Ioana Cazacu, Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii. Parlamentul European a adoptat regulamentul privind inteligenţa artificială, există şi o menţiune specifică zonei de resurse umane. "Vor fi interzise sistemele de inteligenţă artificială care au ca scop recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă."
Ziarul Financiar | 16 aprilie 2024
ZF HR TRENDS 2024: "VIITORUL RESURSELOR UMANE, SUB PRESIUNEA TRANSFORMĂRILOR"
"Vor fi interzise sistemele de inteligenţă artificială care au ca scop recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă. (...) Regulamentul a fost deja adoptat de Parlament şi, potrivit procedurii europene, al doilea pas necesar este să fie adoptat şi de Consiliul European. Va intra în vigoare probabil până la jumătatea acestui an, după care, etapizat, vor deveni aplicabile o serie de prevederi."
Ioana Cazacu: Scopul asumat al acestui regulament este să protejeze drepturile fundamentale ale cetăţenilor, statul de drept, democraţia şi sustenabilitatea mediului în faţa sistemelor de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc.
Parlamentul European a adoptat regulamentul privind inteligenţa artificială, iar în el există şi o menţiune specifică zonei de resurse umane, susţine Ioana Cazacu, managing associate în cadrul Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii.
"Parlamentul European a adoptat regulamentul privind inteligenţa artificială. Estimările sunt că probabil luna viitoare va fi adoptat acest act normativ şi de Consiliul Uniunii Europene, după care va trebui să ne punem cu toţii pe citit ca să vedem ce se întâmplă acolo, care sunt limitările pe care legiuitorul european le pune utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. Scopul asumat al acestui regulament este să protejeze drepturile fundamentale ale cetăţenilor, statul de drept, democraţia şi sustenabilitatea mediului în faţa sistemelor de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc", a detaliat ea în cadrul conferinţei ZF HR Trends 2024 "Viitorul resurselor umane, sub presiunea transformărilor".
Legiuitorul european a înţeles că este nevoie să încadreze modalitatea în care se poate folosi inteligenţa artificială pentru că, dincolo de multiplele sale beneficii, pot exista anumite riscuri pentru oameni, susţine Ioana Cazacu.
"Abordarea pe care a avut-o Parlamentul European a fost orientată pe trei zone, există clar nişte interdicţii."
"Inteligenţa artificială nu poate să fie folosită în anumite situaţii care ar ameninţa prea grav drepturile cetăţenilor. Elementul principal aici pare să fie legat de sisteme de inteligenţă artificială care încearcă să manipuleze percepţia cetăţenilor, determinându-i să ia decizii sau să facă nişte lucruri pe care, în absenţa acelei manipulări, nu le-ar fi făcut."
În plus, ea spune că există şi o menţiune specifică zonei de resurse umane, una despre care spune că i se pare o noţiune destul de generică.
"Vor fi interzise sistemele de inteligenţă artificială care au ca scop recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă. Mi se pare o noţiune foarte interesantă, pe care probabil că psihologia ar putea să o definească cu claritate. Există şi obligaţii pe care Parlamentul le instituie pentru sistemele de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc, iar aici avem elemente foarte specifice pentru zona relaţiilor de muncă."
Aşadar, sunt două zone principale care sunt abordate în acest regulament: în primul rând vorbim de sistemele de inteligenţă artificială care ar fi folosite pentru recrutare sau selectarea persoanelor, fiind luate în calcul aici activităţi de plasare targetată a unor anunţuri de recrutare sau activităţile de analiză de evaluare a candidaturilor primite pentru posturi vacante.
"A doua a zonă care este reglementată foarte clar în acest regulament este cea în care sistemele de inteligenţă artificială ar fi folosite pentru luarea de decizii care afectează termenii relaţiilor de muncă, o formulare care este foarte generică şi ea. Sunt date şi nişte exemple mai concrete, sunt amintite zona de promovare în muncă, cea de încetare a relaţiei de muncă sau de alocare de atribuţii pe bază de comportamente individuale sau trăsături. Adică nu ai voie să analizezi comportamente angajatului prin inteligenţa artificială", a explicat Ioana Cazacu.
Al patrulea punct aici este cel legat de monitorizare sau evaluarea performanţelor şi a comportamentului.
"Aici nu vorbim de o zonă de interdicţii, ci o zonă considerată de mare risc. Şi ceea ce face regulamentul este să instituie foarte multe obligaţii, atât pentru cei care pun pe piaţă astfel de sisteme, cât şi pentru cei care le utilizează, cum ar fi angajatorii. Mie mi se pare că se va deschide o un nou univers în perioada de după intrarea în vigoare a acestui regulament. (...) Suntem atât de la început cu acest domeniu încât toate întrebările şi toate părerile cred că sunt în egală măsură cu au valenţa de a fi a se transforma în realitate."
În plus, este luată în calcul deja şi precizată în actul normativ obligaţia angajatorilor de a informa anterior implementării acestor sisteme de inteligenţă artificială atât reprezentanţii salariaţilor, cât şi salariaţii care vor fi vizaţi de utilizare acestor sisteme.
"Orice act normativ care îşi propune obiective atât de generoase vine şi cu sancţiuni. Am observat că nivelul sancţiunilor propuse aici este destul de similar cu ce am văzut în cazul GDPR. Utilizarea de sisteme în cazurile în care utilizarea este interzisă, poate să atragă sancţiuni de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală a întreprinderii care a încălcat acea interdicţie. Apoi, în partea de utilizare de sisteme cu gradul ridicat de risc, există şi acolo amenzi tot aşa substanţiale care pot ajunge la 15 milioane de euro sau 10 procente din cifra de lege", a detaliat Ioana Cazacu.
Regulamentul a fost deja adoptat de Parlamentul European, următorul pas este de a fi adoptat şi de Consiliul European, iar apoi va intra în vigoare.
"Vorbim de un regulament european care, de îndată ce va fi publicat în Jurnalul Uniunii, va deveni un proiect. Regulamentul a fost deja adoptat de Parlament şi, potrivit procedurii europene, al doilea pas necesar este să fie adoptat şi de Consiliul European. Va intra în vigoare probabil până la jumătatea acestui an, după care, etapizat, vor deveni aplicabile o serie de prevederi."
De asemenea, reprezentanta Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii susţine că s-a înregistrat şi la Senat un proiect de lege foarte succint privind inteligenţa artificială, iar două elemente i-au atras atenţia aici, două elemente foarte specifice care sunt relevante pentru activitatea celor din resurse umane.
"În primul rând este o propunere ca folosirea inteligenţei artificiale să fie interzisă pentru automatizarea fluxului de resurse umane din cadrul oricărui tip de organizaţie. Mica concluzie pe care am tras-o eu citind acest document este că în perioada următoare va trebui să fim cu siguranţă foarte atenţi la ce se întâmplă la nivelul propunerilor de acte normative care vor tinde să vină cu reglementări", a concluzionat ea.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2024