Avocatii de la Popovici Nitu: Litigiile si arbitrajele compenseaza lipsa de capital nou, dar nu pot aduce cresteri la nivel de piata
Ziarul Financiar, 20 Februarie 2014
Avocatul Florian Nitu, care conduce împreuna cu Ernest Popovici firma Popovici Nitu & Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori din avocatura de business, este de parere ca firmele care au dat dovada de flexibilitate au putut sa înregistreze o crestere chiar si în aceasta perioada de contractare a pietei, dar e necesara o nuantare a ideii ca "avocatii supravietuiesc oricum".
Piața avocaturii de business, unde firmele mari şi medii cumulează încasări de aproximativ 150 mil. euro anual, s-a confruntat în cel mai bun caz cu o stagnare anul trecut, potrivit avocatului, care nu exclude varianta unei uşoare scăderi la nivel general. Cele mai mari zece firme, care încasează mai mult de jumătate din cele 150 mil. euro, au reuşit să îşi mențină nivelul încasărilor sau chiar să crească, dat fiind că au reuşit să se adapteze schimbărilor „din teren“.
„E nevoie de adaptabilitate mai mult decât de orice altceva. Avocatura e anticiclică. Dacă scade finanțarea, cresc conflictele, dacă scad litigiile, cresc tranzacțiile. Ca atare, indiferent de mediu, avocații supraviețuiesc oricum, dar nu aceiaşi. Îți trebuie adaptabilitate pentru a putea răspunde la timp acestor schimbări care apar“, a declarat Florian Nițu pentru ZF.
În ultimii cinci ani, firmele din piața avocaturii au simțit cu o oarecare întârziere şocurile sistemice din economia locală. Principalele dificultăți cu care s-au confruntat avocații au venit de la încheierea boom-ului imobiliar înregistrat până în 2008, după care a venit înălțarea şi decăderea proiectelor de energie regenerabilă, mai ales pe partea de proiecte eoliene. Investitorii au devenit reticenți, nu au intrat bani noi în piață, iar conflictele materializate în litigii au luat locul proiectelor de investiții.
Potrivit avocatului, contrar sentimentului general, în zona de proiecte imobiliare se obțin mai mulți bani cu mai puține tranzacții. În trecut, în anii 2007-2008, lichiditatea era mai mare, iar riscul era mai mic, ceea ce însemna că e nevoie de mai puțină expertiză din partea avocaților pe tranzacțiile respective. Acum, lichiditatea e foarte redusă şi riscurile sunt mai mari, deci munca avocaților e mai solicitată şi costurile sunt mai mari.
„Litigiile şi dosarele de arbitraj au compensat şi vor compensa pentru avocați numărul redus al proiectelor în zona de fuziuni şi achiziții, precum şi lipsa de capital nou în piață, însă ele în sine nu pot aduce o creştere la nivel de piață“, a spus avocatul, adăugând că „în viitorul apropiat e previzibil că vor fi foarte multe claim-uri de arbitraj internațional din partea investitorilor“.
Afirmația lui Nițu este făcută pe un fundal în care România a înregistrat spre sfârşitul anului trecut prima înfrângere într-un dosar de arbitraj la ICSID, tribunalul economic afiliat Băncii Mondiale. Frații Micula, proprietarii grupului European Drinks, au obligat statul la despăgubiri de 376 mil. lei şi, în acelaşi timp, au demontat mitul „statului invincibil la Washington“, ceea ce a trimis în piață un semnal că „se poate“.
În plus, România se află în prezent sub influența a trei „zone“ juridice: legislația locală, tratatele semnate înainte de aderarea la Uniunea Europeană şi deciziile Uniunii Europene; un climat în care conflictele comerciale între actorii economici şi stat par inevitabile şi sunt marcate de o complexitate sporită, care face rezultatul proceselor mai puțin previzibil.
În acest context de transformare, „firmele mari au crescut şi în criză. Tendința pieței însă a lovit semnificativ firmele cu un număr redus de clienți, care nu au reuşit să se adapteze“, spune Nițu.
În firmă, „am avut rezultate similare cu cele din anul anterior. Între timp, piața a continuat să se contracte, o tendință care a început în 2009“. În 2011, Popovici Nițu & Asociații a avut venituri de 12,8 mil. euro, după care în 2012 a venit o creştere de 10%, potrivit unor informații anterioare deținute de ZF.
Motoarele evoluției au fost o optimizare a costurilor şi retenția clienților. Cuvântul de bază în aceste demersuri a fost „externalizare“.
„În prezent, dacă vrei să păstrezi un loc printre firmele mari de avocatură trebuie să te extinzi masiv, creând mai multe businessuri din segmentele activității firmei, pe care să le deții, cu riscul marginii de profit. Cifrele din bilanț vor fi mai mari, dar şi cheltuielile vor fi mai mari. A doua variantă este să externalizezi tot ce poate fi externalizat“, a explicat Nițu.
Presiunea pe onorarii, punctul în care concurența este simțită cel mai acut de firmele de avocatură, a determinat unele schimbări şi în politica de tarifare a Popovici Nițu & Asociații.
„Sunt momente în care lichiditatea e în scădere puternică, ceea ce ne determină uneori să acceptăm reduceri temporare în încasările de la clienți, cu compensare ulterioară, dar aceste reduceri nu sunt permanente“, a spus Nițu, adăugând că „în piața avocaturii mediul s-a industrializat şi a devenit foarte competitiv. E un mediu mult mai sofisticat comparativ cu perioada de început a avocaturii de business, iar accesul la client este mult mai bine reglementat.“
Florian Nițu a fost implicat în unele dintre cele mai mari proiecte de privatizare din România şi a participat la scrierea mai multor legi importante pentru mediul economic actual, inclusiv principiile după care funcționează bursa de la Bucureşti. Firma pe care o conduce alături de Ernest Popovici, avocat care face parte din grupul care a creat avocatura de business în România începând cu anii ’90, are în prezent 70 de avocați, inclusiv 10 parteneri care dețin o cotă din profit.
Proiecte recente ale firmei Popovici Nițu & Asociații, potrivit informațiilor din piață
- Asistență acordată SIVECO International cu privire la achiziția pachetelor de acțiuni deținute de PEF şi Intel în SIVECO România;
- Asistență acordată Cargill cu privire la vânzarea operațiunilor de pe piața uleiurilor vegetale din România către Expur;
- Asistență acordată SHV cu privire la vânzarea Crimbo Gas;
- Asistență acordată proprietarilor EBS cu privire la vânzarea pachetului de acțiuni către NTT Data;
- Asistență acordată Mayer Brown şi Bredin Prat pe aspecte de drept românesc în arbitrajul ICSID Awdi împotriva României;
- Asistență acordată companiilor Farmexim, SIVECO, Hidroconstrucția şi Ameropa la accesarea unor finanțări de aproximativ 200 de milioane de euro.
Autor: Andrei Cîrchelan
Sursă: ZF
Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014