Press Reviews

Rapsodia română se va auzi, din nou, în Casa Enescu. Implicarea avocaților Popovici Nițu Stoica & Asociații într-unul din cele mai ambițioase proiecte culturale

Legal Marketing | 5 iunie 2019

Situația juridică a Casei Enescu din comuna Mihăileni, jud. Botoşani a fost neclară timp de 70 de ani, dar mai ales în ultimii 10 ani aceste probleme au devenit relevante, din cauză că a îngreunat atât eforturile de restaurare a imobilului cât şi atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop să facă din acest imobil un proiect cultural care să se autofinanțeze.

PNSA
Ela Marin și Cristian Popescu, PNSA

Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăț, președinta Societății Internaționale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

Clădirea din chirpici nu are doar valoare memorială, ea este și o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea. Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.

PNSA
Violonistul Alexandru Tomescu

George Enescu dăduse un acord de folosință a casei prin anul 1921 unor rude, însă odată cu naționalizările şi atribuirile din anii 50, imobilul ajunsese să fie deținut de 3 coproprietari, dar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor.

După nenumărate memorii şi demersuri ale avocaților Popovici Nițu Stoica & Asociații în fata OCPI, acesta a acceptat înregistrarea tuturor coproprietarilor, din care unii au donat cota lor parte din Casa Enescu fundației Pro Patrimonio. PNSA a susținut Pro Patrimonio şi în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari. Echipa PNSA a fost formată din Cristian Popescu, Partner şi Ela Marin, Managing Associate.

Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu şi împreună cu casa Luchian (din proxima vecinătate) a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu.

PNSA
Sursa foto: Pro Patrimonio

Popovici Nițu Stoica & Asociații continuă astfel o lungă tradiție a avocaturii românești, în sprijinul creației artistice locale, cel mai recent proiect fiind susținerea Turneului Internațional Stradivarius, asigurând deopotrivă și serviciile juridice necesare pentru organizarea acestuia.

Încă de la înființarea sa, în anul 1995, Popovici Nițu Stoica & Asociații s-a implicat activ în numeroase proiecte culturale, sprijinind artiști contemporani sau misiuni de recuperare a memoriei culturale românești, promovând evenimente de autor sau întreprinderi mai largi. În mod particular, PNSA înțelege că promovarea artelor necesită în mod esențial promotori și sponsori, PNSA fiind mândră să-și asume acest rol ca pe o responsabilitate socială.

PNSA a susținut apariția Raportului Anual al Pieței de Artă din România publicat de Institutul de Management al Artei Artmark. Astfel se continuă o lungă tradiție a avocaturii românești, în care iluștri înaintași precum Henri Trembiski, Emil Ottulescu sau Constantin Basiliade au stat alături de un Tonitza, Hurmuz Aznavorian, Jean Gad, Vintilă Ștefănescu, Alexandru Haldner ori Vasile Pavlu, au susținut cu achiziții constante opera lui Pallady sau
Șirato, Vladimir Diaconu, Eugen Crăciun, Ernest Morgenstern, i-au promovat pe Iser sau Petrașcu, iar aceștia sunt doar exemple din sutele de avocați români ai secolului XX, iubitori și promotori de artă, colecționari responsabili. Prin acest proiect, PNSA a contribuit semnificativ la procesul de profesionalizare a pieței de artă din România.

Un alt proiect din sfera culturală în cadrul căruia și-au adus aportul avocații PNSA a fost realizarea filmului documentar România Neîmblânzită, un proiect inițiat de Auchan. Echipa PNSA care a lucrat la proiectul “Untamed Romania” a fost condusă de Bogdan C. Stoica, Deputy Managing Partner, și i-a inclus pe Irina Ivanciu (Managing Associate), Mihaela Pohaci (Tax Partner), Raluca Rusu (Tax Manager), Cristina Marcu (Senior Associate) și Dragos Iamandoiu (Associate).

Articol publicat în ediția online a Legal Marketing din data de 05.06.2019

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional