Press Reviews

Kontron (Austria) a obţinut anularea deciziei prin care asocierea Metaminds/Trencadis câştigase o licitaţie de peste 400 mil. lei de la STS, pentru componente dedicate cloudului guvernamental. STS trebuie să reia evaluarea ofertelor

Ziarul Financiar | 20 septembrie 2024

BUSINESS HI-TECH
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia grupului austriac Kontron privind decizia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de a desemna câştigătoare asocierea Metaminds/Trencadis într-o licitaţie pentru componente ale cloudului guvernamental, cu o valoare estimată la 576 mil. lei, şi a decis ca STS să reia evaluarea ofertelor şi să ofere informaţii despre oferta depusă de Metaminds/Trencadis.

PNSA
De la stânga la dreapta: Sebastian Bănică (Kontron), Marian Murguleţ (Trencadis), Andrei Cruceru (Metaminds)

"Admite contestaţia formulată de KONTRON SERVICES ROMANIA SRL, în contradictoriu cu SERVICIUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE şi anulează decizia de stabilire câştigătoare a ofertei depusă de asocierea METAMINDS SA - TRENCADIS CORP SRL, decizia de stabilire ca fiind admisibile a ofertelor depuse de ofertaţii poziţionaţi pe locurile 3-7, precum şi actele subsecvente acestora.

Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea deciziei Consiliului, cu respectarea prevederilor legale, să facă aplicarea aspectelor de fapt şi de drept, stabilite de Consiliu prin motivarea sa, în ceea ce priveşte oferta depusă de asocierea METAMINDS SA - TRENCADIS CORP SRL şi ofertele poziţionate pe locurile 3-7 în clasament şi să continue procedura de atribuire", conform deciziei publicate de CNSC.

Grupul austriac Kontron a contestat la începutul lunii august, printr-un document de 44 de pagini rezultatul evaluării realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). În documentul transmis Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) grupul austriac susţinea că rezultatul evaluării este "viciat" şi cerea reevaluarea ofertelor şi "stabilirea unui nou rezultat, legal, al procedurii de atribuire".

Licitaţia fusese câştigată de asocierea Metaminds - Trencadis Corp cu un punctaj maxim de 100 puncte, preţul ofertat fiind în valoare de 427.185.074,00 lei fără TVA.

Pe locul doi se clasase cu un scor cu câteva puncte mai mic şi o ofertă financiară mai mare asocierea Kontron Services România - Taikun Cloud - Trend Import-Export, cu un punctaj de 96,81 puncte, preţul ofertat fiind în valoare de 453.496.730,00 lei fără TVA.

Liderii celorlalte asocieri au fost Dante Internaţional (eMAG), Vodafone România, Datanet Systems, Dataware Consulting şi Orange România.

Grupul Kontron, asistat în această procedură de contestare a rezultatului licitaţiei de casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, atacase din mai multe unghiuri rezultatul evaluării, mergând chiar până la a face verificări în nume propriu ale unor documente prezentate de competitori şi evaluând chiar şi proiectele de digitalizare ale statului şi transmiţând STS care ar fi singurul proiect de cloud computing al statului care ar putea fi utilizat drept referinţă de participanţii la licitaţie.

Printre aspectele sesizate de Kontron în contestaţie se număra: Pe baza documentelor licitaţiei şi a "informaţiilor public disponibile" grupul austriac susţine că asocierea Metaminds - Trencadis "nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare privind experienţa similară solicitată"; STS ar fi aplicat asocierii conduse de Datanet Systems "alte criterii de evaluare decât cele stabilite prin documentaţia procedurii".

PNSA

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2024

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional