Press Reviews

Popovici Nitu & Asociatii: Ne-am majorat anul trecut veniturile cu 10%, dar cu resurse si costuri suplimentare

Ziarul Financiar, 8 Aprilie 2013

Avocatul Florian Niţu: „Suntem într-un plin proces de fragmentare în această linie a doua, a firmelor de la 10 la 40 de avocaţi“.

PNSA

Florian Niţu, managing part­ner al casei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil, consideră că mediul economic local este „sulfuros şi coroziv“, iar criza economică globală ar putea fi dublată de una autohtonă.

„Ceea ce încă previne dezastrul este aparenta determinare a marilor investitori străini industriali de a păstra poziţiile româneşti, însă echilibrul în care ne aflăm în această privinţă este tot mai fragil“, afirmă avocatul.

Firma condusă de Florian Niţu şi Ernest Popovici are printre clienţi o serie dintre marii investitori străini din industria locală, precum Automobile Dacia, Mittal, Ameropa sau Cargill, dar avocaţii au sesizat în ultima perioadă tot mai multe proceduri de lichidare, retrageri de capitaluri şi investiţii blocate din raţiuni care ţin în primul rând de particularităţile economiei locale.

De regulă optimist, Niţu consideră acum că ameninţarea unei crize locale este serioasă, alimentată de incertitudini în reglementare şi de mesajul politic ambiguu pentru economie.

Mediul a devenit astfel coroziv şi sulfuros, iar de o astfel de piaţă investitorii externi puternici, cu planuri pe termen lung, se feresc şi decid amânarea unor potenţiale investiţii pe termen nelimitat.

„Într-un astfel de climat intervin revizuirea angajamentelor, rezistenţa la executarea obligaţiilor, antagonizarea relaţiilor de afaceri în general, proiectele noi cresc greu, deţinătorul de capital străin este tot mai prudent să intre în piaţă, iar acolo unde pare că intră este vorba de multe ori tot de capital autohton, deghizat la repatriere“, afirmă Niţu, referindu-se la tranzacţiile derulate în ultimii ani şi în care provenienţa exac­tă a capitalului este pierdută într-o lun­gă listă de firme interpuse.

În ciuda acestei situaţii, Popovici Niţu & Asociaţii a înregistrat anul trecut venituri brute în creştere cu peste 10%, comparativ cu un nivel de 12,8 mil. euro în 2011, datorită unui portofoliu stabil de clienţi, dar totodată „cu şi mai multă muncă“. Practicile care au generat cele mai mari venituri sunt cele de asistenţă în materie de fuziuni şi achiziţii, imobiliare sau proiecte de investiţii în domeniul energetic, dar şi litigiile, arbitrajele şi achiziţiile publice au avut o contribuţie importantă în încasări.

În materie de fuziuni şi achiziţii, casa de avocatură a fost implicată în tranzacţii din domenii diverse, de la IT şi comunicaţii la imobiliare, servicii profesionale, distribuţie şi farma pentru clienţi ca Auchan, Cargill, Fresenius, Ameropa sau Oresa Ventures. Firma numără în prezent o echipă de 80 de avocaţi coordonaţi de o echipă de 10 parteneri.

„Am reuşit, aşadar, o creştere în venituri brute de peste 10% raportat la anul 2011, însă cu resurse şi costuri suplimentare. Am consolidat echipele în 2012, am făcut şi angajări laterale cam în toate grupurile de practică, cât şi recrutări de freshers (proaspăt absolvenţi - n. red.).“

Cu alte cuvinte, nici pentru avocaţii de business actualele vremuri nu sunt tocmai favorabile, deşi piaţa de profil nu este la fel de afectată ca economia per ansamblu.

„Regula fundamentală este că piaţa serviciilor urmează tempoul economiei reale, cu o serie de precizări. Întâi, există un ecart temporal între dinamica economiei (primară) şi dinamica serviciilor (secundară). În al doilea rând, serviciile avocaţiale au, cel puţin în parte, o natură anticiclică, în sensul că de intervenţia unui anumit tip de avocat este nevoie în orice condiţii“, explică Niţu.

În aceste condiţii, avocatul consideră că modelul de firmă cu cele mai mari şanse de adaptare la situaţia economică actuală este cel „fully fledged“, care poate acoperi toate ariile de practică, în detrimentul firmelor nişate, care pot fi destabilizate mai uşor de fluctuaţiile unei anumite pieţe.

„În termeni generali, pentru că tipul de serviciu de nevoie se schimbă, cel mai afectate sunt firmele specializate în industrii predilect lovite de mersul economiei, dar şi firmele medii sau chiar mai mari nediversificate suficient.“

Aceste probleme din sânul caselor de avocatură medii şi mari determină crearea unor noi firme şi regrupări în linia cabinetelor medii, jucători care speră ca într-un interval de cinci ani să profite de situaţie şi să acceadă în rândul caselor de avocatură din prima linie.

„Suntem într-un plin proces de fragmentare în această linie a doua, a firmelor de la 10 la 40 de avocaţi. Iar acesta va rămâne un fenomen constant, motivat fie de recesiune prin reprofilări, fie de creştere economică prin noi iniţiative pe cont propriu“, a conchis Florian Niţu.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional