Press Reviews

Fondul Proprietatea îngroapa definitiv proiectul gigantilor din energie. Popovici Nitu & Asociatii obtine o decizie irevocabila la Craiova

Bizlawyer, 29 Noiembrie 2011

Guvernul intentiona sa înfiinteze doua companii, prin comasarea mai multor firme din domeniul energetic: Electra SA urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, o parte a Hidroelectrica si SNLO, iar Hidroenergetica ar trebui sa includa termocentralele Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

PNSA

Curtea de Apel Craiova a admis luni recursul Fondului Proprietatea, modificând sentința anterioară și anulând Hotărârea AGEA CE Craiova nr.2 din 19 ianuarie 2011. Decizia este irevocabilă și va fi comunicată Registrului Comerțului, urmând a fi publicată și în Monitorul Oficial.

Firma de avocatură care a reprezentat interesele Fondului în acest litigiu obține astfel victoria finală, printr-o decizie irevocabilă a instanței, împotriva proiectului guvernamental de înființare a giganților energetici Electra și Hidroenergetica.

Bătălia Fondului pentru blocarea inițiativei guvernamentale s-a purtat pe mai multe fronturi.

Fondul a reusit sa suspende, la finele anului 2010, tinerea sedintei AGA la Complexul Energetic Craiova, in care figura, pe ordinea de zi, aprobarea unei fuziuni in scopul crearii celor doi giganti din domeniul energiei.

Tot anul trecut, in decembrie, sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a admis cererea de emitere a unei ordonante presedintiale prin care a fost suspendata hotarârea AGA Hidroelectrica, în care reprezentantii statului votasera în favoarea crearii a doua companii energetice nationale, ce ar fi comasat principalii producatori de electricitate si carbune. Avocatii Fondului au convins instanta, printre altele, ca modul de împartire a activelor si pasivelor în procesul de divizare a societatii Hidroelectrica nu este stabilit pe criterii clare, nefiind indicat modul de distribuire a celor mai importante contracte, ceea ce prejudiciaza actionarii.

In ianuarie, Fondul a obtinut o alta ordonanta presedintiala care suspenda hotarârea de fuziune luata în AGA Nuclearelectrica.

In aprilie, Tribunalul Gorj a admis cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea hotararilor pronuntate de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010.

Acesta a fost, de altfel, primul dosar câstigat atât pe fond, cât si în recurs, în disputele Fondului Proprietatea cu firmele angajate în crearea celor doua companii energetice controlate de stat. Curtea de Apel Craiova a respins recursul initiat de CE Rovinari împotriva deciziei Tribunalului Gorj, care admisese în luna mai cererea de ordonanta presedintiala, dispunând suspendarea hotarârilor adoptate de AGEA Complexului Energetic Rovinari din 19 noiembrie 2010, în dosarul 6134/95/2011.

În luna august, Curtea de Apel Craiova a respins prin decizie irevocabilă recursul inaintat de CE Turceni la decizia Tribunalului din Gorj, aceasta fiind a doua instanta care a suspendat, pana la judecarea pe fond a actiunilor in anularea AGA, fuziunea unor societati controlate de stat, in scopul infiintarii a doua companii gigant in energie. Anterior, prin decizia instantei din Gorj, a fost suspendata hotararea AGA de la CE Turceni privind fuziunea si infiintarea gigantilor energetici. Prin solutia data pe 18 mai (sentinta nr 226), instanta a admis cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea executarii Hotararii AGEA CE Turceni din 19.11.2010.

Guvernul intentiona sa înfiinteze doua companii, prin comasarea mai multor firme din domeniul energetic: Electra SA urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, o parte a Hidroelectrica si SNLO, iar Hidroenergetica ar trebui sa includa termocentralele Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

Fondul a fost asistat în batalia juridica declansata împotriva Executivului de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A). Echipa PN&A a inclus oameni din departamentele de litigii, corporate si taxe, si a fost coordonata de Ciprian Dontu, avocat asociat al Departamentului de Litigii, Alexandru Ambrozie, avocat asociat si Mihaela Pohaci, consultant fiscal asociat si coordonator al Popovici Nitu & Asociatii Tax SRL. Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional