Press Reviews

Avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii, arhitectii celei mai mari tranzactii din 2014. Cine a coordonat echipele

Bizlawyer, 09 Ianuarie 2015

Potrivit informatiilor BizLawyer, echipa de avocati care a asistat si in aceasta tranzactie grupul francez a fost coordonata de Bogdan C. Stoica (Partener) si Irina Ivanciu (Managing Associate).

PNSA

Consiliul Concurentei a dat unda verde celei mai mari tranzactii de pe piata locala, din 2014: preluarea de către grupul Auchan a 12 hipermarketuri şi galerii comerciale operate de retailer. BizLawyer a scris, la vremea respectiva, ca Immochan, divizia imobiliara a retailerului francez, a cumpărat un portofoliu de hipermarketuri şi galerii comerciale ocupate de magazinele Auchan pentru 261 milioane de euro, aceasta fiind si una dintre cele mai mari tranzactii de pe piaţa de retail din Europa Centrală.

Firma de avocati a Popovici Nitu & Asociatii a fost si de acesta data alaturi de Auchan in expansiunea pe piata locala. Auchan a finalizat în trimestrul trei preluarea a 12 galerii comerciale, tranzacţie de 261 mil. €

"Operaţiunea se va realiza prin preluarea controlului unic de către Auchan asupra Tim Property Development, Ideal Casa Design, BR Real Friends, Compact Motor, Art Bau International, Metro Imobiliare Investment şi a activelor şi contractelor aferente activităţii de închiriere desfăşurată în Centrul Comercial Piteşti de către Rolast. Auchan achiziţionează firmele prin preluarea a 100% din părţile sociale ale acestora şi prin dobândirea dreptului de proprietate asupra activelor din Piteşti, după ce firmele încheie un proces de divizare, prin care se vor înfiinţa noi societăţi, care vor prelua restul activelor netranzacţionate, pentru a transfera către Auchan doar cele 11 hipermarketuri şi galerii Comerciale, precum şi activele din Piteşti", se arată în decizia Consiliului Concurenţei.

Potrivit informatiilor BizLawyer, echipa de avocati care a asistat si in aceasta tranzactie grupul francez a fost coordonata de Bogdan C. Stoica (Partener) si Irina Ivanciu (Managing Associate).

Spaţiile preluate sunt din Timişoara (2), Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Satu Mare, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti Berceni, Constanţa, Bucureşti Pallady şi Piteşti.

Tranzacţia implică transferul către Auchan a 12 centre comerciale, incluzând spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea hipermarketurile operate în prezent de acesta, prin contracte de închiriere sau subînchiriere încheiate de către real,- Hypermarket Romania SRL (firmă preluată de Auchan în anul 2013), precum şi spaţiile aferente galeriilor comerciale închiriate în prezent către terţi, spaţiile comune aferente şi activitatea constând în prestarea serviciilor de închiriere.

"Se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin preluarea de către Auchan România a controlului unic asupra societăţilor Tim Property Development, Ideal Casa Design, BR Real Friends, Compact Motor, Art Bau International, Metro Imobiliare Investment şi asupra activelor şi a contractelor aferente activităţii de închiriere desfăşurată în centrul comercial Piteşti de către Rolast, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal", se mai spune în decizie.

Auchan lucreaza in mod traditional cu Popovici Nitu & Asociatii, grupul francez fiind asistat de firma locala de avocatura inca de la primi pasi in Romania. Anterior tranzactiei aprobate zilele trecute de Concurenta, din 2006, data deschiderii primului hipermarket în România, Auchan a investit in Romania peste 300 de milioane de euro.

Auchan operează în România 32 de hipermarketuri deschise în 18 oraşe şi mai are în construcţie un centru comercial la Braşov. Retailerul are peste 11.000 de angajaţi. După o investiţie de 40 milioane euro, Auchan a finalizat în prima parte a acestui an remodelarea celor 20 de hipermarketuri Real cumpărate de la grupul german Metro în 2012.

După integrarea acestor hipermarketuri, Auchan România a încheiat anul 2013 cu afaceri de 4,6 miliarde lei, fără taxe, de peste două ori mai mari comparativ cu 2012. Cumulat, afacerile Auchan şi Real au generat anul trecut pierderi de 15 milioane de euro.

Autor: Andrei Delcet
Sursă: Bizlawyer

Articol publicat în ediţia online a Bizlawyer din data de 09.01.2015

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional