Fondul Proprietatea pune din nou tunurile pe Guvern. Avocatii Popovici Nitu & Asociatii, chemati sa anuleze deciziile prin care a fost schimbat CA-ul la Aeroporturi Bucuresti
Bizlawyer, 17 Iunie 2014
Fondul a luat pozitie luna trecuta, susținând că "există dovezi" că AGA a avut loc fără respectarea prevederilor legale.
Fondurile Proprietatea a deschis, pe 5 iunie, o actiune in anularea hotararii AGA prin care Ministerul Transporturilor i-a demis la finele lunii mai pe administratorii CN Aeroporturi Bucureşti şi a numit un Consiliu de Aadministratie (CA) interimar. Administratorii înlocuiți erau Radu Merica (preşedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Găurean şi Adrian Cighi. O zi mai tarziu, Fondul a cerut o ordonanță preşedințială de suspendare a executarii hotararii AGA.
Fondul este asistat si reprezentat in acest demers de o echipa de litigatori de la Popovici Nitu & Asociatii, firma de avocati cu care lucreaza de mai multi ani. Reamintim ca, la solicitarea Fondului Proprietatea, Popovici Nitu & Asociatii a initiat mai multe actiuni in instanta împotriva proiectului guvernamental de înființare a giganților energetici Electra și Hidroenergetica. In noiembrie 2011, firma de avocati a obtinut o decize irevocabila, iar Guvernul a fost obligat sa renunte la infiintarea celor doi colosi din energie.
In sedinta AGA din 30 mai, Dan Andrei a fost numit în functia de presedinte al Consiliului, iar Sorinel Ciobanu in cea de Director General (interimar) al companiei. Din noul Consiliu de Administratie al CNAB faceau parte acum Dan Andrei, Gheorghe Cătălin Radu, Gabriel Dumitrascu, Dragos Brezeanu, Iulius Dan Plaveti si Adrian Toma.
Fondul a luat pozitie imediat, susținând că "există dovezi" că AGA a avut loc fără respectarea prevederilor legale. "Există dovezi clare care arată că această adunare a acționarilor a avut loc fără a se respecta prevederile legale în ceea ce priveşte convocarea şi cerințele de cvorum, aşa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 şi 121 din Legea nr. 31/1990, urmând să analizăm cu atenție implicațiile legale ale acestor fapte", a aratat Fondul Proprietatea într-un comunicat remis spre difuzare luna trecuta.
Administratorul FP aprecia atunci că o schimbare atât de rapidă şi completă a conducerii, în special având în vedere posibilitatea nerespectării prevederilor OUG 109/2011 şi ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performanței financiare a CN Aeroporturi Bucureşti SA şi asupra credibilității Guvernului în ceea ce priveşte eforturile de îmbunătățire a implementării standardelor adecvate de guvernanță corporativă în companiile de stat.
Schimbarea a fost facuta în condițiile în care rezultatele raportate de companie în 2013 sunt "foarte încurajatoare", profitul net crescând cu 35,5%, la 71,96 milioane lei şi traficul de pasageri "începând să arate semne de accelerare" în urma introducerii unor rute noi în a doua jumătate a anului 2013, potrivit sursei citate.
Compania a anunțat la finele lunii ianuarie că anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri preliminată de 613 milioane lei, în urcare cu 10%, la un profit brut de 78 milioane lei, iar cele două aeroporturi pe care le administrează au fost tranzitate de 7,64 milioane pasageri, în creştere cu 1,3% față de 2012.
La nivelul primului trimestru, traficul aerian a depăşit 1,5 milioane de pasageri pe Aeroportul Internațional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internațional Bucureşti - Băneasa Aurel Vlaicu, numărul pasagerilor fiind mai mare cu 4,5% față de perioada similară a anului trecut.
Compania Națională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea în 2010, prin fuziunea societăților care gestionau cele două aeroporturi din Capitală.
Mai mult >>