Avocatii Ameropa, dupa cea mai mare oferta publica de preluare din ultimii ani: Din perspectiva dificultatii, au contat elementele de extraneitate, complexitatea si domeniile extrem de variante prin care am trecut
Bizlawyer, 22 Octombrie 2012
Din punct de vedere valoric, ofertele publice de preluare obligatorii de la Azomures si Chimpex au reprezentat cel mai insemnat moment al pietei de capital din Romania ultimilor ani din acest punct de vedere.
Bogdan C. Stoica: Intr-adevar, am avut placerea sa asistam Grupul Ameropa in operatiunea de preluare a controlului in Azomures Tg. Mures si, indirect, in Chimpex Constanta, in cea mai importanta tranzactie FMCG de pe piata locala si una dintre cele mai importante din regiune.
Din perspectiva dificultatii, cred ca ceea ce a contat in mod deosebit au fost elementele de extraneitate si complexitatea pe care acestea le imprima unei asemenea tranzactii, dar, in egala masura, si domeniile extrem de variante prin care treci implementand o asemenea tranzactie, de la piete de capital, financiar-bancar pana la concurenta comerciala si mediu. Tranzactia a fost perfectata in a doua parte a anului 2011, iar finalizarea acesteia a aparut la inceputul primaverii 2012.
- BizLawyer: Elvetienii au preluat acțiunile Azomures si Chimpex de pe Bursa si delisteaza companiile. I-ati asistat in toate operatiunile de preluare a participatiilor pe piata de capital?
Am fost prezenti inca de la inceput si am asistat intr-adevar Ameropa in toate operatiunile de preluare a participatiilor pe piata de capital. De fapt, urmare a preluarii directe si indirecte a pachetelor de control in Azomures si Chimpex, Ameropa a trebuit sa ofere actionarilor minoritari din cele doua entitati posibilitatea unui exit in conditiile stabilite prin legislatia pietelor de capital. Au fost lansate astfel ofertele publice de preluare (OPP), obligatorii pentru actionarul majoritar si care au avut ca obiect achizitia participatiilor actionarilor minoritari.
Cred ca putem spune acum fara sa gresim ca, din punct de vedere valoric, OPP obligatorii de la Azomures si Chimpex au reprezentat cel mai insemnat moment al pietei de capital din Romania ultimilor ani din acest punct de vedere. Cu o valoarea globala de peste 65 milioane de Euro, OPP la Azomures este cea mai mare din ultimii 2 ani si a doua cea mai mare de acest fel dupa cea de la Rompetrol Rafinare de la inceputul anului 2010.
Incheierea cu succes a ofertei publice de preluare la Azomures a permis clientului nostru sa demareze si procedura subsecventa de retragere a actionarilor din Azomures, operatiune cunoscuta sub denumirea de squeeze-out. In urma operatiunii de squeeze-out, Ameropa a achizitionat intreaga participatie a actionarilor minoritari care nu vandusera in cadrul ofertei publice, ajungand asftel sa controleaza in integralitate Azomures.
- BizLawyer: Cati avocati au fost implicati in aceste demersuri si cine a coordonat echipa? Popovici Nitu & Asociatii a fost singurul consultant juridic ales de Ameropa pentru achizitie si delistare? Au mai fost si alte entitati (firme de avocatura) implicate?
Am fost singurii avocati implicati in cadrul acestor proiecte succesive. In ceea ce priveste intermediarii ofertelor, respectiv SSIF-urile prin intermediul carora s-au derulat OPP-urile din punct de vedere tehnic, am facut echipa cu ING Securities pentru OPP si, pentru Azomures, cu BCR pentru procedura de Squeeze-Out. Am coordonat personal o echipa de 3 avocati, asistat de Andreea Hulub/Senior Associate.
- BizLawyer: La oferta prin care Ameropa a preluat de pe Bursa 24,1% din actiunile combinatului Azomures, a fost cea mai rapida aprobare data vreodata de CNVM pentru o astfel de operatiune. Cum ati reusit sa “miscati” lucrurile atat de rapid?
A fost intr-adevar un proces de aprobare care a mers foarte bine. Motivatia tine in primul rand de o buna cunoastere a procesului si de buna pregatire a documentatiei depusa spre aprobare. Cu cat documentatia este mai bine pregatita cu atat procesul de analiza si aprobare este mai scurt. Nu in ultimul rand, reactia profesionista a reprezentantilor CNVM a facut posibila initierea in termen util a ofertei publice de preluare. Trebuie inteles insa ca analiza documentelor aferente ofertei publice nu a fost facuta si nu poate fi facuta peste noapte si e de inteles data fiind amploarea documentatiei.
- BizLawyer: Care au fost particularitatile (dpdv tehnic) demne de a fi amintite in tranzactiile de preluare a Azomures si Chimpex? Prin ce au iesit in evidenta, din punctul de vedere al consultantilor?
O buna coordonare a intregului process, inclusiv a celorlalti actori implicati in proiect, precum si pregatirea temeinica a documentatiei sunt esentiale pentru posiblitatea respectarii de catre actionarul majoritar a obligatiilor stabilite prin lege. Trebuie inteles ca orice eroare in organizarea procesului sau in pregatirea documentatiei genereaza intarzieri cu consecinte dintre cele mai negative pentru initiatorul ofertei.
- BizLawyer: Cati avocati specializați în ramuri de drept conexe pieței de capital are firma Popovici Nitu & Asociatii?
Suntem 12 avocati specializati in domeniul pietelor de capital, din care trei asociati (Florian Nitu, Alexandru Ambrozie si eu) si 9 colaboratori, inclusiv doi avocati din departamentul de litigii cu experienta indelungata in litigii specifice pietei de capital.
- BizLawyer: Cati avocati specializati in tranzactii de tip M&A are Popovici Nitu & Asociatii? In cate astfel de tranzactii ati fost implicati anul acesta? Cate s-au finalizat pana acum si cate au sanse reale de a se incheia (semna) pana la sfarsitul anului?
Noi am urmarit ca fiecare avocat asociat al PN&A sa coordoneze tranzactiile M&A din industriile in care este specializat, astfel ca, dupa ani de zile de implementare constanta a acestui principiu, majoritatea avocatilor nostri au ajuns sa fie implicati in tranzactii M&A.
Astazi, avem aproape 40 de avocati implicati in tranzactii M&A din majoritatea industriilor, dar in special in IT, Healthcare, Energy, FMCG & Agro si Real Estate.
Anul acesta am inchis deja 13 tranzactii, urmand sa mai finalizam cel putin doua pana la sfarsitul anului.
Mai mult >>