Britanicii de la GSK au vândut fabrica de medicamente Ferrosan din Cluj dezvoltatorului imobiliar Hexagon
Ziarul Financiar | 20 ianuarie 2022
COMPANII
Dezvoltatorul imobiliar Hexagon este controlat de antreprenorii Florin Mariş şi Raul Ciurtin şi de familia Dobra şi se axează pe proiecte rezidenţiale în Cluj-Napoca şi Bucureşti. „Va fi o reconversie a fabricii. În principal vom dezvolta acolo un spaţiu pentru retaileri. Vor fi o demolare parţială şi o extindere“, a spus Florin Mariş pentru ZF.
Suprafaţa pe care se află Ferrosan este de aproximativ 12.800 mp de teren, pe care sunt desfăşurate o clădire de birouri de 2.000 mp şi depozite de 3.800 mp.
Fabrica de medicamente Ferrosan din Cluj a fost cumpărată de compania Hexagon Retail Properties, controlată indirect de antreprenorii Raul Ciurtin, Florin Mariş şi de familia Dobra, în urma unei tranzacţii de peste 3 milioane de euro.
Suprafaţa pe care se află Ferrosan este de aproximativ 12.800 mp de teren, pe care sunt desfăşurate o clădire de birouri de 2.000 mp şi depozite de 3.800 mp. În locul fabricii urmează să fie dezvoltate proiecte pentru retaileri.
„Vrem să facem o dezvoltare, încă suntem discuţii cu mai mulţi retaileri. În principal va fi un spaţiu pentru retaileri. Va fi o reconversie a fabricii, cu nişte adăugiri. Vor fi o demolare parţială şi o extindere. Sperăm că în jur de un an să demarăm investiţia. Valoarea tranzacţiei a fost de peste 3 milioane de euro“, a spus pentru ZF Florin Mariş, CEO şi acţionar în cadrul dezvoltatorului Hexagon Retail Properties.
El a mai precizat că achiziţia Ferrosan a fost motivată de intenţia Hexagon de a diversifica investiţiile prin dezvoltarea componentei de retail în cadrul grupului. Tranzacţia a fost finalizată în decembrie 2021.
Proiectele Hexagon sunt în principal în Cluj-Napoca, dar grupul este prezent de asemenea şi în Bucureşti. Câteva dintre proiectele listate pe site-ul companiei sunt Vicido, Advancitu, Cube, Avella, Azoria, Estoria City. La finalul lui 2019, grupul de firme Hexagon a semnat un acord de peste 30 mil. euro pentru vânzarea unui portofoliu de clădiri de birouri din Cluj-Napoca - Vivido Business Center, Advancity Business Center şi Cube Office către Ideal Projects Services, firmă controlată de mai mulţi antreprenori locali.
Raul Ciurtin este artizanul dezvoltării şi apoi al vânzării Albalact către gigantul francez Lactalis. Acum, el este implicat în mai multe businessuri printre care producătorul de conserve Prefera. Totodată, familia Ciurtin are mai multe active imobiliare.
Încă o fabrică de medicamente dispare
Fabrica de medicamente Ferrosan din Cluj, fosta Alsifcom Intermed, a ajuns în 2020 în portofoliul britanicilor de la GSK, în urma unui joint venture la nivel internaţional între Pfizer şi GlaxoSmithKline.
Mişcarea internaţională a vizat divizia de medicamente fără prescripţie medicală şi, cum la acel moment Ferrosan se afla în portofoliul Pfizer, trecerea fabricii din Cluj-Napoca sub umbrela GSK a fost doar o întâmplare, nu o decizie strategică de investiţie.
De altfel, GSK a mai avut o fabrică în Braşov – Europharm, pe care au vândut-o în final în 2017 către doi antreprenori locali.
În 2020, Ferrosan a avut afaceri de 22 mil. lei, în scădere cu 28% faţă de anul anterior, şi a generat pierderi de peste 12 mil. lei. Anterior, compania era pe profit.
Istoria de aproape trei decenii se încheie
Danezii de la Ferrosan, care produc suplimente alimentare şi produse sterile pentru chirurgie, au cumpărat în 2007 fosta fabrică de medicamente Alsifcom Intermed din Cluj-Napoca, de la fondatoarea companiei, Viorica Ilieş. Tranzacţia s-a ridicat la 3,5 mil. euro la acea vreme, în contextul în care compania clujeană se afla în insolvenţă. Alsifcom a fost înfiinţată în 1993, iar timp de zece ani, până în 2003, a funcţionat ca importator şi distribuitor de medicamente, intrând ulterior în procesul de producţie.
În 2020, cel mai recent an pentru care există date publice, Ferrosan avea 75 de angajaţi. Potrivit surselor ZF, o parte dintre aceşti angajaţi au fost recrutaţi de alte fabrici din Cluj, care are o prezenţă puternică în zona de producţie, având Terapia Cluj, una dintre cele mai mari fabrici de medicamente, dar şi Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice.
România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, în piaţă activând circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120).
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2022