Traderul elveţian Ameropa ajunge acţionarul majoritar al companiilor româneşti Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu după ce preia încă 30% din acţiuni. Vânzătorii sunt familiile de antreprenori locali Moldovan (Promat Comimpex) şi Corbuţ (Agroind Cauaceu). Cele două firme au afaceri cumulate de peste 1,3 mld. lei
Ziarul Financiar | 13 ianuarie 2022
COMPANII
În 2018, gigantul elveţian a achiziţionat un prim pachet de 40% în cele două companii care se ocupă de distribuţia de materii prime.
Ameropa ajunge acţionarul majoritar al companiilor româneşti Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu
Gigantul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai puternici traderi de cereale de pe piaţa din România, a cumpărat încă 30% din acţiunile companiilor locale Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu, ajungând astfel să fie acţionarul majoritar. Într-o primă fază, Ameropa preluase un pachet de 40% din fiecare; era anul 2018.
În această nouă tranzacţie, la fel ca şi în cea din prima fază, Ameropa a lucrat cu casa de avocatură PNSA (Popovici, Niţu, Stoica şi Asociaţii).
Cele două companii preluate sunt la origini afaceri antreprenoriale româneşti, Promat Comimpex fiind dezvoltată de familia Moldovan, iar Agroind Cauaceu fiind fondată de familia Corbuţ. Împreună, ele au afaceri de circa 1,3 mld. lei anual.
Producătorul agricol şi distribuitorul de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte Agroind Cauaceu din judeţul Bihor, un business înfiinţat de familia Corbuţ, a terminat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 464 milioane de lei (circa 95 mil. euro), în creştere cu 6,5% faţă de anul precedent, arată datele Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Faţă de 2018, anul primei tranzacţii cu Ameropa, veniturile au crescut cu 30%, arată calculele ZF. Informaţiile financiare pe anul trecut nu sunt încă publice.
Agroind Cauaceu cultivă cereale şi plante din care se fabrică ulei pe o suprafaţă de circa 4.000 de hectare în Bihor, dar se ocupă şi de tradingul cu cereale, anual tranzacţionând peste 150.000 de tone, conform celor mai recente date ale ZF.
Afacerea a fost fondată în 1996, compania comercializând iniţial îngrăşăminte chimice. Ulterior fondatorul Dan Corbuţ a demarat şi comerţul cu seminţe şi pesticide, iar apoi a luat şi terenuri în arendă. Compania lucrează cu giganţi precum Monsanto, DuPont Pioneer, Syngenta şi Azomureş pentru distribuţia de materii prime agricole, conform datelor ZF.
Promat Comimpex din Satu Mare, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de peste 849,9 mil. lei (176,3 mil. euro), în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice. Compania comercializează şi inputuri pentru agricultură precum îngrăşăminte, seminţe, piese de schimb pentru maşini agricole, utilaje agricole şi efectuează transport de marfă, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Printre partenerii Promat Comimpex, o afacere fondată în 1998 de antreprenorul Cristian Moldovan, se află companiile Monsanto, Pioneer, DuPont, Bayer, BASF, Azomureş, Syngenta, Caussade, Euralis, KWS, Limagrain, Nufarm, Mewi sau Volvo.
Împreună, cele două au un business de peste două ori mai mic decât Ameropa Grains, care a obţinut afaceri de aproape 3,1 mld. lei în 2020. Totuşi, traderul elveţian şi-a redus afacerile cu 20% în primul an de pandemie. Această cifră de afaceri plasează grupul elveţian pe locul doi în piaţa de trading de cereale din România, după COFCO (China).
Ameropa a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi a pariat pe investiţii în insfrastructura de depozitare a cerealelor. Dezvoltarea s-a făcut prin mai multe achiziţii. Astfel, astăzi, grupul deţine în România şi Combinatul de Îngrăşăminte Azomureş, şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din portul Constanţa.
Noile tranzacţii privind preluarea a 40% din Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu, care au presupus şi o restructurare corporativă complexă, au primit aprobarea Consiliului Concurenţei. Echipa PNSA a fost coordonată de Bogdan C. Stoica (avocat asociat), împreună cu Claudia Salomia (avocat colaborator senior). Ameropa este un client tradiţional al Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, lucrând încă de la intrarea elveţienilor pe piaţă. În ultimii ani, grupul a primit asistenţă juridică cu privire la întregul său program de achiziţii şi investiţii în România, inclusiv achiziţia Azomureş Târgu Mureş (cel mai mare producător de îngrăşăminte din România), Chimpex (unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanţa), precum şi a numeroase silozuri, unităţi de depozitare şi distribuţie şi/sau afaceri de la diverşi jucători.
Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2022