Press Reviews

Fondul Proprietatea câstiga si recursul în litigiul cu CE Rovinari

Bizlawyer, 15 Iunie 2011

Batalia dusa în instante de Fondul Proprietatea pentru blocarea înfiintarii celor doua companii gigant în domeniul energiei a consemnat o premiera, saptamâna trecuta.

PNSA

Curtea de Apel Craiova a respins recursul initiat de Complexul Energetic Rovinari împotriva deciziei Tribunalului Gorj, care admisese în luna mai cererea de ordonanta presedintiala, dispunând suspendarea hotarârilor adoptate de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010, în dosarul 6134/95/2011.

Acesta este primul dosar câstigat atât pe fond, cât si în recurs, în disputele Fondului Proprietatea cu firmele angajate în crearea a doua companii energetice controlate de stat.

În urma câstigarii acestui recurs, Hotarârea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Complexului Energetic Rovinari, de aprobare a fuziunii cu alte firme din sector, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, în scopul înfiintarii societatii Electra SA, a fost astfel suspendata pâna la finalizarea judecarii litigiului cu Fondul Proprietatea, adica pentru cel putin 6 luni.

Guvernul intentioneaza sa înfiinteze doua companii, prin comasarea mai multor firme din domeniul energetic: Electra SA ar urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, o parte a Hidroelectrica si SNLO, iar Hidroenergetica ar trebui sa includa termocentralele Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

Fondul a reusit sa suspende, la finele anului 2010, tinerea sedintei AGA la Complexul Energetic Craiova, in care figura, pe ordinea de zi, aprobarea unei fuziuni in scopul crearii celor doi giganti din domeniul energiei. Tot anul trecut, in decembrie, sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis cererea de emitere a unei ordonante presedintiale prin care a fost suspendata hotarârea AGA Hidroelectrica, în care reprezentantii statului votasera în favoarea crearii a doua companii energetice nationale, ce ar fi comasat principalii producatori de electricitate si carbune. Avocatii Fondului au convins instanta, printre altele, ca modul de împartire a activelor si pasivelor în procesul de divizare a societatii Hidroelectrica nu este stabilit pe criterii clare, nefiind indicat modul de distribuire a celor mai importante contracte, ceea ce prejudiciaza actionarii.

In ianuarie, Fondul a obtinut o alta ordonanta presedintiala care suspenda hotarârea de fuziune luata în AGA Nuclearelectrica, iar în luna mai alte doua ordonante pentru suspendarea hotarârilor de fuziune adoptate de CE Turceni si CE Rovinari.

In aceste conditii, proiectul crearii celor doi giganti energetici este compromis.

Fondul a fost asistat în batalia juridica declansata împotriva gigantilor energetici exclusiv de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A). Echipa PN&A a inclus oameni din departamentele de litigii, corporate si taxe, si a fost coordonata de Ciprian Dontu, avocat asociat coordonator al Departamentului de Litigii, Alexandru Ambrozie, avocat asociat, si Mihaela Pohaci, consultant fiscal asociat si coordonator al Popovici Nitu & Asociatii Tax SRL. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional