Press Reviews

Bogdan C. Stoica, firma de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații: În 10-15 ani, digital bankingul va ajunge să domine piața financiară, impulsionat de avansul tehnologic şi de presiunea exercitată de fintech-uri asupra băncilor tradiționale

Ziarul Financiar | 23 august 2024

ZF BANKERS 2024
"Pe măsură ce consumatorii devin tot mai familiarizaţi cu soluţiile digitale şi aşteptările lor cresc, băncile vor fi nevoite să inoveze continuu pentru a rămâne competitive şi relevante într-un peisaj financiar în continuă schimbare."

PNSA
Bogdan C. Stoica, deputy managing partner la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Chiar dacă inflaţia dă semne de scădere, toate măsurile sociale adoptate de zona politică în ultimul an sunt de natură să pună o presiune suplimentară pe partea de reducere a dobânzilor.

Digital bankingul este preco­nizat să devină dominant în următorii 10-15 ani, ocupând până la 90% din pia­ţa financiară. Această evoluţie rapidă va fi alimentată nu doar de avansul teh­no­logic, ci şi de presiunea tot mai intensă exercitată de fintech-uri asupra băncilor tradiţionale, este de părere Bogdan C. Stoica, deputy managing partner în cadrul firmei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (PNSA).

"Pe măsură ce consumatorii devin tot mai familiarizaţi cu soluţiile digitale şi aşteptările lor cresc, băncile vor fi ne­vo­ite să inoveze con­tinuu pentru a ră­mâ­ne com­petitive şi rele­van­te într-un peisaj fi­nan­ciar în continuă schim­bare. Pe viitor, în 10-15 ani, probabil că tot ce în­seamnă digital banking va ocupa 90% din piaţă, lucru impulsionat şi de concu­renţa pe care fintech-urile o exercită asupra băn­cilor", a spus Bogdan C. Stoica în cadrul ZF Bankers Summit 2024, ziua 2.

El a explicat că în momentul de faţă atât clientela corporate, cât şi cea de re­tail a băn­cilor, se aşteaptă ca interacţiu­nea cu instituţiile de credit să fie la un nivel cât mai standardizat, aplicat, ase­mă­nător unui self service.

Însă, există o altă parte a societăţii care nu se simte confortabil cu aplicaţiile digitale şi care trebuie să fie consiliată în continuare de un bancher care oferă ser­vicii tradiţionale. În acest context, băn­cile trebuie să înceapă să ia decizii importante privind echilibrul dintre digitalizare şi interacţiunea umană.

Raportat la provocările sistemului bancar din România, Bogdan C. Stoica consideră că un prim aspect este legat de incertitudinile care decurg din planul ma­croeconomic şi mai ales din cel geopolitic.

"După doi ani în care majoritatea statelor se aşteptau la o recesiune, şi după ce toate previziunile au fost infirmate, există totuşi o stare de incertitudine legată de tot ce se întâmplă cu dobânzile, cu inflaţia, corelat şi cu faptul că în ani electorali, evident, măsurile politice sunt de natură să pună presiune suplimentară pe tot ce înseamnă zona de inflaţie. Chiar dacă inflaţia dă semne de scădere, toate măsurile sociale adoptate de zona politică în ultimul an sunt de natură să pună o presiune suplimentară pe partea de reducere a dobânzilor".

În opinia lui Bogdan C. Stoica, periculoasă şi îngrijorătoare este şi evoluţia politică, nu neapărat cea din România, unde există un rezultat îmbucurător în ceea ce priveşte ponderea extremelor în spectrul politic, ci mai repede spectrul unei schimbări politice majore în statele mari, care contează în zona politică.

"Spre exemplu, o schimbare politică majoră în America, urmată de o desistare a SUA în zona conflictului din apropierea graniţelor ţării noastre, ar înseamna o stare de incertitudine de zece ori mai mare decât cea prezentă, o reţinere mult mai mare în a investi, în a participa la tot ce înseamnă intermediere financiară, o stare de incertitudine în materie de investiţii. Aş spune că acesta este cea mai mare provocare a acestui an, în care avem multiple alegeri în diverse zone ale lumii, cu influenţe uriaşe în zona noastră geografică. Altfel, dacă reuşim să trecem peste acest hop şi trendul care a început în urmă cu 4-5 ani, probabil că evoluţia noastră va continua să fie spectaculoasă în domeniul financiar-bancar în următorii 5-10 ani", a explicat Bogdan C. Stoica.

Ce a mai spus Bogdan C. Stoica teme legate de bănci:

► Structural, din perspectiva băncilor, vorbim de schimbările legislative. Probabil, după anii electrorali în care guvernul acordă diverse beneficii sociale, trebuie să găsească şi resursele necesare pentru a face faţă acelor beneficii. Schimbările legislative în domeniul taxării ar afecta evident şi domeniul bancar.

► O altă temă se referă la partea de respectare a reglementărilor (Regulatory compliance). Pe măsură ce regulamentele devin din ce în ce mai stufoase, evident că băncile trebuie să aloce din ce în ce mai multe resurse în zona aceasta. Instituţiile financiare care adoptă procese scalabile, care impun persoane cu roluri cheie în bănci sau care folosesc soluţii fintech vor fi mult mai pregătite pentru valurile de schimbări legislative care vor apare.

► Strâns legat de acest lucru, procesul de creditare bancară devine din acest motiv din ce în ce mai birocratic, mai lung, mai complex, ceea ce face ca băncile să nu mai poată ţină pasul din punct de vedere al rapidităţii cu nevoile de finanţare pe care le au clienţii.

► Un exemplu, pe proiectele de energie regenerabilă, preţurile la echipamentele de infrastructură au scăzut semnificativ şi atunci, toţi dezvoltatorii vor să beneficieze de acest moment pentru a-şi implementa proiectele cu un cost mult mai mic. În cazul băncilor, nu există un apetit mare de finanţare pentru domeniul acesta. Evident, există multă volatilitate, dar pe de altă parte rapiditatea cu care acţionează băncile nu este la acelaşi nivel cu rapiditatea pe care o aşteaptă clienţii lor.

► O altă provocare importantă se referă la managementul riscurilor. Digitalizarea internă a băncilor, care să permită parcurgerea proceselor de creditare mult mai rapid, ar aduce un impuls fantastic în domeniul creditării. Ar putea să rezolve într-o mare măsură această problemă a timpului de aşteptare destul de mare între momentul aplicării pentru un credit şi momentul acordării acestuia.

► O altă temă ar fi aplicarea unor principii fundamentale în materie de acordare a creditelor. Influenţa ESG o să fie din ce în ce mai mare şi vine cu nişte costuri destul de consistente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2024

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional