Press Reviews

Interviu Top Tranzactii 2013: Bogdan C. Stoica

Top Tranzactii, 28 Martie 2013

PNSA

Avocatul Bogdan C. Stoica, partener al firmei de avocatura Popovici Niţu & Asociaţii, care a asistat anul trecut Immochan la achiziţia unor loturi de teren precum Tractorul în Braşov sau Tricodava în Bucureşti, consideră că piaţa imobiliară a intrat practic într-o nouă etapă ca urmare a acestor tranzacţii prin care au putut fi deblocate investiţii semnificative.

„Cred că aceste tranzacţii marchează un nou moment în evoluţia pieţei imobiliare – este vorba de ajustarea la realitate a parametrilor tehnici şi financiari ai unor proiecte care demaraseră într-o perioadă cu aşteptări ale pieţei excesiv de optimiste. Nu cred că lichidităţile au încetat să existe în toată această perioadă. Elementele care lipseau sunt mai degrabă legate de recalibrarea condiţiilor tehnice şi a aşteptărilor iniţiale la realităţile prezente şi de viitor. E probabil lecţia predată de criză întregii pieţe“, apreciază Stoica. „Pe de altă parte, este practic şi momentul salvării acestor proiecte. Odată devenite realiste, aceste proiecte pot deveni rentabile economic şi, deci, posibile şi ca finalitate“, a mai declarat avocatul.

La fel cum a făcut Immochan, divizia imobiliară a grupului Auchan, şi alţi retaileri puternici au considerat în ultimii ani că este o bună perioadă pentru extindere şi construirea unor magazine proprii, tendinţă pe care avocatul o găseşte naturală. „Această reorientare este determinată în mod esenţial de necesitatea marilor grupuri de retail de a se dezvolta şi momentul bun pentru astfel de extinderi – reajustarea aşteptărilor pieţei imobiliare a făcut ca multe dintre proiectele retailerilor să devină numai acum fezabile economic.“

Stoica face o paralelă între marile grupuri de retail, care au în prezent resurse financiare, în timp ce alţi dezvoltatori aşteaptă credite de la bănci, dar acestea sunt reticente, astfel că „dezvoltatorii de profesie“ nu mai reprezintă concurenţi reali pentru  grupurile de retail.

Mai mult, chiriile mallurilor construite în perioada de boom cu probleme de trafic şi vânzări ar putea suferi în acest an o „ajustare forţată“ în încercarea retailerilor de a-şi salva afacerile. „Direct legat de această situaţie, e posibil să asistăm în cadrul acestui an şi la eşecul unor mari centre comerciale cu consecinţa preluării lor la discount-uri mari de către jucători mai puternici.“

În aceste condiţii, piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea înregistra o evoluţie pozitivă în acest an, dar o bună parte din tranzacţii vor fi realizate cu active şi firme aflate în dificultate.

„Din perspectiva domeniului pur al fuziunilor şi achiziţiilor, cred că 2013 are toate şansele să fie mai bun ca 2012 din toate punctele de vedere. Mă aştept şi aici ca strategicii prezenţi deja în România să fie principalii jucători în piaţa de M&A din 2013 în încercarea de a-şi consolida şi extinde poziţiile. Cred că industriile aflate în dificultate vor genera cea mai mare parte a tranzacţiilor din 2013 şi 2014“, a conchis Stoica.

Mai mult >>

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional