Press Reviews

INTERVIU | Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Dincolo de o efervescență generală, deși în 2021 vor fi toate tipurile de tranzacții, anul se va distinge prin tranzacții mari. Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business

BizLawyer | 26 Martie 2021

Mai multe despre piața de M&A, tranzacții și domeniile vedetă, în care vor avea loc cele mai multe tranzacții în viitorul imediat, în interviul acordat publicați noastre de Florian Nițu, Managing Partner PNSA

Deși, pentru motive pandemice, 2021 arată un T1 mai complicat, perspectivele anuale în M&A sunt foarte încurajatoare, a declarat Florian Nițu, Managing Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) într-un interviu acordat BizLawyer.

Dincolo de o efervescență generală, deși anul acesta vor fi toate tipurile de tranzacții, 2021 se va distinge prin tranzacții mari. ”Sunt toate șansele să avem valori record în piața de M&A susținute de câteva tranzacții de consolidare”, a nuanțat interlocutorul BizLawyer.

Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business. ”Deopotrivă, vor fi vânzări și în restructurare (work-outs), după cum vor fi și multe divizări (carve outs), dar, în principiu, în multe sectoare vedem creștere organică, potențial de dezvoltare și, deci, multe tranzacții cu prima și, în continuare, încă vor mai fi double digit EBIDTA deals”, a arătat Florian Nițu.

PNSA
Dincolo de o efervescență generală, deși în 2021 vor fi toate tipurile de tranzacții, anul se va distinge prin tranzacții mari.

În opnia sa, piața românească de M&A rămâne în continuare o ‘piață de vânzători’. ”Așa fiind, deși evaluările în vederea tranzacționării tind - cu maturizarea pieței – să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacție rămâne ridicată și asta are impact în prețul activelor de M&A românești”, a explicat coordonatorul PNSA.

BizLawyer: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut anul trecut, așa cum era de așteptat, atât în valoare, cât și ca număr de tranzacții. Pe de altă parte, marile firme de consultanță afișează optimism și spun că piața de M&A va fi marcată în 2021 de oportunitate și transformare, fiind de așteptat să accelereze puternic... Cum vedeți piața, care ar fi tendințele?

Florian Nițu: Deși, pentru motive pandemice, 2021 arată un T1 mai complicat, perspectivele anuale în M&A sunt foarte încurajatoare.

În IT&C, spre exemplu, de la revoluția 5G care a generat deja un val de investiții, până la procesele de consolidare a sectorului la vârf, sau la efervescența din zona de start-ups și SMEs Tech, sunt numeroase tranzacții în lucru, în diverse stadii de implementare.

Au loc dezvoltări similare și în alte sectoare, în sectorul serviciilor și echipamentelor medicale, în sănătate, în general, este un spațiu amplu de absorbție investițională și are loc un proces de expansiune națională de tip rețea care se produce prin achiziții diverse.

O evoluție similară se înregistrează în privința distribuțiilor și logisticii aferente, unde nevoile imediate generate de extinderea facilităților de producție se acoperă prin tranzacții.

Digitalizarea accelerată și modificarea profilului consumatorului, în general, tot mai hybrid în retail (online și fizic deopotrivă), produce mișcări masive în multe zone economice și, de asemenea, furnizează oportunități de tranzacții.

Ce sectoare atrag atenția investitorilor? Care ar fi domeniile ”vedetă”, unde am putea vedea cele mai multe tranzacții în viitorul apropiat?

Pe baza implicării noastre în proiecte curente, cât și a naturii capitalului disponibil pentru investiții în acest moment în Romania, domeniile vedetă, în care vor avea loc cele mai multe tranzacții în viitorul imediat, sunt (i) IT&C, (ii) Energie (convențională și regenerabile), (iii) Pharma și Servicii Medicale, (iv) Retail/Comsumer online (v) FMGC, Agribusinesses, în particular, și (vi) Real Estate.

Ca în orice perioadă de post-criză, investițiile imobilare explodează, fiind deopotrivă susținute și utilizate ca motoare de dezvoltare și creștere economică.

Ar trebui să ne așteptăm la tranzacții de valoari mari, sau va fi un an de căutare a echilibrului, de calibrare, cu tranzacții de valori nu foarte mari? În ce industrii credeți că am putea vedea cele mai mari tranzacții în 2021 și de ce?

Dincolo de o efervescență generală, deși în 2021 vor fi toate tipurile de tranzacții, anul se va distinge prin tranzacții mari. Sunt toate șansele să avem valori record în piața de M&A susținute de câteva tranzacții de consolidare.

Practic, în mai toate industriile au loc consolidări, cu jucători din pozițiile 3-10 implicați în deal-uri cu leaderii de piață. Pandemia a arătat că în tot mai multe sectoare economice a fi numărul 1 sau numărul 2 reprezintă o miză decisivă, existențială pentru business.

Deopotrivă, vor fi vânzări și în restructurare (work-outs), după cum vor fi și multe divizări (carve outs), dar, în principiu, în multe sectoare vedem creștere organică, potențial de dezvoltare și, deci, multe tranzacții cu prima și, în continuare, încă vor mai fi double digit EBIDTA deals.

Mai mulți jucători mari în piața de M&A

Ați simțit în ultimul an că ar exista interes pentru România și din partea unor investitori de talie mare sau foarte mare? Ar putea exista, în 2021, mai mulți jucători mari în piața de M&A?

Nivelul capitalului fresh, de investiții, disponibil pentru piața românească, a crescut semnificativ în ultimii ani. În fapt, piața locală încă nu oferă suficiente afaceri mari aflate la nivelul de dezvoltare adecvat unei investiții, în parametrii care să acopere nevoile de investiții ale marilor fonduri.

În fapt, sunt cel puțin 5-6 fonduri mari de investiții, care ar face doar tranzacții de peste 100 millioane Euro și pentru care oferta de vânzare este încă limitată.

Cumva, circumstanțial, această situație face ca piața românească de M&A să rămână în continuare o ‘piață de vânzători’. Așa fiind, deși evaluările în vederea tranzacționării tind - cu maturizarea pieței – să devină mai conservatoare, ‘prima’ de tranzacție rămâne ridicată și asta are impact în prețul activelor de M&A românești.

Cât de mult au influențat condițiile pieței și criza medicală activitatea avocaților de M&A ? Ce anume va avea un rol important în tranzacțiile viitoare?

Deși criza sanitară a afectat și afectează mediul tranzacțional, iar decontul acesteia se va vedea efectiv la finalul S1/2021, piața de M&A a evoluat bine în 2020, iar 2021 poate fi unul semnificativ chiar.

Sunt patru mari factori de suport în această evoluție favorabilă. În primul rând, potențialul organic de creștere din multe sectoare economice. În al doilea rând, caracterul tranzacțional al multor planuri de expansiune ale marilor jucători. În al treilea rând, nivelul ridicat de fresh capital disponibil pentru România. Și, în al patrulea rând, beneficiile promovării pieței de capital românești la categoria emerging markets.

Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 26.03.2021

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional