Press Reviews

Un grup german cu afaceri de peste 600 milioane euro a cumpărat compania românească PlantExtrakt cu o fabrică în Cluj, care avea un business de 18 milioane de lei, cu 100 de angajaţi

Ziarul Financiar | 26 septembrie 2019

TRANZACŢIE
Firma, care are un business cu plante medicinale, a fost fondată în 1991 de antreprenorul Igor Kiril Peev şi a avut în 2018 afaceri de 18 milioane lei cu peste 100 de salariaţi. Businessul s-a dublat într-un deceniu.

PNSA
Platforma industrială a PlantExtrakt are o suprafaţă de 38.000 mp, din care 3.500 mp†reprezintă halele de producţie şi zonele de depozitare, iar pe o suprafaţă de peste 12 ha se întind culturile ecologice de plante medicinale

Grupul Europlant din Ger­ma­nia, un gigant cu afaceri de peste 600 mil.euro şi cu circa 4.000 de sa­la­riaţi, a cum­părat compania româ­­nească PlantEx­trakt care deţine o fa­brică în judeţul Cluj unde produce tincturi şi extracte vegetale.

„Înfiinţate în toamna anului 1991 ca firmă mixtă româno-germană cu sediul la Rădaia, la 14 km depărtare de Cluj-Napoca, într-o zonă nepoluată, în mijlocul naturii, Laboratoarele Plantextrakt au o experienţă de peste 27 de ani în prelucrarea plantelor, cu realizarea de preparate fitoterapice, ge­mote­rapice şi medicamente homeo­patice“, potrivit site-ului companiei. Firma figurează la Registrul Comerţului că este deţinută în proporţie de 98% de antreprenorul Igor Kiril Peev, cetăţean german. Restul este deţinut de Nicoleta şi Cristian Peev din România.

Odată cu această tranzacţie, PlantEx­trakt intră în portofoliul Europlant, pe site-ul căreia apare că deţine operaţiuni în Rusia, Ucraina, Polonia şi, mai nou, Ro­mânia. Facilitatea de producţie din Rusia datează din 1938, aici fiind realizate ceaiuri medicinale ce ajung apoi în farmacii. Fabrica din Ucraina realizează produse farma­ceutice din plante, dar şi produse fitofarma­ceutice sub brandul Likravy. În Polonia se produc din 1998 în special bunuri farma­ceutice din plante, însă sub formă lichidă.

Nemţii au cumpărat firma din Rusia în 1994, în acelaşi an în care a fost privatizată compania poloneză, iar în Ucraina au intrat în 2011. În toamna acestui an a fost făcută achiziţia din România, care urcă la patru numărul facilităţilor de producţie din regiune.

Din datele ZF, o parte dintre produsele Europlant Group vor începe să fie distribuite în România, în timp ce unele din portofoliul PlantExtrakt vor începe să fie distribuite în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. „Platforma industrială (a PlantEx­trakt - n.red.) are o suprafaţă de 38.000 mp, din care 3.500 mp reprezintă halele de producţie şi zonele de depozitare, iar pe o suprafaţă de peste 12 ha se întind culturile ecologice de plante medicinale“, conform datelor de pe site-ul companiei.

În perioada 1992 - 1995 firma a funcţionat în exclusivitate prin activitatea de export de materii prime pentru homeopatie - tincturi - pe pieţele farmaceutice din Europa de Vest (Germania, Austria, Italia) şi din Extremul Orient (India, Pakistan), activitate care continuă şi în prezent, potrivit aceleiaşi surse.

„Începând cu 1995 produsele fitoterapice PlantExtrakt sunt autorizate pentru comercializare pe piaţa farmaceutică românească, iar din 1996 s-au lansat pe piaţă medicamentele homeopatice în doua forme farmaceutice: granule homeopatice şi picături homeopatice.“

Compania deţine astfel propriile culturi - certificate ecologic, plantele fiind culese de către angajaţii Plantextrakt. Prelucrarea plantelor se realizează în general - peste 90% - în stare proaspătă (fără a fi supuse procedeului de uscare) sau prin extracţie la rece.

Grupul Europlant, o afacere de familie cu o istorie de circa 90 de ani, este parte din reţeaua nature network (Martin Bauer Group) cu 25 de situri de producţie, 4.000 de salariaţi şi afaceri de peste 600 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2019

 

Valid XHTML 1.0 Transitional