Press Reviews

Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat gigantul Ameropa în preluarea silozului din Săruleşti. Proiect coordonat de Bogdan C. Stoica și Mariana Marcu

BizLawyer | 13 Septembrie 2018

Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat gigantul Ameropa în preluarea silozului din Săruleşti. Proiect coordonat de Bogdan C. Stoica și Mariana Marcu

Traderul elvețian de cereale Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianți de cereale, cu operațiuni locale și afaceri în România de peste 640 mil. euro în 2017, preia silozul din Săruleşti, împreună cu activele și personalul aferent, de la Comcereal Fundulea, companie agricolă controlată de Constantin Dumitru. Tranzacția a ajuns la final, grupul elvețian fiind asistat și de această dată de de avocații firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA), cu care lucrează în mod tradițional pe piața locală.

PNSA
In medalion - Bogdan C. Stoica (Partener) si Mariana Marcu (Senior Associate) - Popovici Nitu Stoica & Asociatii

Potrivit informațiilor BizLawyer, echipa de avocați PNSA a fost coordonată de Bogdan C. Stoica (Partener), împreună cu Mariana Marcu (Senior Associate).

Achiziția silozului din Săruleşti se înscrie în planul mai larg de extindere în teritoriu a gigantului elvețian prin achiziția unor business-uri locale și preluarea unor elemente de infrastructură.

Această tranzacție vine la puțin timp după alte două achiții din agribusiness-ul local, făcute de Ameropa. Reamintim că traderul elvețian a preluat, în luna iunie, 40% din acțiunile companiilor Promat Comimpex și Agroind Cauaceu. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA în toate fazele tranzacției.

Ameropa Grains S.A. România este parte a Grupului de companii Ameropa Elveția. Aceasta din urmă deține în România atât Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța.

Ameropa este prezentă în 30 de țări şi are o expunere globală în piețele tradiționale pe cinci continente. În Romania, grupul deține silozuri și magazii în Olt, Constanța, Brăila, Iași, Tulcea, Ialomița, Călărași, Teleorman, Timiș.

În ultimii doi ani, elvețienii au preluat mai multe unități de depozitare, echipamente și contracte de la firme locale, care operau în teritoriu. Ameropa a achiziționat în 2017 spații de depozitare, echipamente și contracte de la firma Cerealfert. Printre țintele de achiziții din 2016 a fost depozitul de cereale cu o capacitate de 20.000 tone din Vlădeni, județul Iaşi, deținut de firma Cereal Bac, ce aparținea omului de afaceri Culiță Barabaș, într-o tranzacție estimată la peste două milioane de euro. De asemenea, în urmă cu doi ani, traderul elvețian a preluat și afacerea Comcereal Assets, într-o tranzacție ce a presupus achiziția unor spații de depozitare, echipamente și contracte în Brăila.

Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de cumpărător în toate fazele tranzacțiilor.

Reamintim că traderul elvețian Ameropa a preluat in 2011 controlul Azomures, cel mai mare producător de ingrăşăminte din Romania, intr-una dintre cele mai mari tranzacții de tip M&A incheiate pe piața locală. Elvetienii au fost asistati in această achiziție de firma de avocatură Popovici Nițu & Asociații (n.r. numele firmei, la acea vreme), care a oferit consultanță holdingului Ameropa de-a lungul timpului, inclusiv cu privire la preluarea Comcereal Constanța în 2009. Ulterior, Ameropa Holding a mers pe mana avocaților de la Popovici Nițu & Asociații și pe piața de capital, oferta de preluare a Azomures fiind aprobată în timp record.

Autor: Bogdan Alexandru
Sursă: BizLawyer

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 13.09.2018

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional