Press Reviews

Avocatii Fondului Proprietatea zdruncina iar fundatia gigantilor din energie

Bizlawyer, 03 August 2011

Curtea de Apel Craiova a respins ieri recursul inaintat de CE Turceni la decizia Tribunalului din Gorj, aceasta fiind a doua instanta care suspenda, pana la judecarea pe fond a actiunilor in anularea AGA, fuziunea unor societati controlate de stat, in scopul infiintarii a doua companii gigant in energie. Decizia este irevocabila.

PNSA

In urma cu trei luni, prin decizia instantei din Gorj, a fost suspendata hotararea AGA de la CE Turceni privind fuziunea si infiintarea gigantilor energetici. Prin solutia data pe 18 mai (sentinta nr 226), instanta a admis cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea executarii Hotararii AGEA CE Turceni din 19.11.2010, in dosarul in care reclamant este Fondul Proprietatea, iar parat este Complexul Energetic Turceni.

Ministerul Economiei a anuntat recent ca, chiar daca ia in calcul si alte optiuni, nu a renuntat la fuziunea societatilor din energie pe care le controleaza, in scopul crearii gigantilor energetici, iar Fondul Proprietatea se opune acestui demers. Potrivit proiectului guvernamental, pe piata enegiei ar trebui sa apara doua companii formate prin comasarea mai multor firme din domeniu: Electra SA ar urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, o parte a Hidroelectrica si SNLO, iar Hidroenergetica ar trebui sa includa termocentralele Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

Primul dosar câstigat atât pe fond, cât si în recurs, în disputele Fondului Proprietatea cu firmele angajate în crearea a doua companii energetice controlate de stat, a fost cel al Complexului Energetic (CE) Rovinari. Curtea de Apel Craiova a respins recursul initiat de CE Rovinari împotriva deciziei Tribunalului Gorj, care admisese în luna mai cererea de ordonanta presedintiala, dispunând suspendarea hotarârilor adoptate de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010, în dosarul 6134/95/2011.

În urma câstigarii acestui recurs, Hotarârea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Complexului Energetic Rovinari, de aprobare a fuziunii cu alte firme din sector, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, în scopul înfiintarii societatii Electra SA, a fost astfel suspendata pâna la finalizarea judecarii litigiului cu Fondul Proprietatea, adica pentru cel putin 6 luni.

Fondul a reusit sa suspende, la finele anului 2010, tinerea sedintei AGA la Complexul Energetic Craiova, in care figura, pe ordinea de zi, aprobarea unei fuziuni in scopul crearii celor doi giganti din domeniul energiei. Tot anul trecut, in decembrie, sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis cererea de emitere a unei ordonante presedintiale prin care a fost suspendata hotarârea AGA Hidroelectrica, în care reprezentantii statului votasera în favoarea crearii a doua companii energetice nationale, ce ar fi comasat principalii producatori de electricitate si carbune. Avocatii Fondului au convins instanta, printre altele, ca modul de împartire a activelor si pasivelor în procesul de divizare a societatii Hidroelectrica nu este stabilit pe criterii clare, nefiind indicat modul de distribuire a celor mai importante contracte, ceea ce prejudiciaza actionarii.

In ianuarie, Fondul a obtinut o alta ordonanta presedintiala care suspenda hotarârea de fuziune luata în AGA Nuclearelectrica. In aceste conditii, proiectul crearii celor doi giganti energetici este compromis.

Fondul Proprietatea a fost asistat în batalia juridica declansata împotriva Executivului de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A). Echipa PN&A a inclus oameni din departamentele de litigii, corporate si taxe, si a fost coordonata de Ciprian Dontu, avocat asociat coordonator al Departamentului de Litigii, Alexandru Ambrozie, avocat asociat si Mihaela Pohaci, consultant fiscal asociat si coordonator al Popovici Nitu & Asociatii Tax SRL. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional