici în Teiuş în 2011, de la G&D Preffabricati (pentru 4 mil. euro - n. red.) şi a încă două fabrici, în Timişoara şi Târgovişte în 2014, de la Europrefabricate“, se arată pe site-ul Oresa Ventures.

Pe piaţa locală a prefabricatelor din beton - principalul segment pe care este prezent Somaco, mai activează companii precum ASA Cons din Cluj, Bauelemente din Prahova, CON-A din Sibiu, Prefab Călăraşi şi alţii.

Folosirea prefabricatelor este o soluţie pentru dezvoltatorii imobiliari, deoarece acestea presupun mai puţină muncă manuală necesară pentru a turna betonul, iar timpul de finalizare a structurii este redus.

Somaco nu este singura companie românească deţinută de suedezii de la Oresa Ventures. Fondul de investiţii mai are în portofoliu companii din România precum La Fântâna (FMCG), rtc (birotică), RBC (IT) şi Kiwi Finance (financiar) cu afaceri cumulate de circa 750 mil. lei (170 mil. euro) în 2016. Până anul trecut, din portofoliul Oresa Ventures făcea parte şi producătorul de vopsele Fabryo, care însă a fost preluat în 2018 de olandezii de la Akzo Nobel.

Sursă: Ziarul Financiar
Autor: Alina-Elena Vasiliu

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.04.2019

 

Valid XHTML 1.0 Transitional