Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii anuleaza amenda Concurentei pentru AVIVA Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat

Bizlawyer, 22 Martie 2012

Silviu Stoica si Ciprian Dontu, parteneri Popovici Nitu & Asociatii au coordonat echipa care s-a ocupat de acest dosar.

PNSA

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) - Secția de contencios administrativ şi fiscal -a admis, pe 21 martie, acțiunea promovată de AVIVA Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA împotriva Deciziei nr 39/2010, emisă de Consiliul Concurenței, prin care societatea fusese amendată pentru o presupusă înțelegere încheiată în anul 2007 pe piața administrării fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II din România).

AVIVA Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, reprezentată de firma de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, contestase în octombrie 2010 Decizia Consiliului Concurenței privind amendă pentru o presupusă înțelegere pe piața administrării fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II din România).

Silviu Stoica (foto stanga) si Ciprian Dontu (foto dreapta), parteneri Popovici Nitu & Asociatii au coordonat echipa care s-a ocupat de acest dosar. Decizia pronunțată ieri de Curtea de Apel Bucureşti „anulează decizia nr. 39/7.09.2010 a Consiliului Concurenței în ceea ce o priveşte pe reclamantă”, ceea ce inseamna ca firma  nu va mai plati amenda data de Concurenta. Prin aceeasi decizie, CAB a obligat Consiliul Concurentei să plătească reclamantei cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Contactati de BizLawyer, reprezentantii Popovici Nitu & Asociatii au declarat ca au mers pe un argument obiectiv, care a avut succes in fata instantei. „Nu stim de ce in cazul altor societati de asigurare vizate de aceeasi decizie instanta a procedat doar la reducerea amenzii sau chiar a respins actiunile. Noi am mers pe un argument obiectiv cu aplicabilitate generala, demonstrand ca nu putea exista o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II), atat timp cat piata era una reglementata, argument care se pare ca a tinut”, ne-a declarat Ciprian Dontu.

Solutia obtinuta de Popovici Nitu & Asociatii pentru AVIVA Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat reconfirma valoarea avocatilor de Litigii si Concurenta de la Popovici Nitu & Asociatii. „Echipele noastre de Concurenta si Litigii au obtinut numeroase decizii favorabile, atat in cadrul procedurilor necontencioase in fata Consiliului Concurentei, cat si in fata instantelor, pentru companii precum Ameropa, ArcelorMittal, Fresenius, Orange si Equant, dar si pentru companii romanesti, precum Comcereal Vrancea si Comcereal Tulcea”, a aratat Silviu Stoica.

Investigația Consiliului Concurenței (CC) a început în decembrie 2007 şi a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private şi posibila înțelegere între administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau să îl practice pe Pilonul II.

CC a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care "s-au înțeles" să încalce legislația cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri.

"Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, în pofida legii, au modificat legislația în ceea ce priveşte modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de două semnături trebuiau să intre într-un proces de repartizare aleatorie, aşa numita loterie. Practic, administratorii s-au înțeles şi şi-au împărțit în mod egal persoanele cu dublă semnătură", a declarat, anul trecut, într-o conferință, preşedintele CC, Bogdan Chirițoiu. El a adăugat că instituția pe care o reprezintă incriminează "această înțelegere" şi a aplicat o amendă de 1,22 milioane de euro, sancțiune care vizează 14 administratori. "Potrivit datelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Acestea trebuiau să intre în loterie, şi nu repartizate în mod egal între administratori, aşa cum s-a întâmplat. Amenda reprezintă o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009", a precizat Chirițoiu.

Cea mai mare amendă a fost încasată de ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmată de Allianz-Ţiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei şi Generali Pensii Private - 474.333 lei. În cazul celorlați 11 administratori, sancțiunile sunt următoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei, Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fostă AIG Fond de Pensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii - 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fostă OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713 lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei şi IMO Property Investments - 1.815 lei.

Potrivit CC, acesta a fost primul caz în care se constată atât încălcarea legislației naționale privind concurența, cât şi încălcarea legislației comunitare.

După publicarea deciziei privind sancțiunea, administratorii de fonduri ING Pensii, Allianz-Ţiriac Pensii, Aviva Pensii, BCR Pensii, Eureko Pensii şi BRD Pensii au contestat în justiție decizia Consiliului Concurenței, solicitând Curții de Apel, fiecare în parte, suspendarea şi, respectiv, anularea amenzii. Alico Pensii, Generali Pensii şi Aegon Pensii au solicitat instanței doar anularea amenzii.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional