Press Reviews

Popovici Nitu: Jumatate din proiectele eoliene vor muri. Dezvoltatorii cauta cu disperare cumparatori

Ziarul Financiar, 9 Octombrie 2012

Eolienele, un domeniu din care consultanţii, dar şi o serie de investitori au făcut milioane de euro în ultimii ani, este pe cale de a-şi frâna dezvoltarea, iar deznodământul seamănă într-o bună măsură cu cel din imobiliare, reiese din declaraţiile lui Bogdan Stoica, partener al casei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii.

PNSA

"Cea mai mare problemă pe care o văd în prezent este disperarea după proiecte regenerabile, o zonă în care 80-90% din dezvoltări sunt dependente de schema de sprijin (prin care statul alocă certificate verzi companiilor care produc acest gen de energie - n.red.), iar băncile nu vor să finanţeze decât proiecte 100% sigure", a declarat într-un interviu pentru ZF avocatul Bogdan Stoica, partener al casei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, cu afaceri de 12,8 mil. euro la nivelul anului 2011.

La fel cum s-a întâmplat în urmă cu patru-cinci ani în imobiliare, unde zeci de proiecte de malluri şi ansambluri rezidenţiale au fost blocate, şi în eoliene piaţa a început să se cearnă. În ultimii trei ani au fost investite circa 2 miliarde de euro, un adevărat boom, în punerea în funcţiune a unor proiecte eoliene cu o capacitate instalată de 1.400 MW, dar "pe hârtie" şi la comisiile de racordare sunt investiţii planificate de zece ori mai mari, dar o mică parte vor fi duse la bun sfârşit.

"Cred că cel puţin 50% din proiectele eoliene aflate pe hârtie vor muri, deşi au fost investiţi bani în terenuri, aprobări de PUZ-uri, scoaterea loturilor din circuitul agricol şi măsurători de vânt. În prezent, din două în două zile ne întreabă cineva dacă ştim cumpărători pentru acest gen de proiecte", mai spune avocatul firmei Popovici Niţu & Asociaţii.

În ultimii ani fiecare dintre primele 20-30 de case de avocatură de business avea pe lista de clienţi cel puţin un investitor în domeniul energiei eoliene. Cel mai activ investitor din acest segment asistat de Popovici Niţu & Asociaţii este firma Filasa Internaţional, cu acţionari din Franţa, al cărei portofoliu local de proiecte se ridică la circa 1.000 MW (echivalentul unor investiţii de 1,5 mld. euro).

Sunt greutăţi, dar creştem

Firma condusă de Ernest Popovici şi Florian Niţu a avut una dintre cele mai solide evoluţii din ultimii ani. Casa de avocatură nu a suferit plecări importante, iar cifra de afaceri a continuat să crească fără sincope inclusiv în criză, când în decurs de patru ani veniturile firmei practic s-au dublat.

PNSA

"A fost o perioadă de greutăţi, cu probleme politice, în care majoritatea clienţilor ne întrebau de fiscalitate, de cota unică, deoarece toţi doresc să facă planuri pe termen lung. Senzaţia generală este însă că toată lumea aşteaptă să vadă rezultatul alegerilor şi planurile noului guvern. Nimeni nu împinge lucrurile prea mult în nicio direcţie înainte de alegeri", afirmă Bogdan Stoica.

Avocatul coordonează practica de farmaceutice a firmei şi îl secondează pe Florian Niţu la conducerea departamentului de fuziuni şi achiziţii.

Printre dosarele importante în care firma a fost implicată în ultima perioadă se numără asistarea elveţienilor de la Ameropa în procesul de achiziţie a combinatului chimic Azomureş, una dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa locală din ultimii ani, dar şi consultanţa oferită companiilor Auchan şi Immochan la achiziţia fostelor platforme industriale Tractorul Braşov, Grantmetal şi Tricodava din Bucureşti în vederea dezvoltării unor centre comerciale.

Pe lângă aceste tranzacţii, firma are un portofoliu important de proiecte de restructurare "care se dovedesc a fi mai complicate decât cele de achiziţie", afirmă Stoica, făcând referire la refinanţări, repoziţionări, schimbări de parteneri sau vânzări "de salvare sau de necesitate".

Aceste proiecte şi activitatea departamentului de litigii şi arbitraj, care a crescut şi a ajuns să reprezinte 20-25% din cifra de afaceri a firmei, au continuat să ţină casa de avocatură pe plus.

"Suntem în grafic cu estimările legate de evoluţia cifrei de afaceri şi probabil vom înregistra o creştere a veniturilor de 7-10% faţă de anul trecut. După primele opt luni ale anului, pot spune că ne-am îndeplinit obiectivele", afirmă Stoica.

Popovici Niţu & Asociaţii numără în prezent circa 85 de avocaţi, 55 dintre aceştia reprezentând "nucleul de bază" format din avocaţii cu experienţă, iar veniturile firmei ar putea ajunge în acest an spre 14 milioane de euro.

Aşteptări contradictorii

Bogdan Stoica apreciază că finalul acestui an ar putea fi mai bun pentru Popovici Niţu & Asociaţii, în condiţiile în care firma aşteaptă maturizarea unor proiecte în curs şi închiderea altora, dar pentru anul viitor avocatul ia în calcul o iminentă majorare a taxelor, scenariu tot mai des auzit din gurile consultanţilor.

"Taxele pe maşini, terenuri, în general pe produse care pot fi considerate de lux, cred că vor creşte, deoarece Guvernul va avea nevoie de bani la buget şi nu are de unde să îi scoată", a declarat Stoica cu puţin timp înainte ca proiectul de hotărâre de guvern prin care taxele pe terenuri şi locuinţe vor fi majorate cu 16% de anul viitor să fie făcut public. În aceste condiţii, pentru clienţii avocaţilor este posibil să înceapă noi bătăi de cap, lucru ce nu are însă doar consecinţe negative pentru avocaţi şi consultanţi.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional