Investitorii speculativi vor fi inlocuiti de cei strategici - Interviu Ziare.com
Ziare.com, 20 Iunie 2012
Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a crescut usor, anul trecut, dar valoarea tranzactiilor a fost mai mica decat in anul precedent, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Bogdan C. Stoica, partener al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.
Popovici Nitu & Asociatii se situeaza pe primul loc in cel mai recent clasament M&A al DealWatch, in functie de valoarea si numarul tranzactiilor incheiate cu succes in 2011. Mai mult, firma conduce clasamentele din 2011, 2010 si cumulat din ultimii sapte ani.
Reprezentantul casei de avocatura este de parere ca nici 2012 nu va fi un an foarte bun pentru piata fuziunilor si achizitiilor, "euforia din domeniul energetic nefiind suficienta pentru a schimba trendul negativ".
Criza economica a remodelat semnificativ asteptarile vanzatorilor. "In primul rand, vanzatorii au fost nevoiti sa isi ajusteze propriile evaluari facute in perioada imediat premergatoare crizei", ne-a declarat Bogdan C. Stoica.
Cat de importanta este piata M&A in Romania?
Date fiind valorile relativ mici ale majoritatii tranzactiilor din ultimii ani, o cuantificare corecta a pietei de M&A este dificila. Este cert, insa, ca valorile totale se modifica in fiecare an, din nefericire in sens negativ.
Referindu-ne la anul 2011, exista estimari ca piata a scazut, din nou, cu 20% - 30% in termeni valorici, apropiindu-se de un miliard de euro (incluzand aici si tranzactiile cu pachete minoritare de pe piata de capital). Cel mai probabil, in lipsa unor privatizari, vom asista la scaderi si in 2012, euforia din domeniul energetic nefiind suficienta pentru a schimba trendul negativ.
Cate tranzactii ati facut in 2011 si ce valoare au acestea?
In 2011, am avizat 19 tranzactii in domenii precum energie, IT, medical, agro/FMCG si imobiliare.
Dintre acestea, DealWatch a contabilizat numai 9 tranzactii a caror valoare totala depaseste 630 de milioane de euro. Diferenta dintre tranzactiile avizate de noi si cele contabilizate de DealWatch este data de tranzactiile care implica o componenta semnificativa de real estate, pe care DealWatch nu le include in clasamentele sale.
In domeniul consultantei in M&A exista restrictii impuse de clienti? Adica exista tranzactii pe care nu le-ati putut anunta din cauza clauzelor de confidentialitate? In ce domenii?
Au existat si tranzactii care nu au putut fi facute publice si, deci, necontabilizate de DealWatch. As putea sa mentionez aici domeniul IT, energie si cel al distributiei.
Cum ati descrie anul 2011 pe piata fuziunilor si achizitiilor? Cum apreciati ca va fi 2012?
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inregistrat, anul trecut, o usoara crestere raportat la numarul de tranzactii finalizate, insa am putut vedea o scadere in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor.
Desi la inceputul lui 2012 existau premisele pentru cresterea numarului de tranzactii, in special prin prisma tranzactiilor de pe piata de capital si a privatizarilor planificate de statul roman, este posibil ca schimbarile politice recente, precum si alegerile care se apropie, sa tempereze, in 2012, concentrarea autoritatilor publice spre privatizare.
De asemenea, abordarea optimista care caracteriza inceputul anului pare sa se atenueze din ce in ce mai mult, pe fondul contextului economic general actual.
Ce tip de jucatori credeti ca vor domina piata M&A anul acesta si de ce?
Estimez ca principalii jucatori in materie de tranzactii, in acest an, vor fi investitori strategici, cu o viziune si un plan de investitii pe termen lung, dispusi sa investeasca si sa restructureze semnificativ companiile achizitionate integrandu-le in grupurile din care fac parte.
Cred ca locul investitorilor care isi propuneau profitul pe termen scurt, in special a celor speculativi, va fi luat acum de investitorii dispusi sa astepte pentru a capitaliza investitiile facute.
Care credeti ca vor fi domeniile preferate de investitori, anul acesta? Au inceput sa se miste mai bine lucrurile, fata de anul trecut?
Ma astept ca, in cursul anului 2012, tranzactiile in domeniul energiei, in special al energiei regenerabile, sa cunoasca un avans fata de perioada anterioara. Motorul acestor tranzactii va fi reprezentat de acumularile ultimilor ani in materie de proiecte ajunse deja la un anumit nivel de dezvoltare si de necesitatea realizarii unor exit-uri in conditiile unor posibilitati de finantare independenta limitate.
Serviciile medicale, sectorul productiei bunurilor alimentare si industria chimica ar putea aduce alte tranzactii. Agricultura o sa continue sa ocupe un loc important si in cursul acestui an.
Cum credeti ca a remodelat criza economica asteptarile cumparatorilor si a vanzatorilor?
Criza a remodelat semnificativ asteptarile vanzatorilor. In primul rand, vanzatorii au fost nevoiti sa isi ajusteze propriile evaluari facute in perioada imediat premergatoare crizei.
Dincolo de elementul psihologic pur - scaderea entuziasmului si interesului general s-a repercutat direct in evaluari - a fost vorba de deteriorarea semnificativa a conditiilor economice generale. Mai mult, in cazul tranzactiilor de necesitate, de salvare, ajustarea referita a avut ca principal motor salvarea unor afaceri si numai in subsidiar potentialul lor intrinsec.
Pe de alta parte, criza a remodelat indirect, de multe ori, chiar si structura clasica a tranzactiilor de fuziuni si achizitii in conditiile in care o parte semnificativa a acestor tranzactii a presupus restructurari importante prealabile ca si conditii pentru implementarea/finalizarea tranzactiilor.
Operatiuni de spin-off si fuziuni sau restructurari ale pachetelor de finantare s-au transformat din raritati in chestiuni uzuale in cadrul tranzactiilor de M&A.
Mai mult >>