Press Reviews

Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion

BizLawyer | 8 Ianuarie 2023

Potrivit clienților intervievați de echipa de cercetare a Legal 500, membrii echipei – Mihaela Ion, Laura Ambrozie Vanessa Nistor – "sunt aproape de clienți, încercând să înțeleagă nevoile reale ale acestora și să le ofere cele mai bune sfaturi și recomandări pe care banii le pot cumpăra". Clienții au evidențiat și "colaborarea foarte bună și abordarea de succes", cu o "mențiune specială pentru buna colaborare cu Mihaela Ion".

În ultimul an, proiectele din practica de Concurență au avut o dinamică specifică. Mihaela Ion, Partener al firmei Popovici Nițu Stoica și Asociații (PNSA), subliniază faptul că trendul acesta va continua și în perioada următoare. "Nu doar pentru că vorbim despre modificări legislative importante, despre o activitate intensă a Consiliului Concurenței, ci şi pentru că tipologia problemelor analizate din această perspectivă a fost mult mai variată, numărul tranzacțiilor a crescut, analizele implicate au avut un caracter interdisciplinar mult mai ridicat", argumentează avocatul intervievat de BizLawyer.

PNSA
Mihaela Ion, Partener al firmei Popovici Nițu Stoica şi Asociații (PNSA)

Echipa PNSA a avut o activitate intensă, mai ales în contextul în care componenta de asistenţă în cadrul mandatelor de M&A a crescut proporțional cu numărul tranzacțiilor (notificabile sau nu către Consiliul Concurenței). Mihaela Ion menționează faptul că, până în prezent, nu au fost tranzacții care să ridice probleme de autorizare sau să implice discuții pe angajamente.

"Interesante au fost – şi vor fi cel puţin o perioadă – discuțiile cu privire la tranzacţiile ce au loc în domeniile considerate cu risc din perspectiva siguranței naționale. Pe acest segment – față de cadrul legal actual, modul larg de definire a domeniilor de interes național şi a unor concepte relevante din această perspectivă – există anumite zone neclare care sperăm că se vor cristaliza în perioada următoare. Până atunci, ne așteptăm ca volumul notificărilor pe această zonă să crească. Aceasta cu atât mai mult cu cât în prezent se află în Parlament un proiect de lege care va extinde cadrul legal actual aferent exclusiv investițiilor non – EU şi la investițiile naționale/europene. Important pe această zonă este faptul că reprezentanții Consiliului Concurenței (care asigură secretariatul pe partea tranzacțiilor FDI) sunt deschiși să înțeleagă toate implicațiile cadrului legal actual asupra zonei de business şi să ofere, în perioada următoare, prin intermediul legislației secundare, mai multă claritate/predictibilitate", explică Partenerul PNSA

Domeniile către care se uită Consiliul Concurenței

În ceea ce privește partea de investigații/inspecții, avocatul este de părere că există câteva industrii care tocmai prin raportare la caracterul lor esențial, natura serviciilor prestate (de utilitate publică) vor fi întotdeauna analizate de către autoritățile de concurență – fie ciclic, la anumite perioade, fie, în cazul anumitor șocuri generate pe piață, așa cum sunt creșterile de prețuri la anumite categorii de produse. În această categorie, putem vorbi despre echipamente medicale, de retail farma, alimente, servicii medicale, materiale de construcții, industria bancară, energie.

De asemenea, pe lista priorităților Consiliului Concurenței se vor afla și achizițiile publice, licitațiile şi în special modul în care societățile aleg să participe la aceste licitații/proceduri. În contextul actual, analiza acordurilor de participare în comun (consorțiile) din perspectiva concurenței este sau devine esențială.

O altă zonă dinamică a fost structurarea sau restructurarea sistemelor de distribuție în contextul modificărilor legislative pe partea înțelegerilor verticale. "Avem aici în vedere inclusiv situațiile specifice ale distribuțiilor duale (furnizorul comercializează produsele direct și indirect în piață). Pe această zonă de acțiune ne așteptăm să crească și atenția autorității de concurență cu privire la informațiile solicitate de furnizori de la distribuitori, focusarea fiind pe măsurile specifice implementate pentru a se evita o coordonare între furnizor și distribuitori pe piața din aval", detaliază Mihaela Ion.

Proiecte în care este implicată echipa PNSA

Referitor la investigațiile active în care echipa firmei de avocatură este implicată acum, Partenerul PNSA subliniază că ele vizează, printre altele, industria IT, industria de întreținere şi reparare a autovehiculelor, piața comercializării de lacuri şi vopsele, industria de retail farmaceutic.

Separat, avocații sunt implicați în procese de audit din perspectiva competition şi în implementarea unor programe de conformare specifice cu legislaţia concurențială şi analize de tip due-dilligence şi pregătirea formularelor de notificare a tranzacțiilor notificabile Consiliului Concurenței și, respectiv, CSAT/CEISD.

"Pe partea de concurență neloială, aceasta este sora mai mică a reglementarilor de tip antitrust – prin raportare la volumul şi focusul autorității de concurență – cel puțin pentru moment. Anticipez că odată cu ultimele modificări ale legislației cu privire la concurența neloială acest lucru se va schimba", adaugă Mihaela Ion.

Totodată, în sfera acțiunilor în instanță, un rezultat îmbucurător recent este cel în care PNSA a obţinut anularea deciziei aplicate de către Consiliul Concurenței pe un caz de abuz de poziție dominantă pe piața imprimantelor şi consumabilelor pentru echipamente de printare.

"Cea mai importantă dezbatere în fața instanței a fost legată de modul de definire a pieței relevante reținută în decizia Consiliului Concurenței. Faptul că instanța de judecată a înțeles importanța definirii pieței relevante mai ales în cazurile de poziție dominantă ne bucură. Suntem optimiști şi credem că efortul constant în fața instanțelor de judecată – care, din păcate, nu sunt specializate pe acest domeniu, concurența intrând în sfera largă a contenciosului administrativ – de a explica în detaliu anumite concepte specifice din perspectiva legislației concurențiale, vor genera pe termen mediu şi lung efecte pozitive contribuind de facto la specializarea judecătorilor în acest domeniu și, implicit, la creșterea numărului deciziilor anulate de către instanțe", susține Partenerul PNSA.

Prevederi legislative sensibile, la care firmele ar trebui să fie atente

Având în vedere cadrul legal din acest domeniu, avocatul nominalizează care sunt cele mai sensibile reglementări din zona concurenței, de care companiile ar trebui să țină cont, pe viitor – în 2023 și în anii care urmează – în activitatea lor. 

Astfel, Mihaela Ion precizează faptul că pentru orice tranzacție devine esențială analiza din perspectiva reglementarilor legale privind investițiile străine. "Dacă până acum nu existau amenzi contravenționale pentru implementarea unei tranzacții înainte de obținerea autorizării specifice, acum există astfel de sancțiuni raportate chiar la cifra de afaceri", avertizează expertul.

Firmele trebuie să acorde o atenție sporită și la ce informații transmit/primesc către diverși parteneri, în cadrul asociațiilor și chiar în mediul public. Consiliul Concurenței a avut în analiză investigații pe zona schimburilor de informații între concurenți și acest punct va continua să fie prezent pe lista de priorități.

De asemenea, trebuie acordată o atenție specifică la: natura cooperărilor inițiate – demersurilor specifice inițiate alături de societăți concurente (studii de piață, plângeri/acțiuni colective etc.) şi la cazurile în care firmă deține un rol dual (compania este concurentă cu clienții/distribuitorii, deține calitatea de distribuitor pentru furnizori concurenți). "Și aici vorbim de atenţia pe informaţiile solicitate/dezvăluite – atenţia Consiliului Concurenței va fi şi pe zona de schimburi de informaţii indirecte (înțelegerile de tip 'hub and spoke')", nuanțează avocatul.

O altă zonă "fierbinte" este cea de digitalizare a activităților pe piață, mai ales în contextul Digital Markets Act (DMA), ce a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2022. La toate acestea se adaugă și poolingul de date şi modul în care acesta este folosit/exploatat, deoarece va determina noi riscuri/provocări.

"Atenție la clauzele de non-solicitation sau no-poaching (prin care societățile se înțeleg să nu contacteze, recruteze și/sau angajeze persoane care lucrează și/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate) sau de stabilire cu societăți concurente a salariilor/beneficiilor oferite salariaților – şi acestea sunt pe lista subiectelor de investigat atât la nivel național (existând investigații ale Consiliului Concurenței pe acest subiect), cât şi la nivelul altor jurisdicții", mai spune Mihaela Ion.

În plus, avocatul subliniază faptul că societățile active în sectoare esențiale/vitale/critice (e.g. alimente, medicamente, energie) vor fi supuse probabil investigațiilor individuale/sectoriale şi inspecțiilor aferente. "Atenție la încetări/rezilieri contracte, refuzul de a livra, justificare creștere prețuri, alocări resurse/materii prime cheie (criterii de alocare în caz de shortage)", punctează Partenerul PNSA

Activitate evidențiată de directoarele internaționale

Activitatea avocaților din practica de Competition/Antitrust de la PNSA a fost evidențiată de ghidurile internaționale de profil. Legal 500 notează în ediția 2022 că "Popovici Nitu Stoica & Asociații este remarcată pentru abordarea sa colaborativă și "foarte reușita" în problemele antitrust și concurență". Potrivit directorului juridic citat, clienții din această arie de practică provin dintr-o gamă largă de industrii, inclusiv retail, IT, life sciences, producție și servicii financiare. Mihaela Ion conduce echipa bine cotată, care oferă regulat și consultanță cu privire la programele interne de conformitate, în special în ceea ce privește acordurile cu furnizorii și distribuitorii.

Potrivit clienților intervievați de echipa de cercetare a Legal 500, membrii echipei – Mihaela IonLaura Ambrozie și Vanessa Nistor – "sunt aproape de clienți, încercând să înțeleagă nevoile reale ale acestora și să le ofere cele mai bune sfaturi și recomandări pe care banii le pot cumpăra". Clienții au evidențiat și "colaborarea foarte bună și abordarea de succes", cu o "mențiune specială pentru buna colaborare cu Mihaela Ion".

De altfel, Mihaela IonPartener PNSA, oferă o gamă largă de servicii legate de concurență, menționează și ediția europeană a ghidului juridic internațional Chamber & Partners, inclusiv asistență în procedurile de autorizare a proiectelor de M&A, fiind foarte activă și în mandate legate de acuzații de abuz de poziție dominantă și de fraudare a licitațiilor. De altfel, un client intervievat de Chamber & Partners (ediția 2022) a apreciat capacitatea ei de "a face față celor mai complexe tranzacții". 

Printre clienții PNSA din această arie de practică, menționați de directoarele internaționale, sunt și Hewlett-Packard, Orange, Ameropa, ArcelorMittal, Auchan, Aviva, Cargill, Adeo, Robert Bosch, Akzo Nobel, Albalact, Alpha Rocas, Farmexim, Fresenius, Fondul Proprietatea și SIVECO Romania

Sursă: BizLawyer

Autor: Ștefania Enache

Articol publicat în ediția online a BizLawyer din data de 08.01.2023

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional