Press Reviews

Interviu cu Ernest-Virgil Popovici, Senior Partner si Fondator Popovici Nitu & Asociatii

Piata Financiara, Noiembrie 2013

Avocatul Ernest Popovici este o distinsă personalitate a mediului de afaceri din România, una de prim rang în piața serviciilor de asistență juridică. Profesionist recunoscut, dinamic şi încrezător, s-a implicat în cele mai diverse arii de expertiză şi în viața cetății, în general. Cu realism, dar şi optimism moderat, domnia sa crede că în România sunt destui oameni competenți, care pot şi vor să facă ceva. Că „balta are peşte” şi satisfacția „capturii” trebuie să motiveze pe fiecare.

PNSA

Ați absolvit dreptul în Bucureşti în 1980, iar în 1988 ați părăsit România. În 1995, ați revenit in Romania după o lungă şi consistentă experiență didactică şi profesională la Londra şi Paris. Aici ați pus bazele Popovici Nițu & Asociații, entitate de referință pe piața de profil. Cu toate acestea, întreb: a existat vreun moment când ați regretat revenirea?

Sigur, evoluția României în ultimii 20 de ani ar da oricui şi motive să se felicite pentru revenire, dar şi să o regrete. La mine însă lucrurile sunt un pic diferite, datorită profesiei. Întâi, pentru că în toți acești ani, timpul meu profesional s-a împărțit echilibrat între București, Paris, Londra sau Geneva sau alte capitale europene. Pentru că avocatura de business este din ce în ce mai integrată, şi totodată din ce în ce mai delocalizată. În al doilea rând, mi-am păstrat legăturile cu Franța, tara mea adoptivă, al cărei cetățean activ sunt. Mai mult, sunt un membru implicat al comunității franceze. Aşa fiind, mi-e greu să discut în termeni de revenire şi regret; sigur, am baza profesională în București, însă clientela, modul de a face avocatura în secolul 21, comunitatea din care fac parte, prietenii şi apropiații, toate mă țin aproape de lumea în care am emigrat în anii ’80.

Anterior reîntoarcerii, ați lucrat pentru mari case de avocatura globale precum Allen & Overy Londra, Gide Loyrette Nouel şi Jeantet & Associes din Paris. Cât de mult au contat aceste experiențe în activitatea dumneavoastră de aici?

Au contat semnificativ. Așa cum semnificativ a contat experiența mea românească, stagiatura tradițională, cu mari maeştri ai barei, ingeniozitatea la care te obliga avocatura în vechiul sistem, răbdarea, dar şi creativitatea necesare.

Daca este totuși să menționeze ceva, este poate că am învățat mai repede ca încrederea in tine, dar şi a celorlalți în tine, se câștigă. Cred că am mai spus public această istorie personală. În anii '92-'93, eram la Paris şi o mare companie europeană dorea să demareze o investiție în România. În domeniul lor, găsiseră şi parteneri locali, cu care negociau mai multe tranzacții simultane. După mai multe runde de întâlniri, cu nopți pierdute şi cu inerentele greutăți ale negocierilor acelor timpuri, am participat la o întâlnire la sediul companiei unde, alături de general counsel şi de Secretarul General al grupului – doi jurişti eminenți – am prezentat Consiliului de Administrației trei proiecte pentru România. Toți membrii Consiliului au ascultat cu mare atenție, unii au cerut anumite lămuriri, după care s-au retras spre deliberare.

În seara respectivă, mai precis în acea noapte, în jurul orei 1, a venit Secretarul General al grupului şi mi-a comunicat că dintre cele trei proiecte, două au rămas în discuție. Dintre acestea, mi-a cerut să-i spun care este, în opinia mea, cel pe care, dacă aş avea puterea de a decide, l-aş face primul şi de ce. Mi-am expus punctul de vedere, cu explicațiile aferente şi, în jurul orei 4 dimineața, mi-a transmis că până ajung la aeroport – avionul fiind la ora 7 – voi avea un răspuns.
Răspunsul a fost scurt şi concis: "Dragă Ernest, avem încredere în tine, dar nu uita că alegerea ta costă x milioane de dolari." Pentru mine a fost o mare satisfacție. Dar știu foarte bine azi, şi am știut şi atunci, că experiența mea în străinătate mi-a dat şi curajul şi încrederea de sine de a asuma o astfel de decizie, în acele momente.

Cât de mult şi cum vi se pare că au evoluat serviciile de asistență profesională pentru business pe piața locală în ultimii 18 ani?

Au evoluat enorm. Din toate punctele de vedere. Întâi tehnologia a schimbat şi schimbă lucrurile continuu, inclusiv natura serviciului avocațial. Mă uit la mine, spre exemplu: geanta de dosare şi legislație a fost înlocuită cu geanta de echipamente IT, computer, tableta, telefon, o linie întreagă. Pentru ca lumea s-a schimbat ea însăși, globalizarea, regionalizarea, centrele de decizie, sunt toate diferite față de 1995. Dar şi noi ne-am schimbat şi sperăm să ținem pasul pentru că în piața avocaturii în secolul 21 avangarda setează trend-urile.

Ați participat în calitate de coordonator de echipă la cele mai importante proiecte publice şi private în Romania, fie de partea guvernului român, fie de partea investitorului. Ați fost martor la felul în care a evoluat totul în jurul nostru. Cine a alterat mai mult economia, societatea, sistemele noastre de valori în general, în ultimii ani – criza, politicianismul, educația din ce în ce mai precară, globalizarea?

Sunt un adversar fățiş al excursurilor contrafactuale. Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost şi cine de ce este vinovat. Cred că trebuie să ne uitam la ce este de făcut, la ce soluții sunt, la cine poate să facă ceva. Or eu cred ca sunt oameni competenți care pot şi vor să facă ceva. Trebuie doar încurajați şi trebuie început cu lucruri mici, chiar în privat. Înțeleg, toata lumea învinuiește statul şi sunt multe de invocat, însă in egala măsură dacă fiecare dintre noi ar face ce sta în putința lui, la locul lui, ținând cont şi de beneficiul comunității, lucrurile ar sta mai bine.

Sunteti o personalitate complexă, Președinte al Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, membru al Camerei Arbitrale a Bursei de Valori București, membru al Corpului de Arbitri de pe lângă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, dar şi administrator neexecutiv la Hidroconstrucția. Cum şi in ce ritm reușiți să acoperiți cu brio atâtea direcții şi responsabilități?

Exagerați, nu sunt mult mai ocupat decât sunt alții în epoca noastră. Daca am o anumită rezistență, sau cum zic englezii, o formă de resilience, asta probabil ca vine din istoricul personal, dar şi din suportul echipei mele. Personal, am experimentat aşadar atât neajunsurile majore ale „Epocii de Aur”, cât şi procesul de „reînvățare” inerent anilor 90, iar asta m-a ținut şi mă tine în priza. Știu că lucrurile se obțin greu şi sunt mereu gata să aloc resurse în mod adecvat.

Sunteți un mare iubitor şi cunoscător al vinurilor, dovadă că ați şi fondat acum 7 ani, alături de alți acționari de elită, exigent selectați, Clubul Vinului, o companie de profil care unește licorile exclusiviste de connaisseurii de pe plan local. Şi-a găsit, din punctul dumneavoastră de vedere, vinul romanesc locul meritat în Europa şi în lume?

Mă bucură întrebarea legată de Clubului Vinului. Oricât de mult au încercat unii să speculeze pe seama acesteia, timpul a arătat ca era vorba doar de hobby. Dar nu avem pasiuni legate doar de vinul bun… Fundația Virgil Popovici este spre exemplu o organizație foarte activă în susținerea tinerilor juriști. Fundația TRAFIC VERDE la fel, organizație non profit în care militam pentru un București cât mai curat şi un trafic cu cât mai puțini cai putere. Sunt şi alte zone în care m-am implicat, cu speranța ca pot fi de ajutor cuiva, aflat în nevoie.

Am aflat ca obișnuiți să vă retrageți, când şi când, alături de prietenii dumneavoastră, la proprietatea din Delta de la Holbina, pentru câte o partidă interesantă de pescuit. Se “pescuiesc” astăzi mai greu afacerile in București decât acolo pestele de apa dulce?

Aş spune că balta are „peşte”. Numai că orice lucru este greu, dar dacă îl faci cu pasiune şi seriozitate, într-un final reușești şi satisfacția „capturii” este foarte mare.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional