Press Reviews

DealMaker BizLawyer

Ioana Șampek, Partener PNSA, avocatul despre care clienții spun că este ”un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil”

BizLawyer | 25 Iunie 2019

Ioana Şampek este avocat asociat în cadrul Popovici Nițu Stoica & Asociații în grupul de practică real estate, cu accent pe proiectele imobiliare de birouri, logistice şi industriale.

Două tranzacții finalizate într-o săptămână, luna aceasta, pe care și-au pus semnătura avocații firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA), îi aduce Ioanei Șampek (Partener) titlul de DealMaker-ul lunii iunie din partea redacției BizLawyer. În rubrica DealMakerul lunii, introdusă anul trecut, sunt evidențiați avocații implicați în tranzacții care au ajuns la final în perioada anterioară, recunoscuți pentru abilitățile lor în practica de fuziuni și achiziții. Ioana Șampek a coordonat echipa de avocați care au acordat asistență juridică în două proiecte mari de M&A, despre care BizLawyer a scris recent.

PNSA
Ioana Sampek - PNSA

Reamintim că Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman, cea mai mare firmă antreprenorială românească, în procesul de achiziție de la dezvoltatorul local Forte Partners a celei de-a doua faze din proiectul The Bridge, localizat în noul hub de spații de birouri din zona de centru-vest a Bucureştiului. The Bridge 2 constă într-o clădire de 10 etaje de aprox. 23.000 mp, având ca principali chiriaşi pe Medicover, UPC, Molson Coors şi Schlumberger.

Totodată, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în procesul de asociere a acestuia cu Element Invest pentru dezvoltarea primei faze de aprox. 20.000 mp din proiectul Eli Parks 1 de lângă Bucureşti, zona Chitila. Primii 5.000 mp au fost închiriați deja de producătorul de paste Băneasa.

Din echipa Popovici Nițu Stoica & Asociații, coordonată de Ioana Șampek, au mai făcut parte:

  • pentru The Bridge 2: Codrin Luță (Managing Associate), Andreea Grosu (Managing Associate), Ioana Dumitru (Managing Associate), Lavinia Dinoci (Senior Associate), Lavinia Ludovic (Senior Associate), Cristiana Blei (Senior Associate), Luiza (Zamura) Draghici (Associate), Geanina Stoica (Associate) și Veronica Culcea (Associate). Consultanța fiscală a fost asigurată de PNSA Tax, printr-o echipă coordonată de Mihaela Pohaci (Tax Partener) și Raluca Rusu (Senior Tax Manager), iar aspectele de concurență au fost acoperite de Mihaela Ion (Partner), Laura Ambrozie (Managing Associate) și Vanessa Nistor (Senior Associate).
  • pentru Eli Parks 1: Codrin Luță (Managing Associate) și Veronica Culcea (Associate). Pe aspectele de concurență au intervenit Mihaela Ion (Partner) și Laura Ambrozie (Managing Associate).

Câteva idei și o concluzie: Entități cu capital 100% românesc se remarcă din ce în ce mai mult într-o piață imobiliară dinamică

Tranzacțiile, comentate de Ioana Șampek:

Particularități: Atât The Bridge 2, cât şi prima fază din Eli Parks 1 sunt părți din tranzacții de anvergură, ambele securizate de client. Astfel, The Bridge 2 este parte din vastul proiect de birouri The Bridge - având deja chiriaşi notabili precum BCR, IBM, Medicover, UPC - care va cuprinde, în final, 3 clădiri de birouri de aprox. 80.000 mp. Similar, prima fază de 20.000 mp din proiectul logistic/industrial Eli Parks 1 este doar începutul dintr-o asociere ce va duce la dezvoltarea a 50.000 mp de spații de depozitare în zona Chitila. Prin urmare, structura tranzacțiilor a fost complexă şi gândită în ansamblu, pornind de la premisa unor proiecte globale, a căror dezvoltare se face treptat şi organizat, la cele mai înalte standarde de calitate.

Momente tensionate: Ambele tranzacții s-au desfăşurat într-un cadru amiabil, fără tensiuni ori presiuni între părți. Bineînțeles, întotdeauna există dezbateri cu privire la structura şi valoarea prețului, răspunderea părților după perfectarea tranzacției ori garanțiile oferite, însă toate acestea au fost abordate în mod constructiv, mai ales că părțile vor continua colaborarea şi pentru celelalte faze din proiecte.

Colaborare cu avocatii in-house: În tranzacția The Bridge 2 am colaborat cu Ruxandra Măcelaru - Head of Legal Forte Partners; ne revedem întotdeauna cu plăcere.

Elemente de inovație: Să nu uităm că tranzacția The Bridge a fost cea mai mare în sectorul imobiliar în anul 2018 şi totodată prima la acest nivel între două entități cu capital 100% românesc. The Bridge 1 este totodată una dintre puținele “clădiri-verzi” certificate în țară cu cel mai ridicat scor - LEED Platinum.

Alte tranzacții pentru acest client, pe masa de lucru: Da, ne bucurăm să lucrăm cu Dedeman în principalele lor proiecte de investiții imobiliare. Recent, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în achiziția proiectului The Office din Cluj-Napoca, de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, aceasta fiind cea mai mare tranzacție pe piața imobiliară a spațiilor de birouri din afara Bucureștiului.

„Cele două tranzacții au confirmat încă o dată că avem o piață imobiliară dinamică, în care se remarcă din ce în ce mai mult şi la nivelul cel mai înalt entități cu capital 100% românesc. În plus, proiectul The Bridge (a cărui primă fază a fost achiziționată anul trecut) a marcat și intrarea Dedeman pe piața imobiliară a spațiilor de birouri, iar prin tranzacția Eli Parks 1, Dedeman face un prim pas și în sectorul imobiliar de spații logistice și industriale.”
Ioana Șampek, Partener PNSA

Cine este DealMaker-ul lunii aprilie

PNSA

Ioana Şampek - avocat asociat, Popovici Nițu Stoica & Asociații

Ioana Şampek este avocat asociat în cadrul Popovici Nițu Stoica & Asociații în grupul de practică real estate, cu accent pe proiectele imobiliare de birouri, logistice şi industriale.

Ioana are o experiență vastă în domeniul imobiliar, oferind asistență juridică unora dintre cei mai mari investitori imobiliari prezenți pe piața locală cu privire la achiziția, autorizarea, construirea, închirierea, funcționarea și operarea celor mai importante clădiri şi parcuri imobiliare.

Ioana a absolvit Facultatea de Drept în 2003 şi în acelaşi an a devenit membru al Baroului Bucureşti.

Cum o descriu CLIENȚII pe Ioana Șampek

“Am avut ocazia să lucrez cu Ioana atât în cadrul unor tranzacții de închiriere, cât și a unor achiziții de proprietăți imobiliare. Este un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil.”
Andreea Drugă, Head of Asset Management Dedeman

Ioana Șampek despre:

  • Locul unui avocat în ”lanțul trofic” al tranzacției si puterea de a influența cursul tranzacției
Misiunea avocatului este să apere drepturile şi interesele legitime ale clientului, principiu fundamental în deontologia profesiei de avocat. Într-o tranzacție imobiliară, acest demers presupune o analiză temeinică a situației de fapt şi a istoricului aferent, o bună înțelegere a obiectivelor clientului şi a obligațiilor comerciale pe care şi le poate asuma, precum şi o transpunere eficientă a acestora în documentele tranzacției. Avocatul acționează ca un project manager într-o tranzacție - cu cât gestionează mai bine informațiile şi le sistematizează în documentele tranzacției, cu atât mai repede acestea se vor semna.
  • Cele mai importante ”tertipuri avocațiale” întâlnite des în negocierile de contracte și de tranzacții
Firma noastră promovează valori precum profesionalismul, educația şi respectul față de interlocutori. Într-un astfel de mediu nu sprijinim abordarea vreunor “tertipuri avocațiale”; în plus, este greu de spus dacă acestea ajung, în final, să fie considerate adevărate stratageme sau simple probleme în gestionarea unui proiect.
  • Cele mai importante elemente ale unei tranzacții
O tranzacție de succes are în spate o bună structurare a elementelor componente, o gestionare eficientă a informațiilor necesare şi o comunicare adecvată între părți. Cred că din aceste trei elemente principale, ultimul este cel mai important, o comunicare defectuoasă între părți ducând cel mai adesea la încheierea oricăror discuții. La fel, pierderea în detalii, scăpând din vedere (chiar şi pentru moment) scopul final urmărit de către părți, poate îngreuna desfăşurarea unei tranzacții.
  • Cele mai complicate, dar și cele mai frumoase tipuri de tranzacții
Dacă îți faci cu pasiune meseria, găsești întotdeauna ceva frumos indiferent de natura tranzacției. În sectorul imobiliar, cele mai complexe tranzacții vin din zona vânzărilor-cumpărărilor la termen (forward purchase) și a înțelegerilor dintre părți cu privire la dezvoltarea și transferul proiectelor vizate.
  • Cât e rutină și cât e creație în desfășurarea unei tranzacții
Ca în orice alte domenii, există un grad de rutină şi în avocatură. Însă, componenta creativă este de esența acestei meserii - concepem contracte, structuri de tranzacții, mediem divergențe dintre părți etc.
  • Cea mai bună structură de tarifare într-o tranzacție
Tariful orar cu sumă globală estimată. Însă, tot mai mulți clienți solicită în ultimul timp aplicarea unor scheme de ororarii fixe ori maxime.

Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 25.06.2019

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional