ZF Top Tranzacţii 2023/2024. Ce sectoare sunt în vizorul investitorilor din piaţa de M&A în 2024?
Ziarul Financiar | 8 martie 2024
COMPANII
An de an, pe piaţa locală de M&A se semnează câteva zeci sau chiar sute (peste 200) de tranzacţii mai mari sau mai mici, mai simple sau mai complexe, ce vizează pachete minoritare, majoritare sau chiar de 100%. Unele acorduri au la cumpărare fonduri de investiţii, altele un investitor strategic, fie el un grup internaţional gigant, fie un antreprenor local. Aceste lucruri nu prea se schimbă. Ce se schimbă - şi oricum nu în fiecare an, ci mai degrabă periodic - e preferinţa cumpărătorilor pentru un domeniu sau altul. Ce sectoare sunt în vizorul investitorilor în 2024?
ZF va lansa în
următoarele săptămâni
ca de-a XVII-a ediție
a anuarului Top
tranzacții, care va
aduce în prim-plan
toate acordurile
semnate de la
începutul lui 2023 si
până in prezent in
România.
Pe plan global, până recent, mai exact până când inflaţia a "explodat", iar băncile centrale au majorat dobânzile într-un ritm alert, tehnologia a fost "regina balului" pe piaţa de M&A. Sume incredibile au fost pompate în start-up-uri mai mici sau mai mari, care promit(eau) să schimbe lumea. Companiile mature au primit şi ele atenţia cuvenită pe o piaţă de fuziuni şi achiziţii unde tehnologia era pe buzele tuturor.
De această efervescenţă a beneficiat şi piaţa locală, mai ales în pandemie şi în anii de dinainte. Când a venit însă declinul, şi el a fost resimţit, deşi poate într-o mai mică măsură decât în SUA sau în alte părţi.
Mai exact, chiar şi anul trecut, această "industrie" a fost printre cele care au dat cele mai multe tranzacţii.
"Deşi a existat o corecţie în piaţă (în 2022 - n.red.), anul trecut am remarcat o uşoară revenire. România e bine poziţionată în acest sector, plus că local nu mai sunt multe companii de servicii IT de o anumită dimensiune - cu peste 150 de salariaţi - la vânzare. Mai sunt mai puţin de zece, conform datelor noastre. Iar când vine vorba de angajaţi în IT (pe software development), cererea e de două ori mai mare decât oferta. E la fel şi-n România, şi în Europa sau pe plan global", spun Tudor Mafteianu, managing director, şi Dragoş Tudose, senior manager în cadrul Blu Capital Partners, o companie-butic de consultanţă în investiţii, care face atât M&A, cât şi debt, equity şi valuation advisory.
În 2024, ei se aşteaptă să vadă activitate în zona de energie regenerabilă, în tehnologie - pe anumite nişe - şi în automotive, în zona de distribuţie mai ales, atât de piese auto (unde deşi au avut loc tranzacţii, mai e loc de consolidare), cât şi de maşini, echipamente specializate sau vehicule grele.
Florian Nițu, Managing Partner al casei de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații
Florian Niţu, Managing Partner în cadrul casei de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociaţii, e la rândul său optimist.
"Văd un an 2024 extrem de interesant, probabil chiar mai dens şi – în bună măsură – mai diversificat din perspectiva proiectelor de M&A. Domeniile cu potenţial organic de creştere sau sectoarele aflate în plină consolidare vor rămâne în prim plan, includ aici tehnologia şi comunicaţiile în general, materialele de construcţii & supplies (materiale - trad.) de toate categoriile, energia şi, cu siguranţă, industriile light sau legate de construcţie şi extindere de infrastructură. Nu în ultimul rând, includ pe listă domenii strategice şi de apărare."
Nu toate lucrurile sunt roz însă. Mai exact, sunt sectoare unde actorii se clatină, iar afacerile cu probleme pot fi la rândul lor ţinte. Ar putea fi afectate zonele de retail independent şi, în buna măsură, actorii din zona imobiliară, cu precădere cei din sectorul rezidenţial, afirmă avocatul.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2024
Autor: Cristina Roşca