Interviu Top Tranzactii 2013: Bogdan C. Stoica
Top Tranzactii, 28 Martie 2013
Avocatul Bogdan C. Stoica, partener al firmei de avocatura Popovici Nițu & Asociații, care a asistat anul trecut Immochan la achiziția unor loturi de teren precum Tractorul în Braşov sau Tricodava în Bucureşti, consideră că piața imobiliară a intrat practic într-o nouă etapă ca urmare a acestor tranzacții prin care au putut fi deblocate investiții semnificative.
„Cred că aceste tranzacții marchează un nou moment în evoluția pieței imobiliare – este vorba de ajustarea la realitate a parametrilor tehnici şi financiari ai unor proiecte care demaraseră într-o perioadă cu aşteptări ale pieței excesiv de optimiste. Nu cred că lichiditățile au încetat să existe în toată această perioadă. Elementele care lipseau sunt mai degrabă legate de recalibrarea condițiilor tehnice şi a aşteptărilor inițiale la realitățile prezente şi de viitor. E probabil lecția predată de criză întregii piețe“, apreciază Stoica. „Pe de altă parte, este practic şi momentul salvării acestor proiecte. Odată devenite realiste, aceste proiecte pot deveni rentabile economic şi, deci, posibile şi ca finalitate“, a mai declarat avocatul.
La fel cum a făcut Immochan, divizia imobiliară a grupului Auchan, şi alți retaileri puternici au considerat în ultimii ani că este o bună perioadă pentru extindere şi construirea unor magazine proprii, tendință pe care avocatul o găseşte naturală. „Această reorientare este determinată în mod esențial de necesitatea marilor grupuri de retail de a se dezvolta şi momentul bun pentru astfel de extinderi – reajustarea aşteptărilor pieței imobiliare a făcut ca multe dintre proiectele retailerilor să devină numai acum fezabile economic.“
Stoica face o paralelă între marile grupuri de retail, care au în prezent resurse financiare, în timp ce alți dezvoltatori aşteaptă credite de la bănci, dar acestea sunt reticente, astfel că „dezvoltatorii de profesie“ nu mai reprezintă concurenți reali pentru grupurile de retail.
Mai mult, chiriile mallurilor construite în perioada de boom cu probleme de trafic şi vânzări ar putea suferi în acest an o „ajustare forțată“ în încercarea retailerilor de a-şi salva afacerile. „Direct legat de această situație, e posibil să asistăm în cadrul acestui an şi la eşecul unor mari centre comerciale cu consecința preluării lor la discount-uri mari de către jucători mai puternici.“
În aceste condiții, piața de fuziuni şi achiziții ar putea înregistra o evoluție pozitivă în acest an, dar o bună parte din tranzacții vor fi realizate cu active şi firme aflate în dificultate.
„Din perspectiva domeniului pur al fuziunilor şi achizițiilor, cred că 2013 are toate şansele să fie mai bun ca 2012 din toate punctele de vedere. Mă aştept şi aici ca strategicii prezenți deja în România să fie principalii jucători în piața de M&A din 2013 în încercarea de a-şi consolida şi extinde pozițiile. Cred că industriile aflate în dificultate vor genera cea mai mare parte a tranzacțiilor din 2013 şi 2014“, a conchis Stoica.
Mai mult >>