Florin Mariş pariază 300 mil. euro pe Cluj: grupul Hexagon a achiziționat fosta Platformă Tehnofrig din Cluj-Napoca
Ziarul Financiar | 14 decembrie 2023
COMPANII
Grupul Hexagon a cumpărat un teren de aproape 7 hectare în Cluj, reprezentând fosta platformă Tehnofrig, în apropiere de un magazin Dedeman, care va include un viitor magazin Lidl, dar şi unități de învățământ.
Platforma este în proximitatea viitorului proiect Iulius de la Carbochim, iar cele două vor forma un nou centru de greutate în Cluj-Napoca.
Florin Mariş, CEO al Hexagon: Această tranzacţie reprezintă un moment de referinţă atât pentru Hexagon cât şi pentru piaţa imobiliară în ansamblu, pentru care dorim să transmitem un semnal de stabilitate şi rezilienţă, sugerând potenţialul pentru tranzacţii într-un moment în care majoritatea jucătorilor opresc dezvoltările datorită impredictibilităţii din partea autorităţilor cât şi a contextului financiar, sectorul imobiliar adaptându-se în permanenţă la schimbările din piaţă.
Dezvoltatorul imobiliar Hexagon din Cluj, controlat de Florin Mariş, a achiziţionat un teren de 7 hectare reprezentând fosta platformă Tehnofrig din Cluj-Napoca.
Prin intermediul acestei tranzacţii, omul de afaceri Florin Mariş continuă să îşi consolideze poziţia de jucător cheie pe piaţa imobiliară şi să îşi extindă portofoliul imobiliar care include mai multe proiecte mixte de renume, atât în Cluj Napoca cât şi în Bucureşti, acesta fiind unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din România, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma foste platforme industriale în proiecte cu funcţiuni mixte.
„Sunt încântat că am finalizat această tranzacţie deoarece este un pas semnificativ în extinderea companiei şi se aliniază cu viziunea noastră de a investi în proiecte mixte de mari dimensiuni care vor contribui la creşterea şi dezvoltarea oraşelor în cadrul cărora noi activăm pe piaţă imobiliară. În dezvoltarea acestui nou proiect, punem accent pe sustenabilitate, inovare, durabilitate, targetul nostru fiind dedicat dezvoltării comunitare, astfel încât aceasta să beneficieze de o viaţă socială activă prin spaţii de locuire, de birouri, zone de shopping, locuri de joacă şi relaxare, acces facil la spaţii verzi, oferind tot ceea ce au nevoie rezidenţii în cadrul ansamblului. Totodată mizăm către un viitor mai verde şi mai curat în cadrul proiectelor noastre, prin încorporarea tehnologiilor verzi inovatoare, creând astfel un ecosistem durabil care să reducă consumul de energie şi emisiile de carbon“, a spus Florin Mariş.
Având în vedere anunţurile postate în zonă cu preţuri între 500 şi 800 de euro/mp, tranzacţia ar putea valora între 30 şi 40 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.
În cadrul acestei tranzacţii, Hexagon a fost asistată de casa de avocatură PNSA prin echipa formată de avocaţii Florian Niţu şi Ela Marin.
Achiziţionarea platformei Tehnofrig marchează consolidarea strategică a grupului Hexagon, în vederea dezvoltării unuia dintre cele mai ample proiecte de regenerare urbană din ţară, proiect în cadrul căruia Florin Mariş îşi propune să valorifice atât experienţa şi resursele interne ale companiei pe care a fondat-o, dar şi să ofere randamente ridicate investitorilor grupului, oferind în acelaşi timp rezidenţilor şi chiriaşilor o gamă largă de facilităţi concepute pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii, continuând să redefinească limitele a ceea ce este posibil în sectorul imobiliar prin viziunea îndrăzneaţă şi previziunea strategică a acestuia.
„Este estimată o valoare de investiţie de peste 300 mil. euro pentru finalizarea proiectului, marcând un moment esenţial atât pentru grupul Hexagon cât şi pentru sectorul imobiliar din România“, au spus reprezentanţii companiei.
Platforma Tehnofrig are aproximativ 7 hectare de teren, unde antreprenorul urmează să dezvolte un proiect integrat mixt, cu funcţiuni atât rezidenţiale, peste 1200 apartamente, cât şi comerciale şi de birouri.
În cadrul proiectului mai sunt prevăzute supermarketuri, o grădiniţă şi o creşă, funcţiuni medicale, dar şi funcţiuni wellness şi un concept de aparthotel, astfel că prin intermediul acestei tranzacţii, Hexagon promite să remodeleze peisajul imobiliar din Cluj Napoca şi să alimenteze creşterea şi dezvoltarea zonei.
Acesta este al doilea mare proiect de regenerare urbană anunţat în Cluj în ultimii doi ani. Grupul Iulius, controlat de antreprenorul Iulian Dascălu, anunţa în primăvara lui 2022 învestiţii de peste jumătate de miliard de euro, în parteneriat cu Atterbury Europe, într-un amplu proiect de reconversie urbană, care vizează platforma industrială Carbochim din Cluj-Napoca. Noul proiect al Iulius prevede printre altele construcţia unor spaţii de retail de 115.000 metri pătraţi, un centru cultural, două clădiri de patrimoniu industrial care vor fi repuse în circuitul public, conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente, precum şi un ansamblu rezidenţial mixed-use şi peste 23.000 mp de spaţii de birouri verzi.
În cazul proiectului dezvoltat de Hexagonm acesta îşi propune valorificarea surselor regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană şi geotermală, şi utilizarea facilităţilor de ultimă generaţie.
Conceptul acestui proiect îmbrăţişează conceptul nZEB, clădirile îşi generează propria energie, susţînând în acelaşi timp infrastructura vehiculelor electrice şi optimizând eficienţa resurselor.
„Această tranzacţie reprezintă un moment de referinţă atât pentru Hexagon cât şi pentru piaţa imobiliară în ansamblu, pentru care dorim să transmitem un semnal de stabilitate şi rezilienţă, sugerând potenţialul pentru tranzacţii într-un moment în care majoritatea jucatoriilor opresc dezvoltările datorită impredictibilităţii din partea autorităţilor cât şi a contextului financiar, sectorul imobiliar adaptându-se în permanenţă la schimbările din piaţă", a declarat Florin Mariş, CEO-ului grupului Hexagon.
În prezent grupul Hexagon deţine mai multe terenuri în curs de autorizare în zona fostei platforme Tehnofrig, în acelaşi timp aflandu-se în negocieri pentru noi achiziţii de terenuri, întrucât şi-a propus să ofere o nouă transformare întregii zone.
Printre cei care au vândut terenuri de pe fosta platforma Tehnofrig se numără Dorel Goia şi Horia Ciorcilă.
Hexagon dezvoltă şi în Bucureşti, proiectul Estoria City pe platforma Policolor din Bucureşti, cu o suprafaţă de 13,9 hectare, complexul urmând să cuprindă 1200 de apartamente în patru clădiri, 50.000 mp de spaţii de birouri şi 20.000 mp de spaţii comerciale, ocupate printre alţii de Leroy Merlin, Kaufland şi Lidl.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2023